Geen verbod op ritueel slachten

Foto: Het wetsvoorstel van de PVV een verbod op al het rituele slachten in te stellen heeft het niet gehaald. Bij stemming in de Tweede Kamer was er geen meerderheid te vinden. Alleen de PVV, SP, D66 en GroenLinks stemden voor het verbod. De overige partijen zien er geen heil in. Ritueel slachten blijft dan ook legaal in Nederland. Dit tot opluchting van de Joodse en Islamitische gemeenschap in Nederland, waar ritueel slachten een wezenlijk onderdeel is van de Godsdienstbeleving. Voor de stemming had het Simon Wiesenthalcentrum gelobbyd: Het orthodox-joodse Simon Wiesenthalcentrum heeft de PVV, SP, D66 en GroenLinks per brief gevraagd niet voor het voorstel te stemmen. De joodse gemeenschap maakt zich zorgen over het verbod.  De dierenbescherming dringt er bij minister van Landbouw Bleeker op aan dat hij een gesprek aangaat met de geloofsgemeenschappen het ritueel slachten alsnog onder de aandacht te brengen. Voorlopig kunnen de religieuze moslims- en joden Halal en ORT-geslacht vlees kopen.

Het wetsvoorstel van de PVV een verbod op al het rituele slachten in te stellen heeft het niet gehaald. Bij stemming in de Tweede Kamer was er geen meerderheid te vinden. Alleen de PVV, SP, D66 en GroenLinks stemden voor het verbod. De overige partijen zien er geen heil in. Ritueel slachten blijft dan ook legaal in Nederland.

Dit tot opluchting van de Joodse en Islamitische gemeenschap in Nederland, waar ritueel slachten een wezenlijk onderdeel is van de Godsdienstbeleving. Voor de stemming had het Simon Wiesenthalcentrum gelobbyd:

Het orthodox-joodse Simon Wiesenthalcentrum heeft de PVV, SP, D66 en GroenLinks per brief gevraagd niet voor het voorstel te stemmen. De joodse gemeenschap maakt zich zorgen over het verbod. 

De dierenbescherming dringt er bij minister van Landbouw Bleeker op aan dat hij een gesprek aangaat met de geloofsgemeenschappen het ritueel slachten alsnog onder de aandacht te brengen.

Voorlopig kunnen de religieuze moslims- en joden Halal en ORT-geslacht vlees kopen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!