Roep Antillianen-probleem een halt toe voordat het te laat is

Geen categorieokt 01 2010, 19:00
antillianen
Een schietpartij op een festival in Arnhem, een schietpartij in Rotterdam en een schietpartij bij een partycentrum in Zoetermeer. Deze drie schietpartijen vonden plaats binnen een tijdsbestek van slechts drie weken en bij alle drie waren Antillianen betrokken. Met recht kan er van een probleem binnen de Antilliaanse gemeenschap worden gesproken. In een artikel in de Trouw getiteld 'Respect afdwingen met pistool of mes' wordt het probleem geanalyseerd. Het meest verontrustende uit dit stuk is het volgende citaat:

'Volgens Meijer [vicevoorzitter Stichting Welzijnsbevordering Antillianen Arubanen - red.] lopen er in Nederland veel Antilliaanse ’tijdbommetjes’ rond. Jongens zonder rust, zonder perspectief op een stabiel burgerbestaan. „Dat is het verschil met criminele Marokkanen”, vertelt Meijer. „Zij landen rond hun twintigste in een gezin en krijgen kinderen. Die verantwoordelijkheid doet wonderen. Antillianen kennen dat niet. Zij blijven in de criminaliteit hangen, soms tot hun veertigste.”


Ditzelfde hardnekkige probleem werd twee weken eerder ook al in het NRC gesignaleerd:

[D]e criminele carrière van Antillianen is het langst van alle bevolkingsgroepen. Marokkaanse jongens zijn net als Antilliaanse jongens oververtegenwoordigd in de criminaliteit. Maar de meeste Marokkanen stoppen als ze trouwen en kinderen krijgen. Antillianen gaan door.

Tevens wordt in het artikel in het NRC gesproken over een mentaliteitsprobleem:

De aanpak blijft lastig omdat een duurzame oplossing een ingrijpende verandering van leefwijze betekent. Antilliaanse moeders krijgen vaak jong kinderen – kinderen bij verschillende mannen betekent ook weer respect – en staan vervolgens alleen voor de opvoeding. De moeder kan de kinderen geen structuur bieden, de vader is afwezig. Er is vaak weinig geld. En zo is de cirkel rond.

Volgens Marion van San is de enige oplossing een robuust en structureel programma dat zich richt op Antilliaanse meisjes en vrouwen. Zij moeten heel strak worden gecoacht om via een opleiding en werk een eigen inkomen te vergaren. Moeders zouden opvoedingsondersteuning moeten krijgen, zodat ze hun kinderen structuur bieden en buiten de criminaliteit houden. Volgens Van San is het geld dat later wordt geïnvesteerd in allerlei projecten, zoals heropvoeding van criminele jongeren, weggegooid.

Maar de mentaliteit blijft bestaan. Ondernemerszin is er niet. In Rotterdam-Zuid waar veel Marokkanen, Turken en Antillianen wonen, stikt het van de Turkse en Marokkaanse winkels. Antillianen met een bedrijfje zijn op één hand te tellen. „Mogelijk valt dat ook te verklaren uit het slavernijverleden”, zegt Van San. „Zo van: ik zit in de ellende en daar is niets aan te doen. Je ziet dat zelfs in de taal. Als de bus voor je neus vertrekt, zegt je niet: ik heb de bus gemist. Maar: de bus heeft mij verlaten.”

Waar de Nederlandse media en politiek met name oog hebben voor de problemen rondom de Marokkanen, blijft het vooralsnog angstvallig stil over deze Antillianen-problematiek. Dat moet zo snel mogelijk veranderen. Te alle tijden moet worden voorkomen dat criminele Antillianen rustig kunnen gedijen in de schaduw van de aandacht voor de Marokkanen. Het gevaar is dat het Antillianen-probleem alsmaar groter en groter wordt, net zolang totdat het uiteindelijk niet meer te keren valt.
Dus: aandacht voor de Marokkanen-problematiek is nodig en terecht, echter mag die aandacht niet ten koste gaan van aandacht voor de Antillianen-problematiek. Voor we het weten verwordt Nederland tot het Wilde Westen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten