Nog 354 uur totdat Amerika default

Het is een kwestie van aftellen. Business Insider heeft nu een klok die aftelt tot het uur van de waarheid. Weet Obama er voor die tijd geen deal uit te slepen over het schuldenplafond, dan gaan de Verenigde Staten van Amerika defaulten op hun leningen.

Amerikaans staatspapier werd de afgelopen tweeduizend jaar als risicoloos gezien. Dat verandert nu; hell freezes over.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

7 reacties

 1. Sjoerd

  @M. de Lange: Oeps, sorry.

   

  Bij hernieuwde lezing viel het me op dat u alleen praat over herlenen van de *lening*, maar wel de rente betalen. Dat mag natuurlijk wel want dan wordt het schuldenplafond niet overtreden.

   

  Ik dacht dat u bedoelde om ook de rente te herlenen, vandaar mijn reaktie hierboven. Sorry.

 2. Sjoerd

  Het probleem is juist dat de VS niet meer MAG lenen op het moment.

   

  De VS kennen een maximaal schuldenplafond. Om dat te verhogen, moeten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden instemmen.

   

  Het HvA kent echter een Republikeinse meerderheid, die alleen zullen instemmen als er tegelijk bezuinigd zal worden. De Democraten, met Obama voorop, willen echter alleen de belasting verhogen maar niets aan de uitgaven veranderen. Zonder verhoging van het schuldenplafond zal er op een gegeven moment gewoon geen geld meer zijn voor ambtenaren en uitkeringen, waarmee automatisch bezuinigd wordt. Maar ook een boel ‘nuttige’ zaken (veteranen, nationale parken etc) krijgen dan geen geld meer, en alle politici moeten daar voor hun herverkiezing rekening mee houden.

   

  Dus het is een groot bluf en PR spel: wie gaat de schuld krijgen van de kiezers voor het stopzetten van de overheid: de “spilzieke” Democraten of de “halsstarrige” Republikeinen? We weten het antwoord in november 2012.

 3. M. de Lange

  Zolang je alleen leent om je schulden af te betalen, zul je niet defaulten op je aangegane verplichtingen EN zal het schuldenplafond niet overschreden worden. Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid nog belastinginkomsten om de belangrijkste taken te blijven financieren. Alleen als de rente op haar obligaties omhoog gaan zal er een default komen. Anders nooit !! Gr. M.

 4. Sjoerd

  ‘Defaulten’ is niet op tijd je rente en/of schulden betalen.

   

  Het betekent niet dat de schuldeiser niet volledig betaald krijgt – alleen dat het niet op tijd gebeurd.

   

 5. Sjoerd

  Nee hoor, nog 354 uur te gaan totdat een stel ambtenaren in de VS met onbetaald verlof wordt gestuurd en een aantal uitkeringen en subsidies stop gezet wordt.

   

  Dan is er genoeg cash-flow uit belastinginkomsten om bestaande rente en vervallende schulden gewoon te betalen.

   

  Het is onder Clinton ook al een keer gebeurd: http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_federal_government_shutdown_of_1995_and_1996

   

  Als schuldeiser maakt het je natuurlijk niet uit of ambtenaren wel/niet betaald krijgen, zolang je zelf maar betaald krijgt. Vandaar dat de VS nog steeds een AAA-rating heeft.

 6. Primo Mattino

  Kunt u even uitleggen in algemeen beschaafd Nederlands wat “defaulten” wel niet mag zijn?

 7. Primo Mattino

  Ik heb dus af en toe wat gedefault zonder het te weten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.