Man met uiterlijk van een onderbetaalde bankklerk wil Afghanistan de rug toekeren

Geen categoriedec 06 2010, 11:30
Herman van Rompuy - ook wel bekend als een man met het uiterlijk van een onderbetaalde bankklerk en het charisma van een natte theedoek - heeft Amerikaanse contacten verteld dat Europa Afghanistan de rug zal toekeren als de situatie in dat land niet verbeterd is voor het einde van 2010. Dat is dus, um... nu.
'Europa doet het en zal er mee doorgaan uit respect voor de Verenigde Staten, niet uit respect voor Afghanistan,' zou Van Rompuy hebben gezegd. 'Niemand gelooft nog in Afghanistan.'
Nu is het logisch dat een man die zelf uit een non-land komt weinig waardering kan opbrengen voor een volk dat wél strijd voor behoud van de eigen staat, maar het is niettemin allemaal een tikje problematisch.
Het zal de snuiter die op volstrekt ongeloofwaardige wijze 'president' werd van de EU verbazen, maar het westen kan het zich niet veroorloven Afghanistan te laten mislukken. We weten wat er gebeurt als de Taliban het voor 't zeggen heeft in dit land: kunt u zich 11 september, 2001 nog herinneren? Juist.
Ons doel in Afghanistan is niet om een soort van democratische, moderne, verlichte utopie te creëeren. Nee, we willen alleen dat de Taliban of andere extremisten het daar niet meer voor het zeggen hebben, en dat zij Afghanistan niet kunnen gebruiken als uitvalsbasis. Dat moet toch niet teveel gevraagd zijn; zeker niet voor de 'volstrekt onbekende' president van een supermacht die nooit een supermacht zal zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten