'Winning the hearts and minds' gaat niet helemaal goed

Geen categoriemei 17 2011, 14:00
Niet in Afghanistan, tenminste.
Dat blijkt uit een rapport van de International Council on Security and Development (ICOS) onder inwoners van het woestijnland. Al met al denkt ongeveer de helft van de Afghanen negatiever over westerlingen dan een jaar geleden.
Volgens de ICOS heeft de internationale coalitie in Afghanistan niet goed uitgelegd waarom het met zoveel militairen actief is in het land. Daarnaast leeft het gevoel dat westerse soldaten "de Islam niet respecteren" en - misschien veel belangrijker - "burgers niet goed beschermen".

De conclusies zijn opmerkelijk, omdat de NAVO en Verenigde Staten enkele jaren geleden juist een campagne inzetten om de „harten en geesten” van de bevolking te veroveren.

De bevolking lijkt zich juist feller te verzetten tegen westerse ideeën over de rol van vrouwen en democratie. Van de ondervraagden in het zuiden van Afghanistan zegt 66 procent zich te verzetten tegen onderwijs voor meisjes en 61 procent tegen het kiesrecht voor vrouwen. Vorig jaar was dat nog 49 procent.

De grote vraag is, natuurlijk: wat doen we hier fout? Waarom keren Afghanen zich in steeds grotere getale tegen ons en, misschien nog wel veel belangrijker, tegen onze manier van leven? Af en toe komen er onschuldige Afghanen om bij NAVO-geweld, maar dat kan niet de reden zijn dat men zich massaal van onze ideeën afwendt. 
Zoals wel vaker laat het westen het weer eens liggen. We moeten op grote schaal investeren in Afghanistan; alleen dan kunnen de Taliban definitief verslagen worden. Afghanen moeten ervan doordrongen zijn dat ónze idealen, ónze manieren en ónze systemen hún leven(sstandaard) uiteindelijk aanzienlijk zullen verbeteren. Er valt in dit opzicht duidelijk nogal wat werk te doen.
Afghanen van onze goede bedoelingen overtuigen kon weleens een lieve duit kosten, maar dat is het ook wel waard. We hebben immers op 11 september, 2001 gezien wat er gebeurt als we een dergelijk woestijnland aan zijn lot overlaten en in handen laten vallen van extremisten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten