Kiezer: niet doorgaan strafbaarstelling illegaliteit nederlaag VVD

Geen categoriemrt 02 2014, 10:53
De kiezer ziet het goed.
Uit de meeste recente opiniepeiling van Maurice de Hond blijkt niet alleen dat er vrijwel niets is veranderd de afgelopen weken, maar ook dat de Nederlandse kiezer doorheeft dat de strafbaarstelling van illegaliteit een bijzonder belangrijk punt is.
Zie hier de antwoorden op de vraag of de strafbaarheid van illegaliteit moet worden ingevoerd:
Het verschil tussen PvdA'ers en VVD'ers is daar bijzonder veelzeggend (en eens te meer bewijs dat die partijen nooit en te nimmer een coalitie met elkaar hadden moeten vormen). Maar liefst 85% van de VVD'ers vindt dat illegaal in Nederland verblijven strafbaar moet zijn. Slechts 31% - minder dan eenderde - van de PvdA-kiezers denkt daar hetzelfde over. Dat is een gat van 54 procentpunt.
Voor de VVD zit het plaatje er echter behoorlijk beangstigend uit. Jawel, 49% van de CDA'ers steunen het wetsvoorstel, maar de christendemocraten gedogen dit kabinet niet. Dat doen D66, CU en SGP. Die laatste partij wordt niet genoemd in deze peiling, maar wat die andere twee betreft is het volstrekt helder dat hun achterban niet eens bijna te porren is voor strafbaarheid. Ze denken daar zo mogelijk nóg negatiever over dan de achterban van de PvdA: 27% van de D66'ers steunt het idee, 21% van de CU'ers.
Dat is allemaal natuurlijk hartstikke vervelend voor de VVD, maar het wordt zo mogelijk nog erger (of, vanuit mijn optie, leuker).
U ziet, de overgrote meerderheid van de VVD-kiezers wil dat er een confrontatie komt tussen de VVD en de overige regerings- dan wel gedoogpartijen. Daarbij is de inzet natuurlijk dat de strafbaarstelling er moet komen.
Als VVD, PvdA, CU en D66 doen wat hun kiezers willen komt er dus een confrontatie, gevolgd door een wetsvoorstel dat niet door de Kamer komt. En dat zou een enorme nederlaag zijn voor de VVD, aldus de Nederlandse kiezer:
Dit kon weleens bijzonder mooi en spannend worden. De VVD kan het zich niet veroorloven om het wetsvoorstel in te trekken, maar kon bij een confrontatie weleens bedrogen uitkomen.
Ik kijk nu al uit naar de reacties van Rutte, Teeven en Opstelten. Oh, en van die enabler, Halbe Zijlstra natuurlijk. Staan de krokodillentranen al klaar, jongens?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten