D66 wil onderwijsvrijheid vernietigen

Geen categoriejun 21 2011, 15:15
Van der Ham wil artikel 23 van de Grondwet drastisch aanpakken. Gelukkig wisten we al dat we onze hoop voor het onderwijs niet op D66 moeten vestigen. Tenzij, uiteraard, we ons schoolsysteem geheel wensen te veranderen in uniforme seculier-liberale indoctrinatie. Maar ook Van der Ham heeft opgemerkt dat we dat in Nederland niet willen. Alleen dringt dat nog niet tot hem door.
Van der Ham maakte zijn plannen gisteren kenbaar in een interview met Dagblad De Pers. Nadat hij eerst even los ging over over politici die alleen maar schelden en generaliseren, stak hij van wal over artikel 23. 'De onderwijsvrijheid gaat te ver', stelt hij, want:

‘[Religieuze] scholen mogen docenten weigeren omdat ze niet getrouwd zijn of lesbisch. Leerlingen kunnen worden geweigerd als ze niet de juiste religie aanhangen. Mensen die de ene dag, zoals bij het islamitisch college in Amsterdam, er een puinhoop van hebben gemaakt, mogen de volgende dag weer een nieuwe school oprichten. Of je religieus bent of niet, dat soort dingen zijn belachelijk.’

Juist ja, 'belachelijk'. Erg sterk, Boris.
Als we D66 de gang laten gaan dan blijft er van de onderwijsvrijheid niets meer over. Want, hoe kan een school zijn bijzondere karakter behouden wanneer het niet eens zelf mag beslissen wie er onderwijst? Lid 6 van artikel 23 (eerbied voor de 'keuze der leermiddelen en de aanstelling der onderwijzers') is hierbij cruciaal. Onder de relativistische moker van D66 is dit het eerste dat zal sneuvelen.
Hierbij geven de Ware Democraten echter geen gehoor aan de wens van het volk. Een opmerkelijke passage in het interview, wanneer Boris zegt:

'Nog maar veertig of vijftig procent van de mensen noemt zichzelf religieus. Maar zeventig procent gaat naar een religieuze school. Een rare onevenwichtigheid.'

Waar zou deze 'rare onevenwichtigheid' vandaan komen? Als liberaal zou Van der Ham hier toch het antwoord op moeten kunnen geven. Mensen willen hun kinderen op bijzondere scholen hebben! En waarom zouden mensen dat willen? Omdat deze zeventig procent niet zoveel op heeft met het nihilisme van D66! Mensen verlangen naar levensbeschouwelijke houvast, ook al noemen ze zichzelf niet direct 'religieus'. En 'alles moet anders' is nu niet bepaald een steungevende levensvisie.
Daarom is het belangrijk dat er scholen bestaan die wél een levensvisie hebben. En dat scholen deze visie kunnen uitdragen en op basis daarvan hun onderwijs kunnen vormgeven. En dat de bevolking voor deze scholen kan kiezen. Het mag duidelijk zijn dat we dit niet vinden bij een liberaal die zelfs zijn eigen principe verloochent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten