Wilders wil naar Brussel

Geen categoriemei 30 2014, 17:44
Geert Wilders wil plaatsnemen in het Europees Parlement.
En we hebben meteen weer een nieuwe rel in Nederland. Geert Wilders, leider van de PVV, zegt namelijk plaats te willen nemen in het Europees Parlement. Dit omdat hij voldoende voorkeursstemmen heeft behaald (and then some).
Normaal denk je dan: die is dus weg uit Nederland, Wilders gaat op weg naar een Europees avontuur. Dit terwijl hij eerder nog liet weten sowieso niet naar Brussel te verhuizen.
Toch zit het allemaal wat gecompliceerder in elkaar. De grote man van de PVV wil namelijk ook in de Tweede Kamer blijven. En dat kan niet. De NOS legt uit welk plan Wilders precies voor ogen staat:

PVV-leider Wilders wil in het Europees Parlement zitting nemen, maar hij wil zijn zetel in de Tweede Kamer niet opgeven. Een zogenoemd dubbelmandaat, een gelijktijdig lidmaatschap, is nu wettelijk verboden.

"Ik wil beide tegelijk. Niet voor niets hebben bijna 300.000 mensen op me gestemd", laat Wilders aan de NOS weten. "Dat heet democratie en voorheen mocht het dubbelmandaat ook".

Daarom wint hij nu juridisch advies in. Als advocaten denken dat het haalbaar is om dat dubbele mandaat alsnog via de rechter af te dwingen zal hij die stap ongetwijfeld nemen. "Waarom mag het nu niet? Mag dat zomaar ineens bij wet worden verboden?" aldus Wilders.
Tot 2002 kon het inderdaad, maar daarna is de wet veranderd. Dat is volkomen legitiem gebeurd dus Wilders heeft weinig kans van slagen... Of toch niet? Als het verboden is om een dubbel lidmaatschap te hebben, is het dan niet raar dat Tweede Kamerleden wel op Europese kieslijsten mogen staan, terwijl zij in het parlement ook een mandaat hebben van hun kiezers? Moet je dat dan niet helemaal verbieden?
Wilders zal zich er ongetwijfeld vooral op beroepen dat de democratie voor alles dient te gaan, inclusief dit soort beperkingen voor volksvertegenwoordigers. Leuk, maar het zou me verbazen als de rechter daarin meegaat. Het is immers aan de wetgever om dit soort zaken te regelen, niet aan hem. Hij moet de wet en internationale verdragen/wetgeving wel erg ruim interpreteren om Wilders alsnog een zetel in het EP te geven, samen met zijn zetel in de Kamer.
Hoe dan ook, dit wordt ongetwijfeld bijzonder interessant. Hoe gaat de Kamer hiermee om? Kiest men daar voor een andere aanpak? Of komt het terecht bij een rechter? En wat doet die?
Ook niet geheel onbelangrijk: wat vinden PVV-kiezers ervan als Wilders wordt dwarsgezeten (want het lijkt het zoveelste relletje te zijn dat bewust gecreëerd wordt om problemen te veroorzaken)?
Wilders heeft in ieder geval ongetwijfeld weer voor wat herrie gezorgd in Den Haag. Nu kijken hoe het journaille en de powers that be ermee omgaan.
Tenslotte: één van de redenen dat Wilders vrij zwak staat, is dat hij in het verleden zelf tegen een voorstel stemde om het dubbelmandaat in ere te herstellen. Hij heeft dus flink wat boter op zijn hoofd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten