Wat gaan Koppejan en Ferrier doen?

De NOS houdt de moed er nog even in: “Koppejan en Ferrier houden het spannend”, kopt de door u gefinanciëerde staatsomroep vandaag. “Koppejan zei na afloop zich gesteund te voelen door een substantiële minderheid in de fractie. Ferrier zei alleen het debat in de fractievergadering van dinsdag te gaan voeren”.

Ik kan niet aan de indruk ontkomen dat de traditionele media er in de komende dagen nog even alles aan gaan doen om het CDA definitief de vernieling in te helpen. Als het aan hen ligt moet die partij he-le-maal kapot. En Koppejan en met name Ferrier lijken hun hierin meer dan bereid te zijn te helpen.

Koppejan kwam gisteren gematigder over dan zijn vrouwelijk collega. Hij bleef rustig, en kwam niet aan met allerhande ultimatums en absolute uitspraken die geen ruimte lieten voor een grijs schemergebied. Maar hoe kalm blijft hij vandaag, morgen en overmorgen, als ‘journalisten’ er alles aan doen hem tegen zijn partijleiding op te zetten en hem als een held behandelen? Gaat hij dan alsnog akkoord met de plannen van VVD, CDA en PVV? Of speelt zijn ego toch weer op en krijgen we straks de nacht van Koppejan en Ferrier?

Wat Ferrier betreft heb ik geen enkele fiducie dat zij haar eerdere houding verandert. Zij liet er gisteren geen twijfel over bestaan dat samenwerken met de PVV voor haar uit den boze is. De vraag is dan wat zij zal doen? Splitst ze zich af? Stelt ze haar zetel ter beschikking? Dat laatste zou natuurlijk een prima resultaat zijn. Het enige probleem met die mogelijkheid is dat deze dame – die zichzelf blijkbaar belangrijker vindt dan haar partij – een ego van jewelste heeft.

Al met al verwacht ik dat we een Nacht van Ferrier krijgen. Ze zal de druk opvoeren en nog meer herrie schoppen dan ze vorige maand al deed. Ze zal tegen het belang van het CDA in handelen, en die partij nog meer kopzorgen bezorgen. Hopelijk stapt ze er dan echter uit; als de fractie verder als één man achter Verhagen staat zal ze wel in haar eentje door moeten – en dan kunnen we er vrij zeker van zijn dat ze bij de volgende verkiezingen niet terugkomt. Een Groep Ferrier zal niet op al teveel stemmen kunnen rekenen; de ChristenUnie bestaat, jammer voor haar, immers al.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

29 reacties

 1. Proboscis

  De partij is al opgeblazen door egotripper Maxime Verhagen, die alle principes van de partij aan de kant schuift om toch maar mooi minister te mogen worden.

 2. tom

  Officieel zitten de kamerleden er voor hun achterban en hoeven ze niet in alles met de fractie mee te gaan. Dat komt nu wat vervelend uit, maar dat is een logisch gevolg van een poging een kabinet te formeren dat steunt op een “meerderheid” van 1 zetel.
  Ik hoop dat wel dit kabinet er komt. Als het niet lukt zal Verhagen misschien opstappen, telt CDA helemaal niet meer mee en moet Rutte noodgedwongen uitwijken naar links.

 3. Jak

  Als er plaatsen openvallen, gaat de kiesraad gewoon de lijst af van CDA-kandidaten van 9-6-2010 af.
  Jan Peter Balkenende (nr. 1) wordt dus als eerste gevraagd of hij zijn plek wil innemen. Vervolgens Ab Klink (nr. 5), Jack de Vries (nr. 15 !) etc.
  Pas na 7 kandidaten is Jan Schinkelshoek (nr. 27) aan de beurt.
  Balkenende en Schinkelshoek zullen zeker weigeren.
  Wat Klink en de Vries gaan doen, wordt spannend

 4. Jaco Kars

  Mevrouw Ferrier heeft gezegd:

  “Omdat we, hoe mooi we het ook willen inpakken en presenteren, accepteren dat een grote groep mensen in ons land de eigen religieuze identiteit wordt ontzegd. Op grond van religie worden mensen in ons land ongelijkwaardig behandeld.”

  Erg schokkend is dit bezwaar niet. Zelfs de moslim-hatende pvv’ers, uitgezonderd het lekke-boten-legioen, moeten kunnen begrijpen dat een “harde aanpak” van religieus geinspireerde straatterroristen niet ten koste hoeft te gaan van een ongelijkwaardige behandeling op grond van religieuze identiteit. Berovers van oude dametjes laten zich bovendien niet beinvloeden door een hoofddoekjesverbod bij de politie.

  Het cda heeft dit bij de onderhandelingen waarschijnlijk niet goed aangepakt. Mevrouw Ferrier heeft gelijk. Men moet een rechtsstaat niet gaan inperken omdat er openbare orde- en integratieproblemen zijn. Je kunt dat alleen doen wanneer je te maken hebt met georganiseerd binnenlands terrorisme.

 5. Marko

  Havand, op het moment dat je opstapt wordt je niet weer bovenaan de lijst gezet. Ik weet niet of de kieslijst van juni 2010 wordt gehandhaaft of dat er iemand moet worden benoemd.

  In ieder geval zal het Klink niet zijn.

 6. havand

  Ik kan me vergissen, maar de Kiesraad benadert de eerst volgende op de kandidatenlijst. Klink kan dus zijn zetel opeisen en innemen. De vraag is of hij met zijn opstelling in de CDA-fractie welkom is.

 7. Michael van der Galien

  Havand, als dat gebeurt, welnu, dan krijgt Arend Jan Boekestijn gelijk. Van zijn twitter account:

  ajboekestijn 3:21pm via Osfoora for iPhone
  Als de lijn Hirsch Ballin wint dan betekent dat het einde van het CDA. Tweederde van Congresgangers laten zich niet wegzetten

 8. Marko

  Havand, daar zouden ze door de partij/fractieleiding voor gevraagd moeten worden en dat lijkt me wel heel erg onwaarschijnlijk… Die zullen een wat meer loyaal iemand op die plaatsen zetten.

 9. nedrealist

  @Havand Bluf van EHB. Schinkelshoek heeft zich officiëel afgemeld bij Kiesraad. En Klink durft niet; die kan niet tegen pesten…

 10. havand

  Gelet op het optreden van EHB bij “Buitenhof” van heden middag ben ik er niet gerust op. Hij riep Klink en Schinkelshoek op eventueel openvallende plaatsen in te nemen; dag Rutte/Verhagen 1!

 11. ulbricht

  Over de tweet van ajboekestijn
  3:21pm via Osfoora for iPhone
  Als de lijn Hirsch Ballin wint dan betekent dat het einde van het CDA. Tweederde van Congresgangers laten zich niet wegzetten

  Dat klinkt stoer natuurlijk, maar stel dat de breuk er komt:

  CDA houdt op te bestaan en gaat op zoek naar een nieuwe partij:

  70% komt bij de VVD/PVV op, 30% zal haar heil zoeken naar links.

  Rechts heeft het niet door, maar de 70% van het CDA heeft 30% van haar (meest trouwe) achterban jarenlang het rechtse kamp in weten te slepen.

  Mocht het CDA splitsen, dan komt rechts er in Nederland nooit meer aan te pas.

  Wees vanaf nu dus maar een beetje lief voor het CDA, rechts heeft ze heel hard nodig.

 12. Jeff

  En als ze nu vóór stemmen en later – wanneer de wetsvoorstellen van het nieuwe kabinet langskomen – tegen? Dan zijn we helemaal in de aap gelogeerd.

 13. Luhmann

  Mij zal het allemaal benieuwen. Ferrier heeft groot gelijk als ze tegenstemt. Daartoe beschikt ze staatsrechtelijk over de middelen. De fractie mag met Ferrier ernstige rekening houden.

  Hoe graag ik ook een rechts kabinet wil, in deze constructie heeft Ferrier gelijk en ook Hirsch-Balin. Wilders moet óf zitting nemen in het kabinet óf eruit blijven.

  Nu berust het gedoogakkoord praktisch enkel op spending measures. Daarmee heeft Wilders precies wat hij wil. Het CDA en de VVD mogen het vuile werk opknappen en het geld verdienen. Daarnaast mag Wilders over alles wat in het regeerakkoord staat, tegenstemmen. Een hele vreemde constructie: wel de lusten en niet de lasten.

  De meest cruciale zin is nog wel deze in de verklaring: “Moties van wantrouwen en afkeuring zullen – VOOR ZOVER HET MAATREGELEN UIT HET REGEERAKKOORD BETREFT – door de PVV niet worden gesteund.”

  Daarmee heeft de PVV de facto de mogelijkheid het kabinet naar huis toe te sturen wanneer ze dat wenst. Ze leidt in zo’n geval veel minder gezichtsverlies dan een regeringspartij omdat ze geen enkele ministers heeft. Als zo’n partij hoog in de peilingen zou staan is er geen enkel belang om een motie van wantrouwen niet te gaan steunen. De PVV heeft er enkel belang bij. Dat leidt tot een potentieel buitengewoon instabiel kabinet waarin de PVV in de volle spotlights zou staan.

  In een economische tijd als deze is het van belang dat er een stabiel kabinet zit dat een meerderheid van de Kamer heeft. Dit kabinet heeft dat niet en dat is in mijn ogen slecht voor het land. Hoe zeer ik ook een rechts kabinet wens. Mijn vraag is: waarom wel gedogen en niet ín het kabinet. Wat mij betreft heeft Ferrier groot gelijk.

  Vreemd dat CDA en VVD met die constructie instemmen.

 14. louis

  Normaal gesproken beslist bij een democratische besluitvorming de meerderheid. In dit geval 19 van de 21 CDA-kamerleden. Het CDA-congres, dat geen beslissende stem in deze heeft, gaf aan met een tweederde meerderheid, dat dit kabinet er moet komen. Je zou denken, dat is geregeld. Zo gaat het tenslotte ook in de Tweede Kamer. Maar nee, Koppejan en met name Ferrier, gesteund door de wereldvreemde studeerkamergeleerde Ernst Hirsch Ballin geven hun eigen invulling aan het begrip democratie: eenderde van het congres stemde tegen dus deze coalitie mag er niet komen. Op die manier kun je dus nooit tot een besluitvorming komen. Als een minderheid een vetorecht krijgt is het eind zoek. Maar hier speelt natuurlijk meer: backbenchers die zich laven aan de aandacht in de media, en een Lubbers-vertrouweling die samen met de teleurgestelde grijze muis Klink nog een laatste offensief openen om hun gelijk te halen. IJdelheid troef, en daarbij nemen ze het voor lief dat ze hun partij opblazen.

 15. Hetty

  Leve Ferrier en Koppejan!
  Zitten blijven en poot stijf houden. Jullie vertegenwoordigen minimaal 32% van jullie partijgenoten.

 16. Job

  Als een significant deel van de leden tegen is, lijkt het me niet meer dan normaal dat dat smaldeel ook ten minste één vertegenwoordiger in de fractie heeft. Als ik mevrouw Ferrier was zou ik blijven zitten en me van stemming onthouden. Dan hoeft ze haar principes niet te verloochenen en ook haar partij- en fractiegenoten niet af te vallen.

 17. tipo

  Ferrier zal morgen opstappen. Dat kan bijna niet anders. Iemand die het CDA-programma niet onderschrijft, hoort niet in de CDA fractie thuis. Het CDA-verkiezingsprogramma was glashelder: Het CDA sluit geen enkele partij uit.

 18. Herman01

  Als ze tegenstemt komt het kabinet er toch. Ze moet maar een partijtje stichten met Hirsch Ballin, DGCDC De Grote Christen Dissidenten Club.

 19. Karl Kraut

  Het lijkt me tijd dat voortaan na verkiezingen per partij op volgorde van de voorkeurstemmen die de individuele leden gekregen hun zetel in de Tweede Kamer gaan innemen. Vanaf dat moment zou er ook daadwerkelijk sprake zijn van een achterban, waarmee dus geen ruggespraak gehouden zou mogen—dat non-thema van een paar weken geleden, aangezien er feitelijk geen partijlid met een achterban is, maar louter sprake van de kieslijst met een partij-achterban.

  Dan zou dan voorkomen dat we nu, na máánden dus, eigenlijk nog steeds niet eens zeker kunnen weten wie er nou eigenlijk wel of niet—of tijdelijk—in dat parlement zit. Dat is dan ook nog eens afhankelijk van wie minister e.d. gaat worden.

 20. toetssteen

  @Jos
  Ik zou zeggen: prima toch!
  Nu ook nog zien dat we onze eigen ingenieurs binnen de poorten houden en dan ben ik zeer positief voor de toekomst.

 21. nedrealist

  Wat die Ferrier bij het CDA doet is mij een raadsel. Deze terroristenknuffelaar hoort eerder bij GroenLinks of SP, gezien haar eerdere ongerustheid over de “veiligheid” van ons Neerlands trots, de FARC-terroriste Tanja Nijmeijer. Zij stelde zelfs Kamervragen over de jacht op haar:
  http://tinyurl.com/28olduv

 22. Jos

  @toetssteen op 03 Oct 2010 om 18:11

  De grootste bezwaren van het bedrijfsleven betroffen een mogelijke beperking van de regeling voor kennismigranten en die beperking is van tafel.

 23. toetssteen

  Het bedrijfsleven is tamelijk tevreden. Is de motor van Nederland niet belangrijker dan mensen die mij nog steeds niet een beetje hebben kunnen overtuigen omdat hun motieven zo onwaarachtig klonken?

  Echte motieven zouden kunnen zijn: ik doe met die en die niet mee omdat ze wapens willen leveren aan regimes die hun eigen bevolking onderdrukken (hoor ik eigenlijk nooit). Ik weiger te tekenen om de schuld van de banken nog langer af te wentelen op de belastingbetaler…..
  Waarom staan we toe dat islamitische landen, hun eigen interpretatie van de rechten van de mens mogen handhaven? Hoor ik deze gewetensbezwaarden niet over……

 24. Jos

  De rechten en plichten van VVD/CDA enerzijds en PVV anderzijds zijn nogal onduidelijk in het gedoogakkoord. Het heeft vooral een hoog intentie-gehalte maar erg hard is het allemaal niet. Het lijkt er op dat beide kampen er heel makkelijk onderuit kunnen als ze dat beter uitkomt.

 25. DSV

  Ja, dat wil het CDA niet, hè?

 26. ulbricht

  MvdG, je doet er zelf ook flink aan mee, door Koppejan en Ferrier zo’n belangrijke rol toe te dichten.

  Ik heb dan ook nites te vrezen, ik vind het toch al een regeerakkoord als een papieren tijger.

  Maar doordat uw droom wellicht is uitgekomen, ziet u op iedere hoek een gevaar opdoemen.

  Na de soap van deze twee dissidenten, voert u de spanning en het belang van de staten-verkiezingen nog even op en het belang voor deze regering.

  Niet doen zeg ik…er is geen gevaar.

  Links wil natuurlijk wat te mopperen hebben, op de achtergrond werkt men heus wel constructief doch kritisch mee.

 27. nedrealist

  Ferrier zei gisteren in interview tegen @BNR: “Heb eigenlijk al uit politiek willen stappen, maar bleef om CD af te houden van samenwerking met PVV.”

  Opzouten dus met je kiezersmandaat ((1.200 stemmen bij TK2010!) van likmevestje.

 28. DSV

  Ik denk dat Maxime zich geen Nacht van Ferrier kan veroorloven, want het CDA zal niet door twee partijen gedoogd willen worden. Ik reken er op dat voorafgaande aan het fractieberaad van dinsdag door Verhagen/Bleker zal worden geïntervenieerd. Welke vorm deze interventie zal hebben is anyone’s guess. Maar na de Dag des Heeren zal de druk op Ferrier gigantische proporties aannemen. Als zij die druk weerstaat, staat het accoord op losse schroeven en kan het CDA diezelfde avond het verscheiden van de partij afkondigen.

 29. han

  de tweede kamer wordt teruggebracht naar 100 leden; ik ga er vanuit dat de 2 bovenaan het lijstje staan om af te vloeien.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.