Man met uiterlijk van een onderbetaalde bankklerk wil Afghanistan de rug toekeren

Herman van Rompuy – ook wel bekend als een man met het uiterlijk van een onderbetaalde bankklerk en het charisma van een natte theedoek – heeft Amerikaanse contacten verteld dat Europa Afghanistan de rug zal toekeren als de situatie in dat land niet verbeterd is voor het einde van 2010. Dat is dus, um… nu.

‘Europa doet het en zal er mee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afghanistan,’ zou Van Rompuy hebben gezegd. ‘Niemand gelooft nog in Afghanistan.’

Nu is het logisch dat een man die zelf uit een non-land komt weinig waardering kan opbrengen voor een volk dat wél strijd voor behoud van de eigen staat, maar het is niettemin allemaal een tikje problematisch.

Het zal de snuiter die op volstrekt ongeloofwaardige wijze ‘president’ werd van de EU verbazen, maar het westen kan het zich niet veroorloven Afghanistan te laten mislukken. We weten wat er gebeurt als de Taliban het voor ’t zeggen heeft in dit land: kunt u zich 11 september, 2001 nog herinneren? Juist.

Ons doel in Afghanistan is niet om een soort van democratische, moderne, verlichte utopie te creëeren. Nee, we willen alleen dat de Taliban of andere extremisten het daar niet meer voor het zeggen hebben, en dat zij Afghanistan niet kunnen gebruiken als uitvalsbasis. Dat moet toch  niet teveel gevraagd zijn; zeker niet voor de ‘volstrekt onbekende‘ president van een supermacht die nooit een supermacht zal zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Karl Kraut

  Van Rompuy: “Sire, zoals er geen Belgen in België zijn, welnu, zo zijn er in Afghanistan dus ook geen Afghanen. In Afghanistan zijn er vooral Tadzjiken en Pathanen, om precies te zijn: Pathanen (42%), Tadzjieken (27%), Hazara (9%), Oezbeken (9%), Aimak (4%), Turkmenen (3%), Beloetsjen (2%), Nuristani en Kirgiezen.”

  Michael van der Galien: “Kunt u zich 11 september, 2001 nog herinneren?”

  Van Rompuy: “Jazeker. Toen kaapte een groepje terroristen voornamelijk bestaande uit Saoedi-Arabiërs—dat voor een deel afkomstig was uit de Duitse metropool Hamburg, waar ze ook hun complot beraamden—een aantal vliegtuigen om daarmee in New York drie gebouwen te vernietigen, en een aanval mee op het Pentagon te plegen.”

 2. Geert Smulders

  Ik ken die Herman van Rompuy niet en wil hem ook niet kennen.
  Weg met deze onbekende ongekozene.

 3. Luhmann

  Nou nou, benieuwd wat Michael van Stephen Hawking zal zeggen na het lezen van de opening van dit stuk.

 4. Tope JaJa

  Nigel Farrage is wel ok, maar iemand op zijn of haar uiterlijk beoordelen is belachelijk en kinderachtig. Zoiets doe je niet.

  Wat de EU en Van Rompuy betreft, er is niks mee met meer assertiviteit richting de VS.

  De EU is onze toekomst, of nu willen of niet. Echter, de EU zoals die momenteel bestuurd wordt, moet veranderen. Meer assertiviteit, volledige immigratiestop, en ons volledig focussen op het welzijn van het volk.
  Ook moet er een gezonde vorm van souveriniteit blijven bestaan van de lidstaten.

 5. antonius

  Van Rompuy heeft gelijk in deze : gewoon laten zakken dat Afghanistan. Wegwezen en een mooi hek erom . In het geval dat we er weer eens last van hebben gooien we er gewoon een knalkurk op . Wel even kijken hoe de wind staat . Problem solved !

 6. Job

  Van Rompuy is geen president maar voorzitter van de Raad van Europese staatshoofden en regeringsleiders en zegt niets waarvan die staatshoofden en regeringsleiders niet willen dat hij het zegt. Hij heeft geen enkele zelfstandige macht, is slechts een woordvoerder van de nationale kopstukken en is opzettelijk gecast als een figuur die hen niet in de schaduw stelt. Had Farrage soms liever een charismatische leider gehad die nationale regeringen de loef afsteekt? Nee, Farrage zat alleen maar gratuit te sarren.

  Die Raad zou voor antifederalisten juist de favoriete EU-instelling moeten zijn, want als de EU wordt afgeschaft is intergouvernementeel overleg, zoals in de Raad dus, wat je overhoudt. Ga dus vooral Barroso, de chef van het federale Europa, lekker afzeiken, maar hou op met het verbranden van stropoppen die Van Rompuy moeten voorstellen.

 7. Paul

  Herman van Rompuy – ook wel bekend als een man met het uiterlijk van een onderbetaalde bankklerk en het charisma van een natte theedoek

  Hij doet me ook denken aan het Williams-syndroom

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.