Zorgmonopolies zijn rampzalig

Geen categorienov 17 2011, 19:00
Marktwerking in de zorg. Zelfs in Groot-Brittannië, het land van de socialistische National Health Service, waar zorg voor iedereen door de overheid wordt betaalt, lijkt het te werken.
Onafhankelijke klinieken blijken beter werk af te leveren dan het zorgapparaat van de overheid. In vergelijking met faciliteiten die door de NHS worden beheerd krijgen patiënten die in particuliere zorginstellingen worden geopereerd betere zorg en zij hebben minder last van complicaties.
Een veelgehoord kritiekpunt is dat particuliere klinieken alleen de "makkelijke" en potentieel winstgevende gevallen uitkiezen om lastige patiënten aan de NHS door te verwijzen maar dat blijkt onzin. Onderzoekers vonden hiervoor geen enkel bewijs.
Sinds de zorg in 2002 in Engeland werd opengesteld zijn er z'n dertig particuliere klinieken begonnen. De ouderenzorg is echter nog vrijwel geheel in handen van de overheid. Juist daar gaat het vaak mis.
Afgelopen februari publiceerde de Britse ombudsman zijn bevindingen over de ouderenzorg in zijn land. Hij stelde vast dat er een onverschillige "cultuur" binnen de klinieken en tehuizen van de NHS heerst, één die "de menselijkheid en individualiteit van de mensen waar het om gaat niet weet te herkennen en er niet in slaagt om hierop met gevoeligheid, mededogen en professionaliteit te reageren."
Het wordt nog erger. "De redelijk verwachting die ouderen en hun familie hebben op waardige en pijnloze zorg in de schone omgeving van een hospitaal wordt niet waargemaakt." Integendeel, schreef de ombudsman. Zijn onderzoek liet een kant van de NHS zien die "er niet in slaagde om zelfs aan de meest basale zorgnormen te voldoen."
In Nederland heeft het beetje marktwerking dat in de zorg is toegestaan geleid tot een verbetering van de kwaliteit van zorg en een minder snelle stijging van de kosten. Dat is precies wat je zou verwachten wanneer binnen een sector concurrentie optreedt. Groot-Brittannië is een treurig voorbeeld van een land dat deze les maar niet wil leren. Het resultaat is een schande.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten