Bot-Gate bij ministerie van OCW? Minister Robbert Dijkgraaf (D66) op de digitale pijnbank!

Politiekaug 24 2023, 9:15
Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) staat bekend om zijn educatieve rol en verantwoordelijkheid jegens de Nederlandse bevolking. Maar in een bizarre wending lijkt minister Robbert Dijkgraaf zich meer bezig te houden met zijn online populariteit dan met daadwerkelijk beleid. Want laten we eerlijk zijn: het kopen van likes en volgers is iets wat je verwacht van een influencer in nood, niet van een minister van het Koninkrijk der Nederlanden.

Deze post van mij werd 14,5 K weergegeven. x.com/harmbeertema/s… Die van de @minocw die zijn studenten afhoudt van presteren en streven om hun geestelijke welzijn te beschermen, werd 259 K bekeken. Dat vind ik nogal wat, temeer daar heel veel van de likes worden gegeven door…

Image
Image
Robbert Dijkgraaf
Robbert Dijkgraaf
@RHDijkgraaf

Jongeren moeten meer zeuren. Steeds meer studenten gaan gebukt onder hoge prestatiedruk en ervaren hierdoor mentale problemen. Dat moet anders. Ik ging er afgelopen zondag over in gesprek op Lowlands. Tegen jongeren wil ik zeggen: organiseer je en laat van je horen.

Image
Image
Image
153
Reply
PVV Tweede Kamerlid Harm Beertema heeft zijn scherpe oog laten vallen op een wel heel opmerkelijk fenomeen. Terwijl zijn eigen berichten een respectabele hoeveelheid weergaven genereren, worden de posts van het Ministerie van OCW en specifiek minister Dijkgraaf op mysterieuze wijze honderdvoudig bekeken. Maar dat is nog niet alles. Een oppervlakkige duik in de 'likes' van Dijkgraaf onthult een legioen van jonge, opmerkelijk lege profielen, die massaal hun digitale duimpjes omhoog steken. Geen enkele post, geen volgers, en absoluut geen inhoud. Als dit geen digitale opgeblazenheid is, wat dan wel?
Het gaat hier niet alleen om de vraag of een minister likes koopt om populair te lijken. Het gaat om integriteit, transparantie en vertrouwen. Als een minister zich tot dergelijke praktijken verlaagt, welk beeld geeft dat dan van zijn ministerie en het vertrouwen in de overheid? En laten we eerlijk zijn, als je als minister al niet oprecht kunt zijn over je online populariteit, hoe kunnen we er dan van uitgaan dat je eerlijk bent over belangrijkere zaken?
Beertema's sarcastische verzoek aan Dijkgraaf om tips over het verkrijgen van dergelijke "enthousiaste volgers" is pijnlijk raak. Het maakt de ernst van de situatie des te duidelijker. Bots zijn in de digitale wereld wat nepnieuws is in de journalistiek: een bedreiging voor authenticiteit en waarheid.
En dan hebben we het nog niet eens over 'Daisy', het vermoedelijke bot-profiel dat door Beertema is uitgelicht. Als de minister bots moet inzetten om 'geliked' te worden, hoe serieus neemt hij dan zijn ambt en zijn publiek?
(Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS hebben we ons als doel gesteld het mediakartel én het partijkartel te slópen. Maar daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want systeemoppositie wordt keihard gesloopt door datzelfde systeem. Steun ons daarom! Doneer via BackMe en help ons het kartel aan te pakken!
Het is duidelijk: we staan hier voor een zoveelste affaire in de schimmige wereld van politieke imago's en online façades. De Nederlandse burger verdient beter dan dit. We hebben recht op transparantie, authenticiteit en integriteit, zowel offline als online. Het wordt tijd dat minister Dijkgraaf uitleg geeft over deze digitale verdraaiingen. En mochten de aantijgingen waar zijn, dan mag hij zichzelf de vraag stellen of hij wel op de juiste plek zit. Een echte deskundige minister heeft geen bots nodig om gehoord te worden. Goed dat Beertema dit zaakje tot de bodem gaat uitzoeken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten