Wees niet lui en ga stemmen

Geen categoriefeb 22 2014, 19:00
Eventjes de deur uit naar het stemhokje, meer hoef je er niet voor te doen.
De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen dreigt weer dramatisch laag te worden. Ik snap dat niet. Natuurlijk, je kunt teleurgesteld zijn in het aanbod van politieke partijen, maar dan moet je er gewoon zelf één oprichten. Er is genoeg keuze in Nederland. De opkomst is ook laag omdat mensen gewoon niet geïnteresseerd in politiek of omdat ze er niks van snappen of omdat ze niet eens weten dat de verkiezingen eraan zitten te komen.
Maar er is ook iets anders aan de hand. Een deel is te lui om naar het stemhokje te gaan. Ik maak geen grap:

Stemmen via de smartphone, internet of zelfs per brief zou helpen om de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen te verhogen. Dat blijkt uit een zaterdag in Binnenlands Bestuur gepubliceerd onderzoek onder 10.500 kiezers. Bijna 1 op de 5 ondervraagden zou wel stemmen als dat zou kunnen via de telefoon, het internet of per brief.

Wat is er zo moeilijk aan stemmen in het stemhokje? Je hoeft alleen maar je paspoort of id-kaart en stempas mee te nemen. Er is altijd wel een stemhokje in de buurt en als je er niet kunt komen, vraag je of iemand je wil helpen, familie bijvoorbeeld, of vrienden of je buurman. Aangezien iedereen wel een identiteitsbewijs heeft en een stempas krijgt thuisgestuurd is er in feite geen enkel excuus om niet te gaan stemmen.
Sommige luie mensen zouden wel gaan stemmen als ze met de smartphone of via het internet zouden kunnen stemmen. Laten we alsjeblieft niet de mogelijkheid invoeren dat er ook via internet of de smartphone kan worden gestemd. Ten eerste zou dat veel te fraudegevoelig zijn en ten tweede wil ik liever niet dat mensen die te lui zijn om van de bank af te komen om te gaan stemmen op deze manier alsnog kunnen stemmen. Doe niet zo lui en ga 19 maart naar het stemhokje. Het kost geen enkele moeite en u heeft daarna tenminste het recht om vier jaar te kankeren op de politiek. Wie niet stemt, moet zijn muil houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten