Te veel psychologische onderzoeken

Criminelen zijn criminelen. 

In 99% van de zaken zijn criminelen crimineel… omdat ze daar voor gekozen hebben. Niet omdat ze ‘gek’ zijn of één of andere geestelijke stoornis hebben.

Als zodanig is het onzinnig om iedere verdachte naar het PBC te sturen voor een grootschalige psychologisch onderzoek. Ik ben het hier dus helemaal mee eens:

Niet alleen een tekort aan psychiaters zorgt voor lange wachttijden bij het Pieter Baan Centrum (PBC). Rechters sturen namelijk verdachten van ernstige misdrijven te snel naar het PBC.

„Bij een aantal zaken zou ook een minder zwaar onderzoekadvies kunnen worden uitgebracht”, zegt waarnemend PBC-directeur Wim van Kordelaar daarover in de Volkskrant. Hij wil dan ook dat rechters alleen nog in zeer complexe zaken verwijzen naar zijn kliniek.

Dat lijkt mij ook, inderdaad. Het PBC moet alleen ingeschakeld worden in uitzonderlijke gevallen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

  1. Karel Staal

    Het zal niet de eerste keer zijn dat rechters het advies van de hulpverleners negeren. Dat zou wel eens mogen veranderen. Een rechter is geen psychiater/psycholoog en zal als dusdanig kennis moeten nemen van de adviezen uitgebracht door deze beroepsgroepen.

  2. Henk

    Criminaliteit is geen ziekte. Hoewel, misschien is het nog een kwestie van tijd voordat criminaliteit wordt opgenomen in de DSM. Op dat moment kunnen we de rechters vervangen door psychiaters. Die geven dan geen straf, maar schrijven een therapie voor…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.