Wie weet wat Merkel vindt mag het zeggen

Geen categorienov 03 2014, 16:00
In de media een hoop gedoe over de EU, en over Merkel die zou aansturen op een 'Brexit.' Je ziet door alle speculatie de feiten niet meer.
De Britse premier David Cameron heeft de inwoners van zijn land voorgehouden dat hij het Britse lidmaatschap van de Europese Unie gaat heronderhandelen. Na afloop komt dan een referendum waarin de inwoners van het Verenigd Koninkrijk mogen beslissen of ze blij zijn met het resultaat van de heronderhandeling, en kunnen dan kiezen om in de Brusselse unie te blijven, of hun onafhankelijkheid te heroveren.
Nu is afgelopen weekend interessante speculatie aan de oppervlakte gekomen, in de vorm van Merkel die kennelijk vindt dat er van heronderhandeling geen sprake zal zijn. Groot-Brittannië moet gewoon inbinden of opzouten:

De Britse regering zoekt naar manieren om het recht van migranten op aanvullende bijstand te beperken. Dat maakte The Times vandaag bekend. Het nieuws komt een dag nadat de Duitse bondskanselier Angela Merkel duidelijk heeft gemaakt dat er niet te tornen valt aan het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie, zoals haar Britse ambtgenoot David Cameron wil. Voor het eerst zou ze hebben aangegeven dat een Brexit een reële optie is.

Wat de bondskanselier van Duitsland hiermee probeert te communiceren aan Cameron en de rest van de wereld, is lastig te zeggen. Merkel staat al ruim negen jaar aan het hoofd van de Duitse regering en is al die tijd bijzonder ongrijpbaar gebleven. Haar motieven, haar politieke endgame en zelfs vele van haar idealen zijn nog in nevelen gehuld.
Of Merkel met deze woorden dus zich inderdaad niet bereid toont te onderhandelen met het Verenigd Koninkrijk? Dat is mogelijk. Of is dit slechts power play om het VK te intimideren, waardoor ze hun eisen matigen zodat Duitsland minder hoeft toe te geven? Ook dat is geen ondenkbaar scenario. Stuurt Merkel misschien gewoon doelbewust aan op een Brexit, omdat ze haar eigen macht bedreigd ziet door die eigenzinnige Engelsen? Ook dat zou goed kunnen.
Wat Merkel dus precies bedoelt met haar dreigement aan het adres van 10 Downing Street zullen we dus niet spoedig ontrafelen. Duidelijk is in ieder geval wel dat we een spannende tijd tegemoet gaan waarin het Verenigd Koninkrijk en Duitsland elkaar zullen bestoken met flinke Machiavelliaanse staaltjes power play. Voor een liefhebber van machtspolitiek zou het een mooi schouwspel moeten worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten