Wraak en corruptie bij ROC's

Geen categorieapr 04 2011, 12:45
De klokkenluider die vorig jaar de miljoenenfraude van ROC Rijn IJssel aan het licht bracht, wordt het leven zuur gemaakt. De school doet er alles aan de oud-docent Verberne zijn ww-uitkering te ontnemen en achtervolgt hem met valse beschuldigingen. Buitengewoon zuur dat iemand met moraal en lef zo moet boeten voor een goede daad. Schokkender haast nog, is wat we uit deze zaak leren over maffiapraktijken binnen ROC's en gesjoemel met EU-geld.
Niemand lijkt het echt erg te vinden dat er met Europees geld wordt gesjoemeld. ROC Rijn IJssel vervalste jarenlang lesbriefjes, waardoor ze onterecht miljoenen subsidie kregen uit het Europees Sociaal Fonds. Verberne heeft er nog behoorlijk wat moeite voor moeten doen om de zaak aan het licht te brengen. Het OM voelde zich niet geroepen en ook het OCW was niet wildenthousiast. Afgelopen weekend in de Volkskrant vertelde hij dat de zaak maar met tegenzin werd opgepakt:

"De miljoenen uit het ESF-fonds werden betaald door de Europese Gemeenschap, maar verdeeld door OCW. Daar moest je niet te veel over zeuren, zo was de breed gedeelde opvatting. Het geld kwam immers uit Europa, waar Nederland al zoveel aan afdroeg."

Sjoemelen met EU-geld vinden we dus niet zo'n probleem. Het geld is toch van niemand, dus waarom zouden we niet pakken wat we pakken kunnen?
We hoeven ook niet te denken dat op andere ROC's bestuurders nog wel eer en verantwoordelijkheidsgevoel aan de dag leggen. Ook hierover worden we in het artikel uit de droom geholpen:

"Bij het gros van de ROC's in Nederland - die ook hebben gesnoept uit de ESF-pot - zijn ze blij dat Verberne niet bij hen als docent heeft gewerkt. Want, zo merkte een Rijn IJssel-manager op tegenover onderzoeksbureau Deloitte.

'Als het gevolg van dit onderzoek is dat de subsidie moet worden terugbetaald, vind ik dat zeer onrechtvaardig gezien het feit dat naar mijn mening dit een breed gedragen praktijk is in roc land.' "

Dat staat ze netjes, die bestuurders in ROC-land. Maar laten we eerlijk zijn: het kan niet anders dan dat dit gedrag niet beperkt blijft tot ROC's.
En als we in Nederland al zo omgaan met Europees geld, hoe moet dat in Zuid-Europa dan wel niet gaan? We brengen met zijn allen miljarden Euro's naar Europa, waarvan de besteding nauwelijks wordt gecontroleerd. De EU: een prachtige abstracte entiteit voor het stimuleren en financieren van corruptie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten