1. Home
  2. Windmolenpark in Noordzee blijkt gehaktmolen voor vogels en vissen

Windmolenpark in Noordzee blijkt gehaktmolen voor vogels en vissen

Geen categorie27 okt 2018, 8:00
Ja, daar sta je dan met je goeie gedrag! Lekker bezig het klimaat te redden, blijk je daar het ecosysteem mee te mollen! Onbekende aantallen vogels en vissen lopen het risico door de (bouw van) windmolens te zullen sterven, zegt de brancheorganisatie van de windmolenindustrie, het NWEA.
Woordvoerder Hilbert Kok, waar je toch van mag verwachten dat hij pal achter zijn eigen branche staat, schetst een behoorlijk somber beeld! "Onder een windmolen op land zie je de vogels liggen die er tegenaan zijn gevlogen. Op zee zie je de slachtoffers niet.''
Het blijkt inderdaad zo te zijn dat vogels met enige regelmaat hun einde tegemoet komen door de wieken van zo'n windmolen. In de Noordzee staan op het moment 289 van die apparaten en in 2050 zouden het er wel eens tien keer zoveel kunnen worden, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving.
Daar komt nog bij dat bij de bouw van zo'n windmolen, er gigantisch veel geluid wordt geproduceerd. Onder water is het boren en heien van die palen door sommige dieren wel op honderd kilometer afstand te horen, waardoor sommige dieren zelfs doof kunnen worden. De bruinvis bijvoorbeeld, die voor een groot gedeelte met z'n gehoor navigeert, loopt een enorm risico.
De vertegenwoordiger van de branche die dus baat heeft bij een hogere productie van windmolens, erkent zonder enige moeite de zorgen en risico's, terwijl de overheid, met name minister Wiebes van Economische Zaken, met allerlei halfbakken oplossingen komt. Hij trok namelijk miljoenen uit voor onderzoek dat gericht is op het vooral door laten gaan van de bouw. Denk hierbij aan een vogelradar die de windmolens stillegt bij zwermen vogels, of een stillere manier van heien.
Zelfs milieuorganisaties proberen de positieve kanten te belichten en stellen dat windparken ook 'kansen biedt' voor het onderwaterleven. Er geldt namelijk een visverbod. Een aparte situatie waar de producent dus gewoon de gevaren openlijk toegeeft en menig milieu-voorstander er alles aan doet om de industrie positief te blijven belichten!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten