Zon binnenkort in winterslaap?

Foto:

Mijn trouwe lezers zullen zich herinneren dat ik al vaak aandacht heb geschonken aan verwachtingen van astrofysici, waaronder onze ‘eigen’ Kees de Jager, dat de zon de komende tientallen jaren minder actief zal worden en dat de aarde daardoor zal afkoelen in plaats van opwarmen. Zie bijvoorbeeld deze video van twee jaar geleden. Ik werd alom weggehoond. Dat was toch onzin!? En de presentatrice van het programma (die zich, naar ik in het voorgesprek merkte, heel goed had ingelezen in de materie) werd door een van onze nationale klimaatspindoctors, Ab Pilgram, publiekelijk afgeserveerd als iemand ‘die werkelijk van niets weet’. Zie hier (vanaf 22 minuten).

Ik heb er zelfs een weddenschap over afgesloten met Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zie hier.

Onder de titel, ‘Earth may be headed into a mini Ice Age within a decade. Physicists say sunspot cycle is ‘going into hibernation’, rapporteert Lewis Page nu:

What may be the science story of the century is breaking this evening, as heavyweight US solar physicists announce that the Sun appears to be headed into a lengthy spell of low activity, which could mean that the Earth – far from facing a global warming problem – is actually headed into a mini Ice Age.

The announcement made on 14 June (18:00 UK time) comes from scientists at the US National Solar Observatory (NSO) and US Air Force Research Laboratory. Three different analyses of the Sun’s recent behaviour all indicate that a period of unusually low solar activity may be about to begin. The Sun normally follows an 11-year cycle of activity. The current cycle, Cycle 24, is now supposed to be ramping up towards maximum strength. Increased numbers of sunspots and other indications ought to be happening: but in fact results so far are most disappointing. Scientists at the NSO now suspect, based on data showing decades-long trends leading to this point, that Cycle 25 may not happen at all. This could have major implications for the Earth’s climate.

According to a statement issued by the NSO, announcing the research:

An immediate question is whether this slowdown presages a second Maunder Minimum, a 70-year period with virtually no sunspots [which occurred] during 1645-1715. As NASA notes: Early records of sunspots indicate that the Sun went through a period of inactivity in the late 17th century. Very few sunspots were seen on the Sun from about 1645 to 1715. Although the observations were not as extensive as in later years, the Sun was in fact well observed during this time and this lack of sunspots is well documented. This period of solar inactivity also corresponds to a climatic period called the “Little Ice Age” when rivers that are normally ice-free froze and snow fields remained year-round at lower altitudes. There is evidence that the Sun has had similar periods of inactivity in the more distant past.

Lees verder hier.

Maar ja, de natuur heeft vaak verrassingen in petto. Even afwachten dus maar.

Alarmerende berichten over opwarming van de aarde worden breed uitgemeten in de reguliere media en zijn vaak voorpaginanieuws. Al het nieuws dat in strijd is met de klimaathype wordt òf genegeerd òf weggemoffeld. Zo besteedde de Volkskrant vandaag slechts zo’n honderd woorden aan het resultaat van het onderzoek (blz. 13 links onderaan). 

Voor de mensheid is de verwachte afkoeling overigens slecht nieuws, want in de geschiedenis werden relatief warme perioden vaak gekenmerkt door bloei van beschavingen en koudere perioden door verval. Ook voor de klimaatindustrie zullen vermoedelijk barre tijden aanbreken.

Met dit alles wordt nog eens bevestigd dat de aanhangers van de menselijke broeikashypothese ons al die tijd voor het lapje hebben gehouden door te beweren dat alle wetenschappers het er over eens waren dat de aarde zou opwarmen als gevolg van menselijke activiteit. Laten we hopen dat de astronomen er nu in zullen slagen om een bres te slaan in het bolwerk van cognitieve dissonantie, waarin het autistische klimaatbeleid  zich reeds decennialang heeft verschanst. 

Over enkele jaren zullen we waarschijnlijk met verbazing terugkijken op deze episode van collectieve verstandsverbijstering.  


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!