Geen verbod op ritueel slachten

Het wetsvoorstel van de PVV een verbod op al het rituele slachten in te stellen heeft het niet gehaald. Bij stemming in de Tweede Kamer was er geen meerderheid te vinden. Alleen de PVV, SP, D66 en GroenLinks stemden voor het verbod. De overige partijen zien er geen heil in. Ritueel slachten blijft dan ook legaal in Nederland.

Dit tot opluchting van de Joodse en Islamitische gemeenschap in Nederland, waar ritueel slachten een wezenlijk onderdeel is van de Godsdienstbeleving. Voor de stemming had het Simon Wiesenthalcentrum gelobbyd:

Het orthodox-joodse Simon Wiesenthalcentrum heeft de PVV, SP, D66 en GroenLinks per brief gevraagd niet voor het voorstel te stemmen. De joodse gemeenschap maakt zich zorgen over het verbod. 

De dierenbescherming dringt er bij minister van Landbouw Bleeker op aan dat hij een gesprek aangaat met de geloofsgemeenschappen het ritueel slachten alsnog onder de aandacht te brengen.

Voorlopig kunnen de religieuze moslims- en joden Halal en ORT-geslacht vlees kopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

52 reacties

 1. DSV

  @ Raaf op 18 February, 2011 – 00:56
  Wat is precies je probleem, Raaf? Ik begrijp je opwinding niet.

 2. Esther

  Prima zaak dat de VVD het niet wil verbieden. Als de burger echt zo’n probleem heeft met onverdoofd geslacht vlees:
  – eet ze het niet
  – koopt ze het niet
  – slacht ze de dieren niet zo

  De overheid het laten verbieden is zo’n flauwe oplossing. Beter onverdoofd slachten voor iedereen legaliseren zodat de onzinnige godsdienstdiscriminatie verdwijnt. En voorlichting geven over de pijn die de dieren voelen bij slachten, etc., en over hoe verdoofd ritueel slachten ook kan werken, zodat de vraag kleiner wordt.

 3. Raaf

  Juist Esther that’s the spirit
  Gewoon het hele land islamiseren dan is iedereen gelijk.

  Laten we ook maar meteen verplicht alle meisjes de klit afsnijden

  De VVD maakt hier een gigantische fout.
  vandaag is er een poll op de Telegraaf
  Ik ben benieuwd naar de uitslagen morgen

  En Esther
  Hoe krijg je zo’n misselijkmakende zin uit je toetsenbord

  “De overheid het laten verbieden is zo’n flauwe oplossing. Beter onverdoofd slachten voor iedereen legaliseren zodat de onzinnige godsdienstdiscriminatie verdwijnt.”

  Ik kan er met mijn verstand niet bij.

  De VVD is net zo religieus en schijterig als de PvdA en CDA.
  De VVD zou mop moeten komen voor de seculiere staat maar ipv. daarvan verdedigt het de religieuze rechten van dierenbeulen.

 4. Esther

  @Raaf:

  Waarom zou de VVD op moeten komen voor de seculiere staat? Dat komt enkel overeen met het verbieden van allerlei zaken vanwege hun godsdienstigheid en staatsbetutteling. Individuele vrijheden moeten voor iedereen gelden, niet alleen voor seculieren.

  Het grote probleem bij het toestaan van onverdoofd slachten in rituele slacht is dat het discriminerend werkt: je mag alleen onverdoofd slachten uit godsdienstige overwegingen. “Gewoon het hele land islamiseren” is dan ook een volkomen onlogische reactie op mijn suggestie dat we de markt laten bepalen of dieren al dan niet onverdoofd geslacht kunnen worden, niet de overheid.

 5. Mar

  Niet iedereen is op de hoogte van de diverse gebruiken bij diverse religies.
  Raaf lijkt zo’n iemand.

  En kan Isser even wetsvoorstel van de PVV veranderen in wetsvoorstel van Partij voor de Dieren

 6. Raaf

  Zal allemaal best

  Morgen zullen we op de poll van de Telegraaf zien wat de VVD stemmers denken over de halal wensen van Mark Rutten en hun parelkettingen.

  Ik hoop dat de teleurgestelde VVD’rs de overstap naar de PVV maken en niet de moed laten zakken zoals mijn zus.
  Ik voel me ook al weer wat strijdbaarder dan gisteren.

  Ik hoop dat Mark niet vergeet zijn hoofd richting Mekka te positioneren wanneer hij de schoenen likt van de rituele slachters.

 7. Nick

  Ben je vandaag een beetje in de war Esther? Wat kraam je nu voor een onzin uit.

  We menen dat we een beschaafd land zijn maar met zulke belachelijke regeringsstandpunten gaat mijn haar overeind staan. Neem het de VVD zeer kwalijk en dat zal niet snel overgaan.

  Het interesseert mij niets wat religies voor een achterhaalde gebruiken hebben. Ik ken ze wel maar ik keur ze volledig af. Niet meer van deze tijd. Met de kennis en kunde van nu is het onverantwoord om zoogdieren, met verstand, gevoel en angst op een dergelijke schandalige manier te doden! Daar kan geen geloofsgebruik tegenop. Bedenk wel dat ieder geloof een bedenksel van mensen is en dat gebruiken stammen uit oertijden waarin men, naar ik aanneem, geen kennis of middelen had om dieren zo min mogelijk te laten lijden.
  Ik hoop zeer dat de partijen die hier tegen vechten het niet zullen opgeven! Dit is zo schandalig en even onbegrijpelijk als de linkse belachelijkmakerij van de dierenpolitie. Ook zo’n punt waarvan je weet dat ze dat alleen maar doen omdat de rechtse politiek deze hoognodige maatregel heeft ingesteld.

 8. Raaf

  Ach Nick

  Zou ’t vleesgeworden broodje halal-vlees Mark ‘valt er ergens nog een rituele slagers-laars te likken’ Rutte een ferme drol leggen en hem aan Esther aanbieden dan zou Esther kordaat beweren dat het een bosje rozen zijn en in de vaas zetten.

  De VVD is hier finaal uit de parelketting gevlogen en mijn achterdocht jegens deze Dixie-band dansers is weer helemaal terug.

 9. Farkas

  Het argument dat verdoofd slachten diervriendelijker zou zijn is op zijn zachtst gezegd discutabel.
  Er is ondanks al het gepapegaai dat dat onverdooft slachten tot minder dierwelzijn cq meer pijnbeleving bij dieren leidt dan bij verdoofde slacht nog nooit een gedegen wetenschap onderzoek verricht waarbij dat onomstotelijk is vastgesteld.
  Er zijn tal van onderzoeken gedaan waarbij is gebleken dat de verdoofde slacht in relatief veel gevallen leidt tot veel pijn, o.a. omdat de verdoving mislukt.
  Het verbieden van de rituele slacht in Nederlands of Europees verband leidt niet per se tot minder ritueel geslachte dieren. Het betekend een economische strop voor Nederland want de slacht en dus ook de toegevoegde waarde in economische zin verplaatst zich gewoon naar een ander land. Daar heeft onze overheid ook geen enkele mogelijkheid meer tot toezicht op de uitvoering.
  Islamitische en Joodse ritueel slacht over een kam scheren is onzinnig want het principe mag dan wel hetzelfde zijn, de uitvoering – en daar mee het dierenleed – totaal verschillend. Bij de Joodse rituele slacht gelden zeer strikte richtlijnen waarop streng wordt gecontroleerd. Een ritueel slachter heeft een jarenlange opleiding gevolgd. Het mes dient na elke handeling te worden gecontroleerd zodat deze vlijm en vlijm scherp is. Voor Halal slecht gelden deze specifieke voorschriften niet, en gaat het niet altijd helemaal goed met de uitvoering….

 10. DSV

  @Farkas op 18 February, 2011 – 17:49
  > Er zijn tal van onderzoeken gedaan waarbij is gebleken dat de verdoofde slacht in
  > relatief veel gevallen leidt tot veel pijn, o.a. omdat de verdoving mislukt.

  Als de verdoving mislukt kun je niet spreken van verdoving, lijkt me zo.

 11. Raaf

  Farkas de volgende keer dat je onder het doktersmes moet zou ik -als ik jou was- eisen dat ze je onverdoofd opensnijden.
  Het is namelijk helemaal niet bewezen dat verdoving helpt

 12. Mar

  PvdD: verbied onverdoofd ritueel slachten

  17 februari, initiatiefwetvoorstel – Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat het onverdoofd slachten van dieren in de ban. SP, PVV, GroenLinks en D66 zijn voor: stop onnodig dierenleed. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen en wijzen op strijdigheid met de godsdienstvrijheid. VVD en PvdA zijn er nog niet uit.

  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/verbied_onverdoofd_ritueel_slachten.jsp

 13. yacoda

  Raaf,

  Ook ik ben behoorlijk teleurgesteld in de VVD, dit had ik echt niet van ze verwacht Wat een laf standpunt. Ik heb het ze ook maar even medegedeeld. Dat was het dan met de VVD.

 14. nick

  Dit is zo ontzettend stupide!

  Halal slachten, Joods of Islamitisch, het is niet van deze tijd. Die gebruiken stammen uit de prehistorie. Uit tijden dat er geen kennis en middelen waren om dieren, die geslacht moeten worden om te dienen voor voedsel, pijn en stressloos te doden. Wij weten dat zoogdieren gevoel hebben, verstand en angst en pijn kennen. Het is barbaars en wreed. Hoe kan je zo stom zijn om een achterlijke godsdienst, verzonnen door mensen, als vrijbrief te geven om dieren te mishandelen.

  Ik heb niets tegen het jodendom maar ook hun denkwijze over slachten past niet meer in deze tijd. Duizenden jaren geleden hebben zij bedacht dat een dier op deze voor het dier, volgens de kennis van toen, minst belastende manier gedood moest worden. Het bestaat toch niet dat ze niet kunnen veranderen van inzicht. Dieren zijn levende wezens en verdienen alle respect en zorg die wij nu kunnen bieden. Daar zou een religie altijd voor moeten
  en staan en niet vasthouden aan zinloze achterlijke gebruiken.

  De VVD, beschaafde mensen toch, slaan hiermee de plank vreselijk mis!! Of zijn ze toch bang voor een Islam en laten ze zich de wet voorschrijven uit angst!

 15. Gielah

  Maar ja… de dollars en de macht van de olieboeren zijn sterker dan de democratische principes…. toch?

 16. Jan

  Gezien het aantal reacties, boeit dit onderwerp de meesten hier niet echt. Wel positief van de PVV dat men ondanks de druk van de joodse gemeenschap toch tegen ritueel slachten stemt. Jammer dat de VVD en de PvdA dit niet doen.

 17. Nieteerlijk

  Betekent dit dat de PVDD niet tegen ritueel slachten gestemd heeft? Ik ben helemaal verbluft. Tegen het consumeren van dieren, maar niet tegen een wijze van slachten van dieren die onnodig extra leed geeft voor deze dieren?
  Dit moet een fout in de berichtgeving zijn.

 18. Jan

  Volgens de Partij voor de Dieren hebben zij juist het voorstel ingediend:
  http://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5361

  Het lijkt me dat ze dan wel voor stemmen.

 19. Anonymous

  Waarom zou ik de VVD nog moeten steunden wanneer je het hart eruit kerft ?

  De VVD is nog steeds Dixie Land
  Een lege huls

  Ze hebben geen fuck geleerd

 20. Raaf

  Deze coalitie heeft zojuist 1 (volgens mij meerdere (mijn hotmail staat totaal vol) stem verloren

  En al de afgelopen jaren maakte dus geen ene flikker uit.
  Ik kan hen geen ongelijk geven
  Want ik heb hier geen antwoord op

  CDA is notoir onbetrouwbaar
  Maar de VVD maakt het allemaal geen zak uit
  So be it

  Ik heb me nog nooit zo bekocht gevoeld
  Have fun

  Over een paar weken met wat ouwe studie vrienden naar Frankrijk
  My God
  Wat zal ik daar voor gek staan.
  Ik ben zooo extreem in de reet genaaid door Rutt en co !!
  Ik schaam me dat ik er ooit in heb geloofd

 21. Mark Konings

  Ik proef toch een zekere hypokrisie. Ritueel slachten is slecht maar regulier slachten vaak nog erger. Er worden per jaar miljoenen kippen levend gekookt omdat de elektrocutie mislukt maar daar maakt kennelijk niemand zich druk over.

  @Raaf: Dat was wat wereldvreemd. Er is geen radicale breuk met vroeger beleid te verwachten, gegeven het feit dat voor dat beleid altijd of het CDA of de VVD medeverantwoordelijk is geweest.

 22. gert

  @Raaf
  “Farkas de volgende keer dat je onder het doktersmes moet zou ik -als ik jou was- eisen dat ze je onverdoofd opensnijden. Het is namelijk helemaal niet bewezen dat verdoving helpt”

  Wat heeft dat met onverdoofd ritueel slachten te maken? de verdovingen die men gebruikt in de slachthuizen zorgt ervoor dat de dieren alleen maar verlamd raken. Dit betekent niet dat ze geen pijn voelen.

 23. DSV

  @ Raaf op 18 February, 2011 – 00:56
  Wat is precies je probleem, Raaf? Ik begrijp je opwinding niet.

 24. Esther

  Prima zaak dat de VVD het niet wil verbieden. Als de burger echt zo’n probleem heeft met onverdoofd geslacht vlees:
  – eet ze het niet
  – koopt ze het niet
  – slacht ze de dieren niet zo

  De overheid het laten verbieden is zo’n flauwe oplossing. Beter onverdoofd slachten voor iedereen legaliseren zodat de onzinnige godsdienstdiscriminatie verdwijnt. En voorlichting geven over de pijn die de dieren voelen bij slachten, etc., en over hoe verdoofd ritueel slachten ook kan werken, zodat de vraag kleiner wordt.

 25. Raaf

  Juist Esther that’s the spirit
  Gewoon het hele land islamiseren dan is iedereen gelijk.

  Laten we ook maar meteen verplicht alle meisjes de klit afsnijden

  De VVD maakt hier een gigantische fout.
  vandaag is er een poll op de Telegraaf
  Ik ben benieuwd naar de uitslagen morgen

  En Esther
  Hoe krijg je zo’n misselijkmakende zin uit je toetsenbord

  “De overheid het laten verbieden is zo’n flauwe oplossing. Beter onverdoofd slachten voor iedereen legaliseren zodat de onzinnige godsdienstdiscriminatie verdwijnt.”

  Ik kan er met mijn verstand niet bij.

  De VVD is net zo religieus en schijterig als de PvdA en CDA.
  De VVD zou mop moeten komen voor de seculiere staat maar ipv. daarvan verdedigt het de religieuze rechten van dierenbeulen.

 26. Esther

  @Raaf:

  Waarom zou de VVD op moeten komen voor de seculiere staat? Dat komt enkel overeen met het verbieden van allerlei zaken vanwege hun godsdienstigheid en staatsbetutteling. Individuele vrijheden moeten voor iedereen gelden, niet alleen voor seculieren.

  Het grote probleem bij het toestaan van onverdoofd slachten in rituele slacht is dat het discriminerend werkt: je mag alleen onverdoofd slachten uit godsdienstige overwegingen. “Gewoon het hele land islamiseren” is dan ook een volkomen onlogische reactie op mijn suggestie dat we de markt laten bepalen of dieren al dan niet onverdoofd geslacht kunnen worden, niet de overheid.

 27. Mar

  Niet iedereen is op de hoogte van de diverse gebruiken bij diverse religies.
  Raaf lijkt zo’n iemand.

  En kan Isser even wetsvoorstel van de PVV veranderen in wetsvoorstel van Partij voor de Dieren

 28. Raaf

  Zal allemaal best

  Morgen zullen we op de poll van de Telegraaf zien wat de VVD stemmers denken over de halal wensen van Mark Rutten en hun parelkettingen.

  Ik hoop dat de teleurgestelde VVD’rs de overstap naar de PVV maken en niet de moed laten zakken zoals mijn zus.
  Ik voel me ook al weer wat strijdbaarder dan gisteren.

  Ik hoop dat Mark niet vergeet zijn hoofd richting Mekka te positioneren wanneer hij de schoenen likt van de rituele slachters.

 29. Nick

  Ben je vandaag een beetje in de war Esther? Wat kraam je nu voor een onzin uit.

  We menen dat we een beschaafd land zijn maar met zulke belachelijke regeringsstandpunten gaat mijn haar overeind staan. Neem het de VVD zeer kwalijk en dat zal niet snel overgaan.

  Het interesseert mij niets wat religies voor een achterhaalde gebruiken hebben. Ik ken ze wel maar ik keur ze volledig af. Niet meer van deze tijd. Met de kennis en kunde van nu is het onverantwoord om zoogdieren, met verstand, gevoel en angst op een dergelijke schandalige manier te doden! Daar kan geen geloofsgebruik tegenop. Bedenk wel dat ieder geloof een bedenksel van mensen is en dat gebruiken stammen uit oertijden waarin men, naar ik aanneem, geen kennis of middelen had om dieren zo min mogelijk te laten lijden.
  Ik hoop zeer dat de partijen die hier tegen vechten het niet zullen opgeven! Dit is zo schandalig en even onbegrijpelijk als de linkse belachelijkmakerij van de dierenpolitie. Ook zo’n punt waarvan je weet dat ze dat alleen maar doen omdat de rechtse politiek deze hoognodige maatregel heeft ingesteld.

 30. Raaf

  Ach Nick

  Zou ’t vleesgeworden broodje halal-vlees Mark ‘valt er ergens nog een rituele slagers-laars te likken’ Rutte een ferme drol leggen en hem aan Esther aanbieden dan zou Esther kordaat beweren dat het een bosje rozen zijn en in de vaas zetten.

  De VVD is hier finaal uit de parelketting gevlogen en mijn achterdocht jegens deze Dixie-band dansers is weer helemaal terug.

 31. Farkas

  Het argument dat verdoofd slachten diervriendelijker zou zijn is op zijn zachtst gezegd discutabel.
  Er is ondanks al het gepapegaai dat dat onverdooft slachten tot minder dierwelzijn cq meer pijnbeleving bij dieren leidt dan bij verdoofde slacht nog nooit een gedegen wetenschap onderzoek verricht waarbij dat onomstotelijk is vastgesteld.
  Er zijn tal van onderzoeken gedaan waarbij is gebleken dat de verdoofde slacht in relatief veel gevallen leidt tot veel pijn, o.a. omdat de verdoving mislukt.
  Het verbieden van de rituele slacht in Nederlands of Europees verband leidt niet per se tot minder ritueel geslachte dieren. Het betekend een economische strop voor Nederland want de slacht en dus ook de toegevoegde waarde in economische zin verplaatst zich gewoon naar een ander land. Daar heeft onze overheid ook geen enkele mogelijkheid meer tot toezicht op de uitvoering.
  Islamitische en Joodse ritueel slacht over een kam scheren is onzinnig want het principe mag dan wel hetzelfde zijn, de uitvoering – en daar mee het dierenleed – totaal verschillend. Bij de Joodse rituele slacht gelden zeer strikte richtlijnen waarop streng wordt gecontroleerd. Een ritueel slachter heeft een jarenlange opleiding gevolgd. Het mes dient na elke handeling te worden gecontroleerd zodat deze vlijm en vlijm scherp is. Voor Halal slecht gelden deze specifieke voorschriften niet, en gaat het niet altijd helemaal goed met de uitvoering….

 32. DSV

  @Farkas op 18 February, 2011 – 17:49
  > Er zijn tal van onderzoeken gedaan waarbij is gebleken dat de verdoofde slacht in
  > relatief veel gevallen leidt tot veel pijn, o.a. omdat de verdoving mislukt.

  Als de verdoving mislukt kun je niet spreken van verdoving, lijkt me zo.

 33. Raaf

  Farkas de volgende keer dat je onder het doktersmes moet zou ik -als ik jou was- eisen dat ze je onverdoofd opensnijden.
  Het is namelijk helemaal niet bewezen dat verdoving helpt

 34. Mar

  PvdD: verbied onverdoofd ritueel slachten

  17 februari, initiatiefwetvoorstel – Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, gaat het onverdoofd slachten van dieren in de ban. SP, PVV, GroenLinks en D66 zijn voor: stop onnodig dierenleed. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen en wijzen op strijdigheid met de godsdienstvrijheid. VVD en PvdA zijn er nog niet uit.

  http://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/verslagen/kamer_in_het_kort/verbied_onverdoofd_ritueel_slachten.jsp

 35. yacoda

  Raaf,

  Ook ik ben behoorlijk teleurgesteld in de VVD, dit had ik echt niet van ze verwacht Wat een laf standpunt. Ik heb het ze ook maar even medegedeeld. Dat was het dan met de VVD.

 36. nick

  Dit is zo ontzettend stupide!

  Halal slachten, Joods of Islamitisch, het is niet van deze tijd. Die gebruiken stammen uit de prehistorie. Uit tijden dat er geen kennis en middelen waren om dieren, die geslacht moeten worden om te dienen voor voedsel, pijn en stressloos te doden. Wij weten dat zoogdieren gevoel hebben, verstand en angst en pijn kennen. Het is barbaars en wreed. Hoe kan je zo stom zijn om een achterlijke godsdienst, verzonnen door mensen, als vrijbrief te geven om dieren te mishandelen.

  Ik heb niets tegen het jodendom maar ook hun denkwijze over slachten past niet meer in deze tijd. Duizenden jaren geleden hebben zij bedacht dat een dier op deze voor het dier, volgens de kennis van toen, minst belastende manier gedood moest worden. Het bestaat toch niet dat ze niet kunnen veranderen van inzicht. Dieren zijn levende wezens en verdienen alle respect en zorg die wij nu kunnen bieden. Daar zou een religie altijd voor moeten
  en staan en niet vasthouden aan zinloze achterlijke gebruiken.

  De VVD, beschaafde mensen toch, slaan hiermee de plank vreselijk mis!! Of zijn ze toch bang voor een Islam en laten ze zich de wet voorschrijven uit angst!

 37. Gielah

  Maar ja… de dollars en de macht van de olieboeren zijn sterker dan de democratische principes…. toch?

 38. Jan

  Gezien het aantal reacties, boeit dit onderwerp de meesten hier niet echt. Wel positief van de PVV dat men ondanks de druk van de joodse gemeenschap toch tegen ritueel slachten stemt. Jammer dat de VVD en de PvdA dit niet doen.

 39. Nieteerlijk

  Betekent dit dat de PVDD niet tegen ritueel slachten gestemd heeft? Ik ben helemaal verbluft. Tegen het consumeren van dieren, maar niet tegen een wijze van slachten van dieren die onnodig extra leed geeft voor deze dieren?
  Dit moet een fout in de berichtgeving zijn.

 40. Jan

  Volgens de Partij voor de Dieren hebben zij juist het voorstel ingediend:
  http://www.partijvoordedieren.nl/recent/news/i/5361

  Het lijkt me dat ze dan wel voor stemmen.

 41. Anonymous

  Waarom zou ik de VVD nog moeten steunden wanneer je het hart eruit kerft ?

  De VVD is nog steeds Dixie Land
  Een lege huls

  Ze hebben geen fuck geleerd

 42. Raaf

  Deze coalitie heeft zojuist 1 (volgens mij meerdere (mijn hotmail staat totaal vol) stem verloren

  En al de afgelopen jaren maakte dus geen ene flikker uit.
  Ik kan hen geen ongelijk geven
  Want ik heb hier geen antwoord op

  CDA is notoir onbetrouwbaar
  Maar de VVD maakt het allemaal geen zak uit
  So be it

  Ik heb me nog nooit zo bekocht gevoeld
  Have fun

  Over een paar weken met wat ouwe studie vrienden naar Frankrijk
  My God
  Wat zal ik daar voor gek staan.
  Ik ben zooo extreem in de reet genaaid door Rutt en co !!
  Ik schaam me dat ik er ooit in heb geloofd

 43. Mark Konings

  Ik proef toch een zekere hypokrisie. Ritueel slachten is slecht maar regulier slachten vaak nog erger. Er worden per jaar miljoenen kippen levend gekookt omdat de elektrocutie mislukt maar daar maakt kennelijk niemand zich druk over.

  @Raaf: Dat was wat wereldvreemd. Er is geen radicale breuk met vroeger beleid te verwachten, gegeven het feit dat voor dat beleid altijd of het CDA of de VVD medeverantwoordelijk is geweest.

 44. gert

  @Raaf
  “Farkas de volgende keer dat je onder het doktersmes moet zou ik -als ik jou was- eisen dat ze je onverdoofd opensnijden. Het is namelijk helemaal niet bewezen dat verdoving helpt”

  Wat heeft dat met onverdoofd ritueel slachten te maken? de verdovingen die men gebruikt in de slachthuizen zorgt ervoor dat de dieren alleen maar verlamd raken. Dit betekent niet dat ze geen pijn voelen.

 45. Nieteerlijk

  @Jan
  Vind jij het niet vreemd om te reageren om mijn comments die (nog) niet op de weblog zijn geplaatst? Volgens mij vinden de lezers het hier namelijk wel vreemd.

  Ik zie wel meer personen er over klagen dat hun comment als spam wordt aangemerkt. Ik vraag mij in deze af of DDS wel weet wat spam is?

 46. Nieteerlijk

  @Jan
  Vind jij het niet vreemd om te reageren om mijn comments die (nog) niet op de weblog zijn geplaatst? Volgens mij vinden de lezers het hier namelijk wel vreemd.

  Ik zie wel meer personen er over klagen dat hun comment als spam wordt aangemerkt. Ik vraag mij in deze af of DDS wel weet wat spam is?

 47. trias politica

  Dat de pvda vanwege haar achtertaliban tegen stemt valt nog te begrijpen, maar dat de Partij van de Dieren tegen dit voorstel stemt mag toch op zijn minst merkwaardig worden genoemd. Waarom vraag je je af ?
  Nu is het een publiek geheim dat mevrouw Thieme en Dion Graus strijden om de titel ‘beste dierenvriend van Nederland’ en dat de pvdd en pvv elkaar niet zo liggen. Maar toch mevrouw Thieme. Hoe gaat u dit aan uw achterban verkopen ?
  Het ging toch over verdoofd slachten nietwaar? U weet wel mevrouw Thieme, iets wat met een rund schier onmogelijk is. Een rund is nu eenmaal geen varken en dat beest komt dus bij als er in zijn nek wordt gestoken. Het ridicule gekrijs van wat dat rund aan moet oren tijdens de doodsstrijd bespaar ik u mevrouw.

  Kortom, mevrouw Thieme, u bent tegen elke vorm van dierenleed of gaat u toch een uitzondering maken omdat…..welke mevrouw Thieme? Welke uitzondering? Omdat bepaald dierenleed wel moet kunnen soms, mits niet efficiënte electrocutie? Verbazingwekkend ! Ook u weet dat een rund na zo’n korte schok eindeloos lijdt. Toch maar lamskotteletjes morgen ? Wel halal geslacht natuurlijk !

 48. trias politica

  Dat de pvda vanwege haar achtertaliban tegen stemt valt nog te begrijpen, maar dat de Partij van de Dieren tegen dit voorstel stemt mag toch op zijn minst merkwaardig worden genoemd. Waarom vraag je je af ?
  Nu is het een publiek geheim dat mevrouw Thieme en Dion Graus strijden om de titel ‘beste dierenvriend van Nederland’ en dat de pvdd en pvv elkaar niet zo liggen. Maar toch mevrouw Thieme. Hoe gaat u dit aan uw achterban verkopen ?
  Het ging toch over verdoofd slachten nietwaar? U weet wel mevrouw Thieme, iets wat met een rund schier onmogelijk is. Een rund is nu eenmaal geen varken en dat beest komt dus bij als er in zijn nek wordt gestoken. Het ridicule gekrijs van wat dat rund aan moet oren tijdens de doodsstrijd bespaar ik u mevrouw.

  Kortom, mevrouw Thieme, u bent tegen elke vorm van dierenleed of gaat u toch een uitzondering maken omdat…..welke mevrouw Thieme? Welke uitzondering? Omdat bepaald dierenleed wel moet kunnen soms, mits niet efficiënte electrocutie? Verbazingwekkend ! Ook u weet dat een rund na zo’n korte schok eindeloos lijdt. Toch maar lamskotteletjes morgen ? Wel halal geslacht natuurlijk !

 49. Nieteerlijk

  OK maar dit artikel begint met ‘Het wetsvoorstel van de PVV’, dus dat is anders dan ‘Het wetsvoorstel van de PVVD’ toch? Vandaar mijn vraag. Maar als het wetsvoorstel inderdaad vanuit de Partij van de dieren is gekomen en de zin ‘Alleen de PVV, SP, D66 en Groenlinks stemden voor het verbod’ gezien moet worden als bijval van die partijen, dan begrijp ik dat de PVVD verder niet is genoemd. Maar ik denk dat je me gelijk moet geven dat dit volkomen niet duidelijk is a.d.h.v. de gepresenteerde informatie.

 50. Nieteerlijk

  OK maar dit artikel begint met ‘Het wetsvoorstel van de PVV’, dus dat is anders dan ‘Het wetsvoorstel van de PVVD’ toch? Vandaar mijn vraag. Maar als het wetsvoorstel inderdaad vanuit de Partij van de dieren is gekomen en de zin ‘Alleen de PVV, SP, D66 en Groenlinks stemden voor het verbod’ gezien moet worden als bijval van die partijen, dan begrijp ik dat de PVVD verder niet is genoemd. Maar ik denk dat je me gelijk moet geven dat dit volkomen niet duidelijk is a.d.h.v. de gepresenteerde informatie.

 51. Van Egmond

  Dom van de VVD dat zal ze stemmen kosten, meer dan ze vermoeden.

 52. Van Egmond

  Dom van de VVD dat zal ze stemmen kosten, meer dan ze vermoeden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.