Schokkend: SP’er verdacht van fraude

SP’er Akansel Kaymaz heeft 2,1 miljoen euro weggesluisd. Dat zegt een groep van 35 investeerders.

De zakenmannen vertrouwden hun geld toe aan het prominente SP-lid, aldus De Telegraaf, in zijn functie als topman van de Mirzon-Groep in Nijmegen, die zich gespecialiseerd heeft in projectontwikkeling en grondspeculatie in Roemenië. Met dat geld zou hij grond kopen in het Oost-Europese land, dat later met flink winst verkocht zou worden. De investeerders zouden dan hun investering terugkrijgen, vermeerderd met een leuk bedrag aan rente.

Klinkt leuk, natuurlijk, alleen dacht Kaymaz daar volgens de investeerders anders over. Hij deed, zeggen zij, namelijk de meeste projecten van de hand, zonder dat zij hun geld terugkregen. “Kaymaz heeft met geld van investeerders geschoven tussen de Mirzon Groep en zijn privévennootschappen”, stelt mr. Hendrik Jan Bos, advocaat van de gedupeerde geldschieters. “Tegen hen was gezegd: als de projecten klaar zijn, krijg je je geld terug, plus de rente. De projecten zijn klaar, maar het geld is niet teruggekomen.”

Kaymaz was jarenlang statenlid voor de Socialistische Partij van Emile Roemer in Gelderland. Ook was hij kandidaat voor de Europese verkiezingen in 2004.

Wie had dat nou gedacht? Een SP’er die fraude pleegt? Hoe kan dat nou? Ongelooflijk, nietwaar?

Nou ja, of niet. Was het corruptiegehalte onder de oude Sovjet elite ten tijde van de Sovjet Unie niet ook bijzonder hoog? Justem.

Zo gaat het nou altijd met socialisten: zij mogen weliswaar een leuk bedrag meenemen naar huis – en nog op oneerlijke wijze ook – maar als u en ik er financiëel een beetje op vooruit proberen te gaan zijn we gierige kapitalistische honden die ‘de arbeidersklasse’ uitbuiten – zelfs als we, anders dan de Kameraden, ons wel aan de wet houden en eerlijke handel bedrijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Mesut

  Nee Thoma, dat was je zelf als penningmeester van sp-afdeling. Hierdoor ben je toch ook gestraaft door de justitie!

  Thomas op 13 Sep 2010 om 10:59 #

  @ Matthijs op 13 Sep 2010 om 10:35 #

  Was daar ook niet die inhalige Düzgün Yildirim?

 2. T. Takema

  Vreemd, maar een kop als “Schokkend: Christen verdacht van fraude” zul je nooit tegenkomen. En zou het misschien ook niet zo kunnen zijn dat VVD-ers procentueel vaker frauderen dan SP-ers? Kortom: wat een tendentieus stukje.

 3. Sjaak

  @T. Takema

  Volledig mee eens. Het laat wel weer zien aan welke kant de Telegraaf staat. Je zou maar bij de Telegraaf werken en trots zijn op je werk: het zien van splinters in andermans ogen, maar niet de balk in eigen ogen. Wanneer gaan ze eens kritische vragen stellen over het geld wat Wilders krijgt uit extreem-rechtse kringen elders op onze aardbol? Maar goed, zo’n vraag is natuurlijk al weer veel te moeilijk voor het PVV-volk of het beknot zogenaamd hun vrijheid.

 4. Willie

  @Sjaak: maar u weet toch dat dit soort bijdragen humoristisch bedoeld zijn? Verreweg de grappigste blogger hier. De rest is zo serieus, daar mag best een komisch randje aan.

  Maar over geld binnehalen gesproken, dit is natuurlijk niet zo handig:

  “ROTTERDAM – Aanhangers van Geert Wilders gebruiken de afbeelding van de vermoorde Theo van Gogh voor de campagne ter promotie van de PVV-voorman.

  De familie van Theo van Gogh laat in de Volkskrant weten ‘geschokt’ te zijn en het verwerpelijk te vinden dat hun zoon gebruikt wordt voor de campagne van Wilders.

  Een Amerikaanse webshop – rechtstreeks te bereiken via een link op geertwilders.nl, verkoopt voor 16,40 dollar T-shirts met een afbeelding van Theo van Gogh, begeleid met de tekst: ‘If I told you the truth about Islam they’d have to kill me’.

  De opbrengst van de verkoop van deze en andere T-shirts zou naar de verdediging van Geert Wilders gaan in het proces dat het Openbaar Ministerie tegen hem voert (bron: EBO).”

 5. aadd

  at T. Takema,
  de grap is natuurlijk wel dat ik hier op mijn vingers werd getikt omdat ik iets zei over projectontwikkelaars. Een PvdA-raadslid, die landelijk SP stemt en veel reaguurt op dit forum vond dat niet kunnen. Waarmee ik maar willen zeggen dat arrogant linksch vooraan staat bij het vingerwijzen. Intussen geen haar beter is dan de rest. WTF doet trouwens een allochtoon/moslim namens de SP in de provinciale staten? Is deze man zo briljant of koopt de SP ook hun stemmen?
  Opmerkingen over de Telegraaf zijn terecht natuurlijk, maar zijn alle andere kranten niet minstens net zo erg en allemaal even partijdig en linksch?

 6. ulbricht

  @Aadd

  U heeft het waarschijnlijk over mij, mag ik u er op wijzen dat ik raadslid ben voor een lokale partij en niets met de PvdA te maken heb.

  Landelijk stemde ik SP, doch ik hoop zozeer op “linkse” blokvorming dat ik denk mijn stem aan de grootste linkse partij te moeten gaan geven.

  Voor de rest, de telegraaf moet maar schrijven wat ze willen. Zo hebben ze onlangs ook VVD’er Ton Hooijmaijers in het zonnetje gezet..

  DDS vergeet die berichten dan helaas over te nemen om de gevallen VVD’ers even goed de oren te wassen. DDS heeft dus geen zelfreinigend vermogen.

  google maar even op VVD en Fraude, project en vastgoed….kan MvdG daar ook eens een leuk verhaal over schrijven.

 7. Trudy

  @Sjaak: Pardon, als PvdA/SP/G/L/CU zitten te stelen, te jatten en te frauderen bv, Herfkens, Sing Varma, Tineke Huizinga enz, dan mogen wij dat niet serieus nemen omdat het heel onschuldig is?
  Ik heb dit niet alleen in de Telegraaf gelezen, maar in elk media….
  Nu hebben we eindelijk een genuanceerder media in de vorm van WNL en PowerNed, en de mentaliteit is nu al aan het veranderen naar rechts…
  We moeten nu kritischer zijn op de linkse media, want zij zorgen voor een tweedeling in de maatschappij, in de vorm van de werkenden en de bijstandsuitkeringen, zie o.a Generaal Pardon… 90% van hen zit in de bijstand…
  Beter is het om links stap voor stap, alle bevoegdheden te ontzeggen…..

 8. Esther

  @T. Takema&Sjaak:

  – De Telegraaf berichtte onlangs nog iets soortgelijks over PVV’er Jhim van Bemmel, en is dus helemaal niet zo eenzijdig bezig als u beweet.
  – Waar Wilders donaties van krijgt is niet zo belangrijk. Wat hij ermee doet is veel belangrijker.
  – Dat dit een blog is met een mening en vanuit die mening stukken belicht moge duidelijk zijn, zelfs voor jullie, en zeker ook voor @Trudy.

  Als u toch bezig bent met dagbladen van tendentieuze berichtgeving te beschuldigen, kijk dan ook even naar de campagne tegen het centrumrechtse kabinet door Trouw.

 9. Matthijs

  verwerpelijk

  maar, 1 zwaluw maakt nog geen zomer!

 10. Sjaak

  @Willie

  Je ziet in de post van @Trudy dat sommige mensen dit soort berichten heel serieus nemen. Bovendien kwam het uit de telegraaf en ik vind dat men zo langzamerhand wel wat kritischer mag zijn op de rechtse media. Men moet echt doorhebben dat er een rechtse coup gaande is ten koste van de inhoud.

 11. Oblomov

  Ofschoon bij een thema als projectontwikkeling en grondspeculatie in Roemenië direct alle denkbare alarmbellen zouden moeten gaan rinkelen en deze SP’er naar ik aanneem met volle overtuiging deze louche affaire is aangegaan, wil ik graag ulbricht bijvallen in die zin dat links niet het monopolie heeft op amoraliteit. Ofschoon de linkse politieke ideologie per definitie amoreler is dan de rechtse variant, betreft het hier geen wedstrijd tussen goed en kwaad volgens Amerikaanse B-film maatstaven. Het is eerder een strijd tussen meer en minder kwaad. Zo wacht ik nog altijd op een werkelijk gigantisch schandaal uit de Brusselse bureaucratie. Want dat al die lobbyisten met miljoenenbudgetten alleen etentjes en lezingen organiseren, daar geloof ik niet zo veel van. Een zak met geld die a la Haider aan de deur wordt afgeleverd lijkt er al meer op.

 12. Trudy

  SP’er verdacht van fraude, tja waarom verbaast mij dit niet? dat is daar al zo doodgewoon..

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.