Wilders interesseert zich helemaal niet voor de Griekse schuldencrisis

Geen categoriejun 20 2011, 10:21
Hoe hard Wilders ook roept wat de meeste Nederlanders vinden, het probleem interesseert hem niet.
Wilders wil dat er geen cent meer naar Griekenland gaat. Klinkt leuk, maar is vooral electoraal interessant voor de PVV. Hoe de schuldencrisis op te lossen of wat de schuldencrisis überhaupt betekent, lijkt Wilders koud te laten.
Hij heeft geen economische experts in de fractie. Er is binnen de PVV geen kennis over de schuldencrisis - buiten wat ze in kranten en op weblogs lezen. De PVV-fractie moet het doen zonder een De Jager. Niet zo gek dat die ijskoud kan laten optekenen dat Wilders geen oplossingen heeft en daarmee scoort.
Wat nog het meest frappeert is dat Wilders of andere PVV'ers bij mijn beste weten ook geen (externe) experts hebben aangetrokken om hen bij te spijkeren. Volgens mij verraadt dat slechts een ding: desinteresse. Griekenland en de rest van de Club Med zijn interessant zolang ze ermee kunnen scoren.Wat mij betreft hoeft niet iedere partij een nanotechnoloog in huis te hebben, maar een stel degelijke economen econometristen lijkt me in deze tijd een basisbehoefte.
Politiek-electoraal gezien voelt de PVV-leider het zoals altijd een stuk beter aan, maar ook hier zijn de winsten bescheiden. Zoals Tim gisteren al betoogde, is de PVV aan het verschuiven van een anti-islam/immigratiepartij naar een anti-Europese partij. Het geluid van Wilders en de zijnen is meer dan gezond scepticisme. De PVV kan momenteel putten uit een schijnbaar oneindig reservoir van boze anti-Europagevoelens. Wilders staat alleen aan de rechterzijde van die bron, maar kan er slechts mondjesmaat uit drinken. Want als hij een groot punt maakt van de waarschijnlijke steun aan Griekenland of zo anti-Europa blijft als hij nu is, legt hij een bom onder het kabinet en ondergraaft hij zijn eigen machtspositie.
En ondertussen maakt De Jager furore met een soortgelijk eurosceptisch geluid. Hoe impopulair zijn beleid ook mag zijn, hij weet te verkopen dat hij in Europa hard voor de Nederlandse belangen vecht. Als ik Wilders was, zou ik me zorgen gaan maken over het potentiële goud dat het CDA met de minister van Financiën in handen heeft. Diens euroscepsis kan de PVV zetels kosten, want hij weet wél tot in de details waarover hij spreekt. De nieuwe anti-Europa niche maakt de PVV daarom zeer kwetsbaar, omdat de partij er slechts in beperkte mate kennis over in huis heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten