'Zwarte Piet was geen slaaf'

Geen categorieokt 16 2013, 16:00
Cultuur.
Journalist Arnold-Jan Scheer heeft het he-le-maal gehad met het gezeur over Zwarte Piet.

Maar die oorringen, dat kroeshaar en die rode lippen dan? Ik antwoord: wat doet een negerslaaf met een roe? En waarom ontvoert deze kinderen in een zak, door de schoorsteen? Het klopt gewoon niet. Dat zijn heidense elementen, ouder dan de Bisschop van Myra. Piet is geen Afro, geen creool, geen negerpage, geen etnisch equatoriale Afrikaan, geen Moor en geen slaaf of zelfs geen knecht van Sinterklaas.

Hij legt uit:

Zwarte Piet is een archetype, net als Sinterklaas zelf, een hybride wezen, het resultaat van wat ze in de godsdienstwetenschap noemen: syncretisme. Hij speelt een rol, zoals iemand die de nar speelt of in travestie gaat tijdens carnaval. Daarmee worden ook geen vrouwen beledigd. Hij is de ongrijpbare knecht van Sinterklaas, de vrolijke tegenhanger, Tijl Uilenspiegel, Jack Sparrow, Pan, Arlequino (die ook een zwartgemaakt gezicht heeft), de sjamaan, de duivel zoals Rome hem afschilderde, de genezer.

Dit is dé leestip van de dag. Het is een veel interessanter verhaal dan we gewend zijn; met onderzoek naar culturen, overeenkomsten, en archetypes. Natuurlijk gaat het een deel van de racismeroepers daardoor boven de pet, maar dat geeft niet; zij die het wel begrijpen zullen hun mening wellicht wijzigen en ophouden hun eigen angsten en obsessies te projecteren op dit culturele fenomeen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten