Waarom we de Wereldomroep vandaag nog moeten afschaffen

Geen categorieaug 30 2014, 10:15
Het blijkt één grote puinhoop bij de Wereldomroep. Waarom gaat daar nog belastinggeld naartoe?
De kans is vrij groot dat de naam 'Wereldomroep' geen belletje doet rinkelen. Dat is niet gek, want Radio Nederland Wereldomroep (RNW) is de internationale publieke omroep van Nederland die zich richt op werelddelen als Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en China. De redactie schrijft bijvoorbeeld artikelen in het Arabisch en het Chinees. Wat de Wereldomroep maakt, is kortom niet voor ons bedoeld.
Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt, kan de Wereldomroep net zo goed verdwijnen. Waarom betalen wij belastinggeld voor een 'omroep' die in feite aan een vorm van ontwikkelingshulp doet? Guess what. Toevallig zit het einde van die club er nog aan te komen ook, want er blijken grote problemen te zijn bij de Wereldomroep. Volgens De Telegraaf hangt de toekomst van de Wereldomroep aan een zijden draadje:

Er zijn grote spanningen op de werkvloer, hoofdredacteur William Valkenburg ligt overhoop met de directie en zit al maanden thuis. De financiële situatie is eveneens zorgwekkend omdat er nauwelijks inkomsten zijn. Intussen strijkt de organisatie jaarlijks 14 miljoen aan belastinggeld op.

Naast het feit dat de hoofdredacteur thuiszit in plaats van op kantoor, is er amper interesse voor de producties van de Wereldomroep, waardoor er helemaal niets kan worden verdiend aan die producties. Ja, het klinkt nogal bizar als er al belastinggeld naartoe gaat, maar de Wereldomroep geeft zoveel geld uit dat het bedrag van 14 miljoen euro belastinggeld per jaar niet genoeg is.
Een opgestapte medewerker zegt over het belastinggeld tegen de krant: "Daar gebeurt welbeschouwd niks nuttigs mee, dus RNW is niets anders dan een stuurloze subsidieslurper. Er is sprake van een organisatorische puinhoop." Het lijkt me duidelijk: er is geen hoofdredactie, er is geen interesse voor de producties, en de Wereldomroep blijkt één grote subsidieslurper. Afschaffen die handel, en wel vandaag nog. Kan dat geld mooi weer terug naar de hardwerkende Nederlander.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten