Aart Brouwer: het is de schuld van Wilders

Och, kijk eens even.  

Daar komt Aart Brouwer, redacteur van De Groene Amsterdammer aan… en hij scheurt meteen gi-gan-tisch uit de bocht.

In een column die op de site van De Morgen is geplaatst geeft Brouwer PVV-leider Geert Wilders de schuld van de massamoord van Anders Breïvik. De Noorse moordenaar zou namelijk een gewone, doodnormale PVV’er zijn; dit is waar Wilders ideologie toe leidt.

Het wordt interessant om te zien welke ontwijkende bewegingen de vooraanstaande Europese populisten en islamhaters gaan maken om zich van de uiterst belastende associatie met Breivik te ontdoen. Ze zullen waarschijnlijk trachten hem als een geïsoleerde gek af te schilderen. Ze zullen zeker zeggen dat ze dit niet hebben bedoeld toen ze over hun ‘totale oorlog’ repten. Misschien is dat ook zo. Misschien zullen sommigen bij zichzelf te rade gaan en inzien dat de vrijheid van meningsuiting geen vrijbrief is voor ongebreidelde haatfantasieën, dat woorden hun gewicht hebben en dat het gebruik ervan politieke en morele consequenties heeft. Maar de toon is gezet, het kwaad geschied. De Europese veiligheidsdiensten zullen de extreem rechtse netwerken grondig moeten uitwieden en de kiezer zal het geraaskal van de populisten grondig moeten afstraffen, anders bestaat de kans dat er meer van zulke ongelukken gaan gebeuren.

Hoewel andere linkse commentatoren Wilders stiekem ook met Breïvik in verband hebben geprobeerd te brengen, doet Brouwer het wel héél direct. Sterker nog, hij waarschuwt dus dat, als Wilders niet tegengehouden wordt, er meer van dit soort aanslagen zullen volgen.

Schandalig en de schaamte voorbij. Ik kan niet anders zeggen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Leontienkat

  Ik ben er heilig van overtuigd dat de heer Wilders en zijn partijd ( en andere van dergelijke populistische bewegingen in het buitenland) de voedingsbodem zijn voor zulk walgelijk geweld. Het kan niet anders dan dat deze figuren dergelijke idioten op zulke gedachten brengen. Ja, de kogels kwamen weer eens van rechts.

  Schande. En dan zijn handen in onschuld wassen. Alles wat deze Noor beweert in zijn zg. grondvest, beweert Wilders ook, tel uit je winst.

 2. Frits B

  geraaskal van de populisten grondig moeten afstraffen”. Is het niet juist de kiezer die gezien de verkiezingsuitslag het voor een opmerkelijk groot deel met de populisten eens is? En andersom, laten de populisten niet juist horen wat er onder hun achterban leeft? 

 3. Mar

  Blijft toch een populaire sport onder journalisten en webloggers.

   

  En natuurlijk de schijnwerper blijven richten op Wilders.

   

  “Mijn naam is Haas. Ik weet van niets. Is hier wat gebeurd dan, daar weet ik niets van”

   

   

 4. sprx

   

  Door het defacto verbod op het ter discussie stellen van de massa immigratie en de voortgaande islamisering, heeft links een situatie gecreeerd waarbij de sociale samenhang van de maatschappij is verstoord en de maatschappij effectief is getribaliseerd.

  De massa immigratie overstijgt overal in west Europa verre het absorptie vermogen van de diverse samenlevingen.

  Door iedere twijfel aan de zegeningen van de MulticultureleHeilstaat af te schilderen als racisme, fascisme, xenofobie en islamofobie, is elke discussie over multicul en cultuurrelativisme lange tijd onmogelijk gemaakt.

  De gelijkgeschakelde pers en andere media zorgden voor een effectieve censuur op elk dissident geluid.

  Gas, treinen,Auschwitz, toonhoogte, alles werd in de strijd geworpen om de discussie niet te voeren, maar de wrede werkelijkheid deed dat teniet.

  Inmiddels wordt breed erkent dat multicul inderdaad Multi-Kul is, mislukt is.

  Nu probeert links  over een berg lijken heen, veroorzaakt door een psychopaat, de truc van 20 jaar geleden te herhalen.

  De discussie dient wederom gesmoord te worden, het mag niet gaan over het stoppen van de massa immigratie, en de bedreigde westerse cultuur en vrijheden die dreigen te worden aangetast door de voortgaande islamisering.

  Door de linkse blokkade van deze noodzakelijke discussie en het almaar uitblijven van oplossingen tav de islam en de massa immigatie, is er kennelijk een ruimte gecreerd voor apocalyptische psychopaten.

  Maar ondanks de bedreigingen en valse aantijgingen zullen we doorgaan, er is nu het censuur doorbrekende internet en een grote politieke vertegenwoordiging in het parlement.

  Het is geen 1990 meer.

   

 5. Tom Hendrix

  De “Progressieve en hun lakeien, de media” gaan erger te keer dan een gekkenhuis.

  Volgens hen is GEERT en de PVV het schuld:

  1. Dat er geen gras groeit in de Sahara,

  2. Dat het maar niet wil zomeren,

  3. Dat het fantastische EU experiment dreigt te mislukken,

  4. De golfstroom ël nino” verkeerd stroomt,

  En o ja, dat ik pijn in mijn rug heb, is ook de schuld van GEERT!

  Deze man heeft het m.i. nog drukker als Onze Lieve Heer.

   

 6. Jan -The Other One-

  Als iemand iets dat veel mensen al een probleem zien, wil oplossen met geweld is het dus plotseling fout om datgene als een probleem te zien.

  Een voorbeeld: Iemand bouwt een schuur op 5 meter afstand van mijn raam, ik noem maar wat. Ik ben vervolgens van mening dat ik daar last van heb. Anderen zeggen, wat is dat voor onzin, je moet wat kunnen verdragen, je moet tolerant zijn. Ik blijf er echter tegen ageren, ik vind het helemaal niks.

  Een straat verderop een vergelijkbaar geval. Deze man blaast echter die schuur op en schiet zijn buurman dood.

  Was het nou fout om tegen de bouw van die schuur te zijn?

   

  Meer woorden maak ik hier niet meer aan vuil.

 7. Raaf

  Ik begin er steeds meer van overtuigd te raken dat links geen dialoog wil en dat een groot aantal simpelweg slechte mensen zijn. Zo’n Leontienkat. Ik moet erzo langzamerhand van kotsen. Dat zijn geen discussie partners. Dat zijn haat-trollen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.