Een ijzeren gordijn van windmolens rond Urk

Geen categoriedec 21 2010, 16:30
Rob Kouffeld
De VVD heeft het altijd gezegd: windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie. Maar ja, in een coalitie met het CDA moet je wel wat water in de wijn doen, want het CDA ziet dat een tikkeltje anders. Ondanks het feit dat hierdoor een miljard wordt verspild, gaat het windmolenpark rond Urk dus gewoon door. Levert dat minder energieverbruik op? En levert dat minder CO2-uitstoot op? Tweemaal nee dus.
EZ-minister Verhagen ziet voordelen, maar blijft vaag en maakt voor het overige de indruk dat hij niet goed geïnformeerd is. Maar Rob Kouffeld, die ervoor heeft doorgeleerd (hij was hoogleraar aan de Universiteit van Delft en doceerde daar 'Energievoorziening'), legt in deze Brandpunt-reportage (vanaf 28 minuten), glashelder uit dat alleen een paar investeerders van de betrokken windmolens profiteren, maar dat de samenleving er als geheel daarvan niets wijzer wordt. Integendeel, zoals gewoonlijk krijgen consumenten en belastingbetalers de rekening gepresenteerd (1 miljard euro subsidie!). En de omwonenden zitten met de ernstige overlast.
In tegenstelling tot andere landen heeft Nederland kennelijk geen begrotingsproblemen en kan het zich permitteren om 1 miljard in het IJsselmeer te dumpen zonder dat daar enig positief effect tegenover staat. Hoe autistisch kun je zijn? Tot hoever wil je gaan om deelbelangen te pamperen in strijd met het algemeen belang? En hoe is het in Godsnaam mogelijk dat de media dat niet vele jaren eerder hebben opgepikt? In de ban van de klimaathysterie? Wie heeft er al die jaren zitten te suffen?
Wouter Kurpershoek in de reportage:

Misschien hebben wij met zijn allen wel oogkleppen op.

Dat kun je wel zeggen, ja!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten