Een agent dient seculier te zijn. Punt. Einde debat.

Geen categoriejul 13 2011, 15:15
Oh, oh, dit gaan fundamentalisten (van welke religie dan ook) niet waarderen: minister Ivo Opstelten wil dat politieagenten geen opzichtige versieringen of religieuze symbolen meer mogen dragen.
Seculieren - met name liberalen, natuurlijk - kunnen dit plan natuurlijk alleen maar toejuichen: als je werkelijk gelooft in de scheiding van kerk en staat kun je het niet accepteren dat een agent rondloopt met een groot kruis aan zijn nek, of met een (Islamitische) hoofddoek op d'r hoofd. Om maar een paar voorbeelden te noemen.
De Nederlandse staat is seculier en dient dat ook uit te stralen. Als je graag met religieuze symbolen wilt rondlopen (daar heb ik verder helemaal geen probleem mee; sterker nog, ik heb daar buitengewoon veel begrip voor, zeker als we het hebben over een halsketting met daaraan een symbool zoals een kruis, een halve maan, of wat dan ook) is dat prima, maar dan moet je dat als agent in je vrije tijd doen. Ben je daar niet toe bereid dan is het beter dat je een andere baan zoekt, te weten in de privé-sector. Als je werkgever daar er geen enkel probleem mee heeft dat je een dergelijk symbool draagt is daar natuurlijk niets op aan te merken en kun je je gang gaan.
De staat moet zo neutraal mogelijk zijn, dat geldt zéker voor agenten die immers de orde moeten handhaven. Zij zijn het gezicht van het gezag.
Ook wil Opstelten geen agenten meer zien met hanenkammen of duidelijk zichtbare piercings. En alweer heeft hij gelijk. De representaten van de staat moeten representatief zijn. Ze kunnen niet als de eerste de beste tokkie over straat gaan en dan toch verwachten dat ze met respect behandeld worden en dat men naar ze luistert.
Overigens is de gebruikte afbeelding een foto van de religieuze politie in Iran. Zoals u kunt zien denkt men er in dit extremistsche land enigszins anders over. Daar lopen politievrouwen rond in burqa's en dwingen ze andere vrouwen - burgers - zich op dezelfde wijze te kleden. Als ze maar eventjes hun hoofddoek laten afzakken worden ze meteen lastiggevallen en soms zelfs gearresteerd (en gemarteld in de gevangenis). Ik stel voor dat tegenstanders van het plan Opstelten (wat voortborduurt op een plan van Guusje ter Horst van, inderdaad, de PvdA) dit even goed tot zich laten doordringen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten