Wie wordt de nieuwe Turkse president?

Geen categorieapr 12 2014, 17:10
Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter ons liggen in Turkije, is het tijd om ons bezig te houden met de aankomende verkiezingen, te weten die voor president.
De huidige president is AKP'er Abdullah Gül. Deze man staat bekend als gematigder en rustiger dan Erdogan, maar ook een stuk minder charismatisch. Volgens velen wil hij echter graag twee termijnen volmaken als president, niet één.
Helaas voor hem heeft het er alle schijn van dat premier Recep Tayyip Erdogan zelf ook president wil worden. Als dat het geval is moet Gül vrijwel zeker aan de kant stappen; hij kan een interne strijd namelijk nooit winnen. Natuurlijk kan hij Erdogan wél flink beschadigen... wat dan ook ongetwijfeld de reden is dat de twee al enige tijd met elkaar overleggen over de te volgen koers.
Er zijn nu eigenlijk twee opties:
1. Erdogan wordt president en Gül richt zich op de partijpolitiek/het parlement
2. Gül blijft president en Erdogan wordt voor de vierde keer premier. Daarvoor moeten de regels van de AKP echter wel worden aangepast, op dit moment mag de partijleider het namelijk maximaal drie termijnen voor het zeggen hebben
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten