Wie gaat ons land regeren?

Geen categorieaug 13 2012, 10:16
De olympische spelen zijn afgelopen en we kunnen alvast aan het idee wennen dat het nieuws vanaf vandaag gedomineerd zal worden door de politieke ontwikkelingen.
Tot op gisteren heb ik me weinig aangetrokken van de peilingen, het zijn virtuele zetels en die regeren nu eenmaal geen land. Toch kun je er wel een conclussie aan verbinden, nl. de tendens tussen links en rechts.
Persoonlijk vind ik het niet zo interessant dat de VVD op 31 virtuele zetels staat en de SP zelfs op 37 zetels. Veel interessanter en nauwkeuriger is de voorkeur voor links en rechts te noemen en wat dit voor de regeerbaarheid van ons land betekent.
Het meest spannende zal m.i. zijn of de SP, PvdA, D66 en Groen links evt. aangevuld met PvdD over de 75 zetels heen kunnen komen. We lezen het hier niet graag, maar een links meerderheidskabinet is nog nooit zo dichtbij geweest, zeker niet als je in aanmerking neemt dat CU en 50+ ook nog acceptabele gedogers zijn over links.
Ik ben er echter van overtuigt dat dit scenario niet uit zal komen, de sleutel, hoe gek het ook moge klinken, dat er m.i. geen puur linkse regering gaat komen ligt hoofdzakelijk bij de PvdA. De PvdA, in de peilingen inmiddels gekrompen tot een partij op het 2e plan kan zichzelf nl. opheffen als ze samen met de SP in een regering gaat zitten. Echter de zetels die de PvdA zal leveren zijn wél cruciaal voor de SP om evt. de premier te leveren!
Het zal me dan ook niets verbazen dat er nu al, voor de verkiezingen, drifitg overleg is tussen een aantal partijen, met name VVD, PvdA, D66 en ja hoor daar is ie weer, het CDA over een te vormen regering.
De VVD moet wel, want anders komt Rutte niet in het torentje, D66 wil wel, veilig tussen PvdA en VVD in (hoeven ze wéér geen kleur te bekennen) en het CDA, gewoon omdat het nog kán in een democratie) en de PvdA die garen zal spinnen omdat de SP wederom met lege handen staat.
Maakt u zichzelf alvast op voor de meest kleurloze en saaie regering die volgens mij niemand wil! (en die de volle 4 jaar ook nog vol gaat maken)
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten