Wilders-hatende tokkierapper krijgt werkstraf

Geen categorienov 07 2014, 16:00
Ah, zo leert hij wel dat hij mensen niet zomaar mag bedreigen inderdaad!
Zo, zo, een keiharde werkstraf! Dat hakt er wel in inderdaad!

Rapper Hozny die PVV-leider Geert Wilders bedreigde in een videoclip heeft vrijdag een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van 2 maanden gekregen. De rechtbank in Den Haag bepaalde ook dat Hozny de clip van YouTube moet verwijderen.

Deze man heeft een video online gezet waarin hij een gekozen volksvertegenwoordiger met de dood bedreigt omdat die in zijn ogen onvriendelijke dingen heeft gezegd over de islam, en als straf moet hij een paar uur in gemeentetuintjes gaan schoffelen?
That's it? Begrijpt de rechter - en het OM trouwens ook, dat slechts een werkstraf eiste - dan werkelijk niet dat dit soort wanstraffen niets opleveren? Er zijn twee belangrijke redenen om iemand te straffen:
1. Gerechtigheid. Iemand doet een slachtoffer iets aan, het slachtoffer eist vergoeding. Dat gebeurt vaak in strafvorm.
2. Om andere potentiële criminelen een duidelijk signaal te geven dat ze, als zij de wet ook met voeten treden, keihard zullen worden aangepakt.
In dit specifieke geval is er geen gerechtigheid omdat de straf veel te licht is. Wilders zal hier als slachtoffer ongetwijfeld niet over te spreken zijn: individuen als Hozny hebben ervoor gezorgd dat hij al jarenlang beschermd moet worden, zijn huis niet zomaar uit kan, en eigenlijk gewoon niet meer écht van het leven kan genieten. Probeer maar eens een paar dagen te leven met continu veiligheidsmederwerkers om je heen; plezant is anders.
Ook reden twee (om te straffen) wordt met deze uitspraak compleet terzijde geschoven. Andere extremistische moslims zullen hier echt niet door worden weerhouden om Wilders en andere islamcritici te bedreigen. Sterker nog, ze konden weleens concluderen dat dit het meer dan waard is, wat mogelijk tot meer - en niet tot minder - bedreigingen leidt.
Wilders moet hier een hels kabaal om maken. Laat het hele land maar weten dat dit niet goed genoeg is. Hozny had opgesloten moeten worden; hoe zouden gewone, normale Nederlanders het vinden als er een YouTube filmpje verscheen waarin zij zogenaamd werden doodgeschoten door een boze driftkikker?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten