Windmolens: 'Snoeien om te groeien.'

Geen categorienov 04 2010, 16:30
René Leegte, energiewoordvoerder VVD
Het kabinet is nog maar net aan de gang of er waait duidelijk al een nieuwe wind. Voor windmolens – die, zoals bekend, niet op wind draaien maar op subsidies – is dat tegenwind.
In een interview met Michael Persson van de Volkskrant deed René Leegte, de nieuwe VVD-energiewoordvoerder in de Tweee Kamer, een interessante uitspraak. Michael Persson vroeg hem: 'U zegt dus: als het aan de VVD ligt, komt er niet meer geld beschikbaar voor de 5.000 megawatt wind op zee die het vorige kabinet nog gepland had, in 2020.' Leegte antwoordde: 'We moeten ons inderdaad afvragen of we ons geld daaraan moeten besteden.'
Uiteraard is dit een politiek signaal dat potentiële investeerders in windmolens zal afschrikken om hun geld daar nog verder in te steken. Kortom, geheel zonder moeizame en tijdrovende politieke procedures is wat betreft windenergie een nieuwe toon gezet in Den Haag. Hierop zal de markt waarschijnlijk zodanig reageren dat de formalisering van de nieuwe koers door kabinetsbeslissingen niet meer zo relevant is. Tja, zo gaan die dingen.
De Shell-CEO, Peter Voser, deed er onlangs nog een schepje bovenop. Gert van der Have rapporteerde daarover op 2 november in het Financieele Dagblad:

Shell vindt de miljardensubsidie van de Nederlandse overheid voor twee windmolenparken op de Noordzee onverstandig.

Volgens bestuursvoorzitter Peter Voser van de oliemaatschappij is de aanleg van de parken tientallen keren [sic] duurder dan van een moderne gasgestookte centrale van gelijke omvang.

Dit zei de Shell-topman gisteren bij de uitreiking van de jaarlijkse FD Henri Sijthoff-Prijs voor de beste financiële verslaggeving, die dit keer door uitzendconcern Randstad werd gewonnen. Het is voor het eerst dat Shell kritiek uit op de subsidie voor windparken op zee.

'Deze twee parken hebben een gezamenlijke capaciteit van 600 megawatt', aldus Voser. 'Maar gezien de schommelingen in de productie komt dat feitelijk neer op dezelfde hoeveelheid elektriciteit als een moderne gasgestookte elektriciteitscentrale van 200 megawatt. Die kost euro 280 mln.'

De windenergiesubsidie van maximaal euro 4,4 mrd is toegekend aan het Duitse bedrijf Bard. Er lopen nog bezwaarprocedures van de nutsbedrijven Eneco en Nuon, die stellen dat de Duitsers het geld dat naast de subsidie nodig is voor de bouw onmogelijk bij elkaar kunnen brengen.

Eneco en Nuon hopen zelf alsnog in aanmerking te komen voor subsidie. Shell betwijfelt echter of de subsidie überhaupt wel zinvol is.

Het energieconcern is zelf deeleigenaar en -exploitant van het eerste Nederlandse windmolenpark op de Noordzee, voor de kust bij Egmond aan Zee. Voor Voser heeft het project aangetoond dat het onmogelijk is om een windenergiepark in zee aan te leggen zonder overheidssteun. 'Misschien is dat iets om in gedachten te houden' bij de plannen voor miljardensubsidies, oppert Voser.

Lees verder hier.
Zoals ik al zei: tegenwind!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten