Zorgakkoord bijna rond

Geen categorieapr 15 2014, 10:15
Het zoveelste akkoord is in de aantocht. Voor wat het waard is. VVD, PvdA, D66, CU en SGP gaan meer geld naar de langdurige zorg pompen.
Ik ben de tel en de kluts over de akkoorden die Mark Rutte in zijn, toch nog prille, loopbaan als premier heeft gesloten, helemaal kwijt. Ook nu heeft hij bijna weer een plannetje rond met zijn grote vriend de PvdA en de drie lieve oppositiepartijen die Rutte II in ruil voor macht door de Eerste Kamer loodsen.
De langdurige zorg gaat van het Rijk naar de gemeenten. Deze decentralisatie moet onze Rijksoverheid veel geld opleveren. Gemeenten aan de andere kant zitten met de handen in het haar. Zij moeten meer gaan doen met minder geld. Lijkt mij een mooie uitdaging. Met enige creativiteit moet het mogelijk zijn om op deze manier belastinggeld te besparen.
Minder bezuinigen
De PvdA en de CU vinden echter dat er meer geld moet worden uitgetrokken voor de zorg. Daarom zijn de vijf regeringspartijen vannacht weer om een tafel gaan zitten om de contouren van zo'n mogelijk akkoord uit te werken. Dat is gelukt. Over hoeveel geld het gaat, willen de partijen niet zeggen. Dat het niet om extra geld naar de zorg gaat, maar om minder bezuinigen, hoor je ook niet al teveel uit hun monden. Dat dit geld hoe dan ook bij u uit de portemonnee komt, al helemaal niet.
Waar het geld vandaan moet komen, moet nog worden uitgewerkt. Vandaag om 11:00 komen de woordvoerders zorg van de vijf partijen bij elkaar en zij gaan bespreken waar het geld te vinden is en over welke bedragen het precies zal gaan. Als ik ze een advies mag geven, bij de windmolens liggen de miljarden voor het oprapen.
Tegenvaller
PvdA-leider Samsom is in ieder geval blij met het extra geld en ook CU-voorman Slob zegt zich te kunnen vinden in de gemaakte afspraken. Ondertussen heeft het kabinet ook een flinke financiële tegenvaller. De zogenaamde huishoudentoeslag kan niet doorgaan.

Daardoor gaat volgend jaar een bezuiniging van 600 miljoen euro niet door, en in de jaren erna een jaarlijkse besparing van 1,2 miljard euro. Asscher moet voor volgend jaar deze tegenvaller zien goed te maken. Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) belooft dat er een alternatief op tafel zal komen voor de jaren erna.

Sterkte met zoeken! Ik hou mijn hart (en bankrekening) vast...
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten