Dr. Death is dood

Over koekjes van eigen deeg gesproken.

Dr. Jack Kevorkian is niet meer. De beruchte arts overleed vandaag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking en nierproblemen. Een woordvoerder zegt dat Kevorkians dood “vredig was. Hij heeft er niets van gemerkt”.

Dr. Death werd beroemd – of eigenlijk berucht – omdat hij zich inzette voor het recht van Amerikanen om, nou ja, om zichzelf van het leven te beroven. 

Kevorkian wilde dat een ieder die euthanasie wilde plegen dat (legal) kon doen. Het sociaal conservatieve Amerika had daar weinig mee. Hij werd verscheidene malen gearresteerd wegens moord. Iedere keer ontsprong hij echter de dans omdat hij de dodelijke lading niet zelf had toegediend; hij had aan Alzheimer-lijdende patiënten (en andere ernstigzieken) slechts de middelen gegeven om zichzelf om het leven te brengen. Zij dienden de dodelijke lading uiteindelijk zelf toe. Niet Dr. Kevorkian.

In 1999 moest Dr. Death er dan toch aan geloven. Hij filmde de euthanasie van een 52-jarige man die aan de neurologische ziekte ALS leed. Op de beelden kon men zien hoe Dr. Kevorkian, niet de patiënt zelf, de injectie gaf.

Prompt verdween Dr. Kevorkian enkele jaren in de gevangenis.

In 2007 kwam hij weer vrij. Hoewel hij een berucht leven achter de rug heeft, heeft Kevorkian wel wat bereikt: euthanasie is nu legaal in drie Amerikaanse staten.

Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds overheden zijn die de bevoegdheid denken te hebben om mensen te vertellen of ze wel of niet uit het leven mogen stappen. Dat gaat Vadertje Staat – helaas – niks aan. 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Frankie44

  Dokter Dood zal het wel erg warm gaan krijgen daar beneden……..

 2. Reinier

  @RR: 17:11

   

  Uiteraard. Als het aan Els Borst ligt krijgt iedereen de pil van Drion op de 80-e verjaardag. Hebben we geen last meer van oma, handig!

 3. RR Kampen

  ook al de tachtig (1932). In elk geval is haar Dr. Death-wetgeving ook nog redelijk onder ons (en terecht).

 4. Richard de II2

  Excuus, ik lees zojuist op wiki dat ik een o
  Missie heb begaan. Uiteraard is Els Borst nog onder ons.

 5. RR Kampen

  Het kan natuurlijk, dus ik vraag het maar even… Zie geen meldingen mbt haar overlijden.

 6. Richard de II2

  En Els Borst is ook al niet meer. Waar blijft de tijd!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.