Wie evalueert UNRWA?

Geen categorieaug 08 2014, 11:30
Net als veel andere organisaties heeft ook de Verenigde Naties (VN) zijn zegje gedaan over het conflict tussen Israël en Hamas.
Hoewel de secretaris-generaal van de VN Ban ki-Moon zich kritisch heeft uitgelaten naar beide partijen in het conflict, valt mij op dat de veroordelingen van Israël door de VN doorgaans feller zijn dan hun kritiek op Hamas. Wat is precies de rol van de VN en hun organisatie UNRWA in dit gebied?
Zo sprak Ban ki-Moon naar aanleiding van de dood van een tiental burgers bij een granaatinslag bij een VN-school in Gaza, onmiddellijk Israël aan als de dader. Zonder verder onderzoek af te wachten, sprak de secretaris-generaal over “a moral outrage and a criminal act”. Natuurlijk is de dood van burgers in een dergelijk conflict altijd te betreuren, maar volgens mij kan je pas spreken over een criminele daad nadat één en ander grondig is onderzocht.
Volgens een artikel van journalist/blogger Daniel Greenfield, is UNRWA verantwoordelijk voor de grootste gesubsidieerde welvaartsstaat in de wereld. Zo heeft UNRWA alleen al in Gaza meer dan 10.000 onderwijsmedewerkers op de loonlijst staan (UNRWA heeft 245 scholen in Gaza en daarnaast nog een negentig scholen in het Westbank gebied).
Greenfield wijst erop dat het meerendeel van de UNRWA staf uit lokale Palestijnen bestaat. Een kleine elite van buitenlandse VN officials verblijft vaak niet eens in het gebied zelf. UNRWA is de grootste werkgever in Gaza en leeft vooral op westerse donaties. Greenfield stelt, dat een deel van de werknemers van UNRWA lid of sympathisant is van Hamas of van vakbonden die openlijk met Hamas sympathiseren. Aangezien 80% van de bevolking van Gaza officieel als “vluchteling” wordt gerekend, betekent dit dat UNRWA gezien kan worden als de officieuze overheid van Gaza.
Al deze omstandigheden beginnen bij mij tot steeds grotere vraagtekens te leiden. Zoals onder meer blijkt uit dit artikel in Elsevier van Shari Deira, bevinden de raketinstallaties van Hamas zich vaak in de directe omgeving van VN gebouwen. Ook bij een eerder conflict tussen Israël en Hamas, in 2009, was dit het geval en daar is daar toen kritiek op geweest. Is dit massale opbouwen van raketinstallaties, tunnelnetwerken en andere terroristische infrastructuur in de directe omgeving van VN gebouwen, nooit opgevallen bij al die duizenden nijvere UNRWA werknemers? Hebben ze daarover aan de bel getrokken bij de VN?
In bepaalde gevallen werden VN-gebouwen zelfs gebruikt door Hamas om raketten te verstoppen. Als deze raketten worden ontdekt, weet UNRWA niets anders te bedenken dan de raketten terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, te weten Hamas. Dit voorbeeld geeft al aan hoe krankzinnig de verhoudingen liggen in Gaza. Stelt u zich eens voor dat de VN een school heeft in Spanje, dat daar op zolder raketten worden gevonden van de ETA en dat de VN dan doodleuk die raketten terug zou bezorgen aan de ETA. Terwijl de ETA, net als Hamas, officieel genoteerd staat als een terroristische organisatie.
Nu weet ik niet of de VN cq. UNRWA over een onafhankelijke klachtencommissie beschikt, maar ik denk niet dat er veel gedaan zal worden met een daar gedeponeerde klacht. Organisaties die zichzelf onderzoeken zijn meestal niet geneigd tot al te kritische conclusies. Ik denk daarom dat we ons eerder moeten wenden tot de landen die UNRWA sponsoren. Van de totale begroting van UNRWA, namelijk 900 miljoen dollar per jaar, wordt blijkens dit artikel 71% betaald door westerse landen, namelijk de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Nederland en Japan. Het artikel wijst er ook op dat er al eerder kritische rapporten zijn verschenen over de gedragingen van UNRWA en dat hierover vragen zijn gesteld door een Canadese parlementariër.
Met andere woorden, als UNRWA zich inderdaad laat misbruiken door Hamas (iets dat wat mij betreft op zijn minst kritisch onderzocht zou moeten worden) dan wordt dat dus mede gesubsidieerd door Nederland. Dat lijkt mij nou bij uitstek “a moral outrage”.
Welke politieke partij durft hier indringende vragen over te stellen aan de Nederlandse regering?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten