Van Gogh beschermd door AIVD-stagiair

De veiligheidsdienst heeft de risico’s die Theo van Gogh liep, veel te laag ingeschat.

De inlichtingendienst AIVD heeft indertijd de risico’s voor Theo van Gogh dramatisch verkeerd ingeschat. Dat komt door een falen op hoger niveau, zegt oud-AIVD-medewerker Heleen de Waal tegen De Pers. Het dossier over Mohammed B., die Van Gogh in 2004 vermoordde, was volgens haar in handen van een nog onervaren medewerker, die beter had moeten worden begeleid. De Waal vindt dat toenmalig minister Johan Remkes het falen op ,,schandalige” wijze heeft verbloemd.

Nederland was indertijd niet zo van de terrorismebestrijding. Met hangen en wurgen werd in 2004, even voor de moord op Van Gogh, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) aangesteld. Het werd Tjibbe Joustra, de man die bij zijn ontslag bij het UWV had bedongen binnen een jaar weer een vette overheidsbaan in de schoot geworpen te krijgen. Eigenlijk was Joustra dus een pion die nog ingezet moest worden en excuus-terrorismebestrijder werd. Overigens moet gezegd dat hij niet incapabel was.

Desondanks namen de AIVD en de MIVD hem niet serieus. Bovendien was hij een bedreiging omdat hij een deel van hun macht naar zich toetrok. Ze werkten hem tegen. Dat zal er ongetwijfeld ook de oorzaak van zijn dat niet de NCTb, maar de AIVD zich bezighield met de bescherming van de Theo van Gogh. Had die taak toebedeeld aan de daarvoor in het leven geroepen instantie, de NCTb, en ze hadden hem met gretigheid aangenomen. De AIVD vond een stagiair genoeg.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. Theo Prinse

   

  “Overigens moet gezegd dat hij (Joustra) niet incapabel was.” 

  Dat begrijp ik niet. Hij liet Theo van Gogh vermoorden. 

  De AIVDer Sybrand van Hulst en de MIVD werkten hem tegen. 

  Joustra zelf werd wegens grof wanbestuur over de schandalige inrichting van zijn werkkamer op het UVW ontslagen. 

  Wie dan daarna bedingt (en afdwingt) dat hij na zulk wanbeheer binnen een jaar weer een top baan bij de overheid mocht krijgen … die stinkt toch uren in de wind ? 

  Die Joustra moet wat schandaaltjes geweten hebben (Demmink, Kalbfleisch ?)

  Die hele NCTb is louter voor hem (Joustra) alleen opgericht.Het had inhoudelijk helemaal niets te betekenen.

   

   

  Ik ben heel blij – want ik heb de PVV er om gevraagd in Oktober 2010 – dat Geert Wilders vragen gaat stellen aan de minister van Justitie over de omstandigheden rond de moord op Theo van Gogh. 

 2. Karl Kraut

  Als ze bij overheidsintstellngen stagiairs het ‘werk’ niet zouden laten doen, dan zou dat afgaan van de tijd die ze in vergaderingen kunnen steken.

   

  En als we terroristen nodig hebben om economisch concurrent China een hak te zetten en uit Libië te verdrijven, dan implementeren we ze.

 3. Mar

  Zoals meerdere malen door Ayaan Hirsi Ali gezegd, wilde Theo van Gogh geen bescherming.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.