Wie geen Nederlands leren wil, moet maar voelen

Geen categorieapr 16 2014, 11:30
Speek je geen Nederlands? Dat wordt dan binnenkort je eigen probleem. Of in ieder geval een beetje. In ieder geval: de overheid zal strenger worden op het gebied van verstrekking van bijstand.
Het is binnenkort over en uit met de hordes bijstandsontvangers die niet eens op een basaal niveau Nederlands kunnen spreken en schrijven: die worden voor 20%, 40%, of voor de volle 100% gekort op hun uitkering. Het kabinet komt met een nieuwe wet:

Wie een bijstandsuitkering aanvraagt moet basaal Nederlands spreken. Dat betekent dat je eenvoudige gesprekken moet kunnen voeren over alledaagse dingen. Bij twijfel kunnen gemeenten dat toetsen. Spreek je de taal niet, dan word je verplicht de taal te leren.

Doe je dat, dan is er niks aan de hand, en kun je gewoon rekenen op een uitkering. Maar weiger je Nederlands te leren dan word je direct 20 procent op je bijstandsuitkering gekort. Blijkt na een half jaar dat je nog steeds verwijtbaar geen vorderingen hebt gemaakt, dan word je 40 procent gekort. En spreek je na een jaar nog steeds geen woord Nederlands, dan raak je je hele bijstandsuitkering kwijt en krijg je dus geen cent meer.

Dit zijn van die regels dat je je afvraagt waarom ze niet al tientallen jaren van kracht zijn. De bijstand is immers niet bedoeld als permanent inkomen, maar als tussentijdse noodmaatregel totdat het werkloze individu weer een nieuwe baan heeft gevonden. Wie geen Nederlands spreekt, maakt natuurlijk geen enkele kans op een baan in ons land. Logisch dus, dat dan ook de overheid haar goodwill in de vorm van een bijstandsuitkering terugtrekt als ook de ontvanger de goodwill niet toont om diens eigen onaantrekkelijkheid voor werkgevers niet uit te wissen.
Tegelijkertijd denk ik dat de overheid ook nog wel wat terughoudender zou mogen zijn op het gebied van het blijven verstrekken van uitkeringen aan onwillende uitkeringsgerechtigden. De bijstandontvanger krijgt immers maar liefst drie kansen voordat hij z'n hele uitkering verspeelt. Da's inderdaad best ruimhartig. En de bijstandsontvanger krijgt bij elkaar een jaar de tijd om fatsoenlijk Nederlands te leren. Geloof me: als je een maand lang hard en fulltime zwoegt zou je een heel eind moeten kunnen komen met een taal, zelfs als je voor die tijd nog geen woord sprak.
Kortom: de overheid is zelfs met deze nieuwe wet nog steeds een stuk barmhartiger dan strikt noodzakelijk. Al met al wil ik dit artikel toch positief afsluiten, want zelfs met al die waarschuwing en poeslieve kortingen is deze wet zonder meer toch een goede stap vooruit. Nu maar hopen dat de PvdA-achterban niet teveel gaat steigeren en deze wet dientengevolge opnieuw op de snijtafel moet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten