CDA-congres, neem verantwoordelijkheid en bestuur Nederland

Geen categorieokt 01 2010, 20:30
Morgenochtend om tien uur begint het CDA-congres te Arnhem. Het is volgens De Telegraaf het grootste politieke congres ooit in Nederland gehouden. Zelden hing er ook zoveel af van een partijcongres. De naar schatting vierduizend CDA'ers die er samenkomen beslissen direct over de toekomst van Nederland; zal Nederland weer bestuurd worden of niet. Het CDA moet zijn verantwoordelijkheid nemen en Nederland weer willen besturen.
Ad Koppejan heeft aangegeven zijn bezwaren in te slikken mits het congres instemt met de voorliggende akkoorden. Kathleen Ferrier is een staatssecretariaat beloofd. Zelfs Ab Klink verwacht dat het congres met tweederde-meerderheid voor zal stemmen; kat in het bakkie, zou u zeggen. Wellicht zullen de CDA'ers inderdaad in zulke grote getale voorstemmen, maar het kan geen kwaad enkele argumenten om voor te stemmen, door te nemen.
In de eerste plaats moet het CDA laten zien, dat het Nederland en de regionale afdeling nog steeds serieus neemt. Dat een stel linkse partijbonzen en kranten de zaak wil laten klappen, moet geen reden zijn om af te zien van een fiat. Het CDA is al lang niet meer de partij die Van Agt, Lubbers en Aantjes denken dat die is. Het CDA is de degelijke rechtse weg ingeslagen en moet nu koers houden. Bovendien: ex-politici winnen geen verkiezingen.
In de tweede plaats is het belangrijk dat de congresserende christen-democraten zich realiseren hoe kritiek de zaak is; als het CDA nu tegenstemt, zijn ze veroordeeld tot de oppositie en waarschijnlijk zelfs een verder leven in de politieke marge. Het CDA zal de klap niet te boven komen; de ingezette lijn van electorale neergang zal zich na deze knauw niet herstellen. Een CDA dat zich niet langer manifesteert als een partij die regeringsverantwoordelijkheid wil nemen, heeft geen bestaansrecht.
In derde plaats, in aansluiting op het tweede punt: als het congres nee zegt, moeten de christendemocraten oppositie voeren tegen een gruwelkabinet, dat anti-CDA zal zijn; Paars-plus. In de schaduw van een dergelijk kabinet weer electoraal floreren is een uiterst lastige opgave. Nog erger is het als besloten wordt tot het houden van nieuwe verkiezingen; het CDA wordt gedecimeerd en de PVV wordt nog groter. Iets voor 'gewetensvolle' CDA'ers om over na te denken.
Morgen neemt het CDA, als het verstandig is, zijn verantwoordelijkheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten