Monetaire tijdrekpolitiek

Als er geen goed besluit mogelijk is, is het wijzer om niet te besluiten. Die oude wijsheid is door de Europese ministers van Financien de afgelopen maanden volledig stukgestest. Politiek acceptabele opties zijn er niet. De monetaire unie opheffen kan immers niet, lidstaten eruit zetten gaat evenmin. Het alternatief zou zijn om het eerder dit jaar gecreeerde noodfonds op te hogen van 750 miljard tot om en nabij de 2,5 biljoen (genoeg om behalve Portugal ook Spanje en Italie, ja zelfs Belgie van een dreigend bankroet te redden) en van de EU een overdachtbetalingsunie te maken. De minderbedeelde Zuid-Europese landen zouden dan blijvend afhankelijk worden van begrotingssteun van de rijkere noordelijke landen. Maar ja, die laatste twee opties gaan er om voor de hand liggende redenen niet echt lekker in bij het Duitse electoraat dat de rekening voor beide plannetjes zou moeten betalen.

En dus kiest men voor de enige overgebleven optie: tijdrekken. Men gebruikt grote woorden en krachtige intentieverklaringen, in de hoop daarmee de markten voor eventjes tevreden te stellen en zo de broodnodige tijd te winnen. Afgelopen zaterdag verklaarde de Belgische minister van Financien Reynders bijvoorbeeld dat het Noodfonds misschien een beetje moest worden opgehoogd. Een dag later herhaalde IMF-directeur Strauss-Kahn het in iets stevigere bewoordingen. Het beetje extra is in praktijk om en nabij de 150 miljard – een flinke schok geld, maar bij lange na niet genoeg om de rekening van een Spaans bankroet af te dekken (laat staan een Italiaans faillissement). De voornaamste verdienste is dat de markten niet in paniek weghollen, zodat met een beetje geluk het einde van de werkweek zonder al te grote kleerscheuren gehaald kan worden.

Komt de oplossing van deze crisis daarmee dichterbij? Nee, maar we leven nog en dat is al heel wat. Met een beetje geluk halen we zelfs het einde van het jaar voordat Portugal alsnog om een bailout moet vragen – en daarna Spanje, daarna Italie, daarna Belgie, daarna… Ja, het gaat een mooi jaar worden voor crisis watchers, dat 2011.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Hans Roodenburg

  Het onvermijdelijke einde van de euro gaat ons een hoop geld kosten, maar hoogstwaarschijnlijk minder dan het pappen en nathouden waar de Europese leiders en hun financiële waterdragers nu zo langzamerhand een dagtaak aan hebben.

  Al die energie en financiële offers kunnen beter worden aangewend voor een soepele afwikkeling van het stervensproces van de euro.

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Trekken aan een dood paard. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Onze taal is rijk aan toepasselijke spreekwoorden en zegswijzen in deze situatie.

 2. Doc P

  @JL

  Het geeft de banken in de rijkere landen natuurlijk ook meer tijd om stilletjes van hun beleggingen in PIIGS+B landen af te komen, of deze althans wat terug te schroeven. Dat scheelt de belastingbetaler weer ellende als de zaak toch klapt.

  De vraag is alleen: maakt men van deze gelegenheid gebruik?

 3. Theo Prinse

  Mijn insteek in de monetaire crisis is van begin af in geweest dat deze veroorzaakt is door een gestagneerde arbeidsproductiviteit in samenhang met gestagneerde innovatie sinds de val van de muur, wegvallen arms en space race enz. Pas nadien is de de monetaire wanverhouding ontstaan door de compenserende psychologie van beleggen en speculeren. Dit mede en vooral door de in vergrijsde onbalans geraakte en gigantisch grote pensioenfondsen. In hoogtijdagen tientallen triljarden ! Daar gaat een enorme economische investeringsrichting vanuit, maar dat is nog geen of onvoldoende industriele en innovatieve !
  Behalve winderige duurzaamheid en bannen clusterbommen heeft ook de met de sms’s cultuur samenhangende electronic PRUL gadgets de industriele vooruitgang sterk doen stagneren. Maar allereerst is (mede daardoor) de door de islam gecontroleerde energie prijs te hoog geworden. Om deze en alle prijzen te doen dalen, moet de westerse wereld (US, EU Japan) grootschalig met honderden kernenergie centrales aan de slag.
  El Fassed, Samsom, van Tongeren zijn verklaarde tegenstanders van Borssele.
  Daarom durf ik hier bij DDS de stelling aan dat de internationale strijd tegen de islamisering parallel loopt met het herstel van de wereld economie op de langste termijn. Peak-oil komt eraan. Dus de anti-islam beweging wint gegarandeerd. Het gaat daar dan ook meer over de gruwelijke condities waaronder.

 4. slapjanus

  De Duitse pers wordt steeds meer afstandelijker naar de euro toe. Lees FAZ artikel:

  http://www.faz.net/s/Rub3ADB8A210E754E748F42960CC7349BDF/Doc%7EE514A56E560454FCA953A8EDEFF194862%7EATpl%7EEcommon%7EScontent.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.