Zorgwekkende groei Radicale Islam in Duitsland

Geen categorieokt 25 2014, 18:00
Steeds meer Duitse moslims 'bekeren' zich tot het salafisme.
RTL Nieuws komt met bijzonder belangrijk, maar vooral toch ook erg zorgwekkend nieuws: Duitse moslims radicaliseren in recordtempo. De baas van de binnenlandse veiligheidsdient BfV, Hans-Georg Maaßen, heeft dat gezegd tegen de Duitse publieke omroep, RBB. Volgens hem zijn er op dit moment maar liefst 6.300 salafisten; aanhangers van één van de meest extreme of in ieder geval fundamentalistische vormen van de islam. Enkele jaren geleden waren dat er nog 'maar' 2.800.
Op zich is dat al erg genoeg, maar daar komt het volgende nog eens bij:

Ook ontstaat onder salafisten een 'jeugdcultuur' waarin het 'cool' wordt gevonden naar strijdgebieden in Syrië of Irak te reizen. Zeker 450 voornamelijk jonge mensen uit Duitsland zijn al voor de jihad naar het Midden-Oosten vertrokken.

Voor mensen met wat kennis van de Radicale Islam in Europa komt dit absoluut niet als een verrassing. Duitsland heeft al jaren te maken met een radicalismeprobleem. Salafisten hebben daar jaren geleden al hele moskeeën overgenomen. Het was - en is! - dan ook slechts een kwestie van tijd voor er tienduizenden wannabe terroristen rondlopen in ons buurland.
Het salafisme is niet zomaar een stroming in de islam. In sommige islamitische landen vormen salafis bijna de meerderheid van het volk, zoals in Qatar (47%) en de Verenigde Arabische Emiraten (45%). Ook Saoedi-Arabië kent veel aanhangers van deze islamitische sekte; officieel houdt 22% van de bevolking zch aan het salafisme, maar feitelijk zijn dat er veel meer. Het salafisme is namelijk gewoon een licht aangepaste versie van het Wahhabisme, de officiële islamitische stroming in dat land.
Die landen - Qatar, VAE en Saoedi-Arabië - proberen niet alleen hun eigen bevolking te radicaliseren, maar steken ook nog eens miljoenen en nog eens miljoenen in de verspreiding van het salafisme. Zij doen dat door in het buitenland (ook in Europa en de Verenigde Staten) moskeeën te bouwen en/of door salafisten in staat te stellen bestaande moskeeën over te nemen. Daarbij krijgen zij alle literatuur en alle propagandamiddelen die ze zich kunnen wensen. Met name in Duitsland blijken deze groepen (en landen) dus behoorlijk effectief te zijn, al geldt dat ook voor landen als Groot-Brittannië.
Het is de vraag of en zo ja wat de Duitse overheid hieraan kan doen. Met halve maatregelen komen ze er in ieder geval niet. Als er niet op grote schaal en met ferme hand wordt ingegrepen lopen er over nog eens vijf jaar misschien wel 15.000 tot 20.000 terroristen in spé rond. En ja, die zijn vervolgens in staat om door heel Europa te reizen, Nederland incluis.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten