Wobben om te Wobben

Geen categoriejul 14 2013, 18:59
De subsidiejournalist Maarten Edelenbosch van het Noord-Hollandse RTV-NH, de regionale omroep die tot aan de Raad van State procedeerde om maar niet gekort te worden op het jaarlijkse provinciale subsidie-infuus van 15 miljoen euro, heeft gewobt. Echt. Het bewijs hiervoor kreeg ik vandaag via de post toegezonden. Of ik binnen twee weken mijn bezwaren kenbaar wil maken tegen de verstrekking van informatie door de provincie. Hoeveel zou deze onzin nu al wel niet gekost hebben?
Deze provincieheraut Edelenbosch brengt zijn Windesheim-zomercursus onderzoeksjournalistiek in praktijk door bij het Noord-Hollandse middenbestuur een Wob-verzoek te doen naar wachtgelduitkeringen die oud-Statenleden deze Statenperiode hebben ontvangen. De lezer mag het rustig weten, hoor. Na het beëindigen van mijn Statenwerk heb ik zes maanden genoten van zo'n 550 euro netto per maand aan wachtgeld. Ik kon het goed gebruiken om rond te komen. Is dat schokkend? Nee. Minder schokkend dan een Turks VVD-Statenlid die begin april zegt opgestapt te zijn, maar kennelijk nog steeds te boek staat als VVD-Statenlid met dito vergoeding. Exit, ho maar. Die blijft een half jaar hangen tot hij eind september een keertje vervangen wordt. Maar dit terzijde.
De razende reporter van subsidie-omroep RTV-NH zoekt dus stof om deze komkommertijd door te komen en gaat eens vlijtig aan de slag om de provinciale wachtgeldregeling aan de kaak te stellen. Welke nieuwswaarde Edelenbosch op het oog heeft ontgaat mij te enenmale. De wachtgeldregelingen gaan immers al verdwijnen en dat weet deze journalist. Heiligt het dan een politiek spelletje? Niet dat ik mij kan voorstellen; een initiatief van de Noord-Hollandse Staten zelf om te stoppen met wachtgeld is door soortgelijke plannen van de Rijksoverheid zelfs in de koelkast gezet. Dat is het dus ook niet.
Op woensdag 8 mei stemde de ministerraad in met het voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om wachtgeld voor aftredende raads- en Statenleden af te schaffen en is diens voorstel voor advies aan de Raad van State gezonden. Vaak is dit slechts een formaliteit en is het enkel nog wachten op publicatie in de Staatscourant. De bestaande regeling voor Statenleden verdwijnt echter pas na de Provinciale Statenverkiezingen in 2015, al gelden de nieuwe regels ook niet voor de huidige zittende Statenleden; die kunnen nog steeds een uitkering krijgen als zij na de komende verkiezingen niet terugkeren.
De wachtgeldregeling voor politici is al geruime tijd onderwerp van discussie. Laten we alleen niet de excessen met wachtgeld in de landelijke politiek als basis nemen voor de lagere politieke echelons. De minister stelt dat Statenleden voor hun inkomen niet afhankelijk zijn van hun werk in de politiek, aangezien het slechts een nevenfunctie is die in principe naast een hoofdberoep wordt uitgeoefend. In die redenering gaat Plasterk voorbij aan diegenen die minder zijn gaan werken om het politieke werk erbij te kunnen doen. Wat ook niet vergeten mag worden is dat het actief zijn in de politiek niet altijd in iemands voordeel werkt, niet voor wat betreft diens bestaande werkkring en zeker niet bij toekomstige sollicitaties. Als opgestapte PVV'er spreek ik uit ervaring na door de werkgever te zijn afgestraft met een schriftelijke waarschuwing om vooral niet "publiekelijk politiek actief te zijn" en als gevolg hiervan als kers op de taart het onthouden van de jaarlijkse winstdeling. Je moet het er maar voor over hebben.
Het gedoe over wachtgeld in de provincie is een gelopen race op nog wat stuiptrekkingen na. Als de huidige Statenleden braaf zijn, zich verzekeren van een verkiesbare plaats op de provinciale kieslijst én van de kiezers terug mogen komen blijven de kosten voor wachtgeld ook beperkt.
De onderzoeksjournalist in spé van de loodzwaar gesubsidieerde regionale omroep kan zich beter richten op een onderzoek naar de inmiddels uit de klauwen lopende vervoerskosten van het zevenkoppige provinciebestuur van jaarlijks een miljoen euro, waaronder een geleasd wagenpark met chauffeur in vaste dienst én desondanks vele tonnen aan taxikosten. Of is dit te link en zijn de financiële belangen tussen RTV-NH en de subsidieverstrekkende provincie te zeer met elkaar verstrengeld om nu echt eens de tonnen kapitaalverspilling aan de kaak te stellen? Nee, dan liever oud-Statenleden Wobben. Wel zo veilig. Het is maar waar je de prioriteiten legt.
Link naar subsidie RTVNH:
Link naar einde wachtgeldregelingen:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten