Wiegel leidt VVD-revolte tegen Europese naheffing

Geen categorienov 14 2014, 19:00
De oud-VVD-leider heeft geen zin om de naheffing van 642 miljoen euro te betalen.
Hans Wiegel - mijn favoriete VVD-leider ooit - is terug van nooit weggeweest. Hij en gelijkgestemden willen het kabinet namelijk de oorlog verklaren vanwege de ronduit belachelijke Europese naheffing:

Binnen de VVD dreigt een opstand tegen de naheffing van 642 miljoen die Nederland aan Brussel moet betalen. Al honderd leden, onder wie erelid Hans Wiegel, willen zich eind deze maand op een partijcongres tegen betaling uitspreken. De Kamer zelf ging gisteravond mokkend en morrend akkoord.

Deze rebellie - als we het zo mogen noemen - is opgezet door de jongere liberalen van de JOVD. Hun voorzitter, Tom Leijte, Laat weten: "Frankrijk wordt beloond door de Europese Commissie omdat het zijn statistiek niet op orde heeft en Nederland krijgt als braafste jongetje van de klas een boete van 80 euro per belastingbetaler. Dat is onacceptabel."
Het mooiste hiervan is dat deze VVD- en JOVD-mensen aansturen op een frontale botsing met VVD-premier Mark Rutte. Die liet eerder namelijk nog weten dat hij het bedrag "idioot hoog" vond en dat hij de 642 miljoen euro "voorlopig niet gaat betalen," maar liet het debat gisteravond volledig over aan minister Dijsselbloem. Door dat te doen wekt hij de indruk dat hij toch akkoord gaat met het plan van de minister om Brussel te geven waar het om vraagt.
Nu is het hopen dat deze zogenaamde rebellen doorzetten en hun eis voor de verandering eens laten vergezellen door daadkracht. Als ze dat niet doen verliezen niet alleen zij, maar hun hele partij daar flink wat geloofwaardigheid mee. De rechtse kiezer wacht nu al twee jaar lang op een soortemet rechtse koers van de VVD. Wil die partij nog iets voor elkaar krijgen dan is de tijd nu rijp op iets te doen en het kabinet terug te fluiten. 
Overigens hoeven de PVV, het CDA en de nieuwe partij VNL zich geen zorgen te maken dat de VVD opeens toch weer een behoorlijke sprong zal maken in de media: de kans dat Wiegel en co. iets voor elkaar krijgen is minimaal. In haar kern is de VVD namelijk nog altijd een buitengewoon eurofiele partij die het lef niet heeft om Brussel ook maar een beetje tegen te werken.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten