How Low(lands) can you go?

Afgelopen weekend was ik op Lowlands. Voor mij de derde en tevens laatste keer. Die beslissing had ik van tevoren al genomen, omdat de hype nu definitief groter is geworden dan het festival: Binnen 2 uur was het uitverkocht, terwijl er nog helemaal niks van het programma bekend was gemaakt. Dan hoeft het voor mij niet meer, moeten knokken voor een kaartje terwijl je eigenlijk helemaal niet weet waarvoor. Mensen die alleen maar op de naam Lowlands afgaan omdat het vet gaaf is om er geweest te zijn.

Van de muziek heb ik genoten, voor de rest zijn er nog eens 2 redenen bijgekomen om niet meer te gaan. Allereerst het publiek. Was het in 2008 en 2009 nog redelijk rustig en gemoedelijk, dit jaar werd je gek van de mensen die het festival gebruiken om zich 3 dagen ongelofelijk te misdragen, tot overlast en vandalisme aan toe. Mensen die over je tent heen lopen is nog tot daar aan toe, maar andermans spullen (met name partytenten) slopen, ghettoblasters die de hele nacht op abnormaal volume doorblazen, midden in de nacht massaal het badhuis gaan slopen en knalvuurwerk naar je tent gegooid krijgen, dat gaat toch echt over al mijn grenzen heen. Dit zijn natuurlijk allemaal verboden zaken op festivals (en ook in het dagelijkse leven), maar op Lowlands faalde de beveiliging duidelijk in zijn taak, voor zover er al beveiliging was. Pas na 2 uur kon het slopen van het badhuis worden gestopt, vuurwerk en ghettoblasters hadden uberhaupt bij de poort in beslag moeten worden genomen al dan niet in combinatie met verwijdering van het festivalterrein.

Waar ik me bijkans nog meer aan ergerde dan het onveilige gevoel dat me werd bezorgd op iets wat vooral een feest had moeten zijn, is dat de organisatie het kennelijk nodig vindt om gelijk ook een politieke manifestatie van het popfestival te maken. Terwijl ik naar een popfestival ga om plezier te hebben, van mijn favoriete muziek te genieten en even een paar daagjes de wereld verder te laten voor wat ie is, krijg ik de politieke preek er gratis en voor niets bij. Op zich al iets waar ik niet op zit te wachten, politieke preken in de popmuziek, maar als het van een kinderachtig niveau als ‘cultuurterrorist met peroxidepruik’, ‘de Hofnar van Prins Carnaval van Kleingeesterveen en zijn marionettenkabinet’ en ‘geperoxideerdevolkspopulismuspipo’ is, dan wil ik daar al helemaal niks meer mee te maken hebben.

Maar het toppunt komt nog, hou je vast: In een bedankmail van Lowlands aan de bezoekers wordt opgeroepen om e-mailbommen te sturen naar Halbe Zijlstra en alle kamerleden van de PVV, inclusief een opsomming van al hun e-mailadressen. Wat zou de Lowlands-organisatie nou helemaal denken? Dat dit een constructieve manier is om de discussie aan te gaan? Dat dit ze zal motiveren om de BTW-verhoging en de besparing op subsidies toch maar weer terug te gaan draaien?

Waar doen ze dit überhaupt voor? Lowlands krijgt helemaal geen subsidie, integendeel, als er iemand financieel warmpjes bij zit dan zijn zij het wel. Reken maar uit: 55.000 kaarten keer € 165 binnen twee uur helemaal uitverkocht. De BTW-verhoging houdt de bezoekers nou ook niet bepaald tegen, als je ziet dat ze met gemak nog het driedubbele van het normale tarief willen neerleggen op Marktplaats. Ook de acts zelf hebben het bepaald niet slecht als je hun gages bekijkt, daar komt geen subsidie aan te pas.

Voor de ‘verbroederende cultuur en vrije gedachtevorming’ zoals op Lowlands dan? Ga toch weg, als het eerder genoemde gedrag van de bezoekers onder die noemer valt dan vreet ik mijn schoenen op en mogen ze die ‘cultuur’ voortaan van me houden.

Nee, prettige popmuziek kan ik ook elders beleven en dat is dan ook wat ik voortaan ga doen, ze mogen hun dure kaartje, hun politieke preek en hun ‘cultuur’ voortaan houden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

16 reacties

 1. janos73

  Hij heeft de publieke 2e kamer adressen gepubliceerd… Wat een schande! die kan je ook op tweedekamer.nl vinden. 

   

  Ik heb net de presentatie gekeken, en ik vind hem spot on. Het feit dat iedere mening gelijk is, dat alles wordt terug gevoerd op het ik, de race naar de bodem voor het denken, alles past in deze tijd.

 2. Willie

  En bent u trouwens de zelfde Misha Oosterhuis die via 3voor12 een kaartje heeft gewonnen?

   

  http://3voor12.vpro.nl/programmas/afleveringen/44904191

 3. Julius

  In 2003 organiseerde Coolpolitics haar eerste debat tussen politici, artiesten en het publiek op het popfestival Lowlands, onder leiding van Theo van Gogh. 

   

  Niks nieuws onder de zon.

   

  Dat het u deze keer niet is bevallen kan natuurlijk zijn doordat u de gemiddelde leeftijd van de Lowlands bezoekers bent ontstegen én omdat u het wellicht wél eens bent met de PVV en de harde bezuinigingen van Halbe Zijlstra?

 4. Mar

  “krijg ik de politieke preek er gratis en voor niets bij. Op zich al iets
  waar ik niet op zit te wachten, politieke preken in de popmuziek, maar
  als het van een kinderachtig niveau als ‘cultuurterrorist met
  peroxidepruik’, ‘de Hofnar van Prins Carnaval van Kleingeesterveen en
  zijn marionettenkabinet’ en ‘geperoxideerdevolkspopulismuspipo’ is, dan
  wil ik daar al helemaal niks meer mee te maken hebben.”

   

  Bedoelt u de lezing van Rob Riemen?

   

  http://www.lowlands.nl/Lezing_RobRiemen_LL11.pdf

   

  Een bedankmail? Naar iedereen gezonden of bedoelt u dit op de website?

   

  http://www.lowlands.nl/#nieuwsbericht_842

   

   

 5. Mar

  Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg spreekt duidelijke taal.

   

  http://www.youtube.com/watch?v=V7yGtXwu2ZI&feature=relmfu

   

  Balen dat Lowlands geen subsidie krijgt.

 6. Misha Oosterhuis

  Ik ben dezelfde Misha die een kaartje voor zijn vriendin heeft gewonnen. Zelf heb ik met pijn en moeite net 1 kaartje er tussenuit kunnen plukken bij de voorverkoop, en vervolgens alles op alles gezet om haar ook mee te kunnen nemen.

   

  In 2008, 2009 en 2011 ben ik aanwezig geweest en zo zot als afgelopen weekend heb ik het toch echt nog niet meegemaakt. Nogmaals, weinig gemerkt van die beveiliging. 

  En als de bezoekers aan de regels houden als ze dat zelf niet doen en je werk doen als beveiliging onder ‘pesten’ valt dan snap ik het ook niet meer. Die regels zijn er natuurlijk om het veilig, gezellig en leefbaar te houden voor iedereen en binnen die regels valt er nog zat feest te vieren en lol te maken.

   

  Iedereen heeft recht op zijn mening, ook de Lowlandsorganisatie, maar moet je anderen daar dan ook mee lastigvallen? En dan ook nog op zo’n kinderachtige manier? Als ik naar de supermarkt ga om boodschappen te doen, moet de supermarktmanager dan ook aan iedere klant als bonus zijn persoonlijke politieke mening gaan verkondigen? Ik betaal voor een popfestival, niet om aan een politieke manifestatie mee te doen. Een popfestival is er toch voor alle popfans? Of die fans nou links, rechts, dik, dun, man, vrouw of wat dan ook zijn? Maar nee, kennelijk is een popfestival per definitie een ‘linkse hobby’ voor ‘linkse mensen’, de Lowlands-organisatie zet zichzelf des te meer in de linkse hoek door dit soort acties en statements. Okay dan is de organisatie van Lowlands links maar moeten gelijk alle bezoekers daar ook maar in meedoen en het aanhoren terwijl ik daar als popfan niet voor betaald en om gevraagd heb? Als ik dat wil bij een popconcert koop ik wel een kaartje voor U2, kan ik lekker een avond lang na de preken van Bono gaan luisteren…

   

  Wat leeftijd ermee te maken zou moeten hebben weet ik ook niet, maar ik ben 23. Als ik daarmee de gemiddelde leeftijd van de Lowlandsbezoeker ben ontstegen dan past de kinderachtige en puberale toon en gedrag van festival en publiek wel weer. 😉

  Niks nieuws misschien, maar het Coolpolitics was nog redelijk te vermijden als bezoeker en daar gaat het om de persoonlijke mening van de genodigde sprekers zelf, zonder dat de festivalorganisatie . Bovendien miste ik dit jaar de ‘rechste sprekers’ op het programma terwijl in het verleden inderdaad wel mensen als Bolkensteiijn en Van Gogh langs zijn geweest. Zijn ze niet uitgenodigd door de organisatie dit jaar of hebben ze er zelf voor gekozen om niet te komen? Wie zal het zeggen. Ja, Jort Kelder zou komen. Om over zijn boeken en het schrijven ervan te spreken, maar hij moest helaas afzeggen.

   

  Ik ben het persoonlijk niet bepaald eens met de PVV en Zijlstra. Maar de popwereld heeft mijns inziens weinig tot geen reden tot klagen hierover, een behoorlijk welvarend festival als Lowlands al helemaal niet. Het gaat allemaal best goed met de popwereld, de interessante bands en artiesten blijven maar komen. Er zijn sowieso al weinig popmuzikanten die van subsidies afhankelijk zijn, de popwereld is altijd al vrij ‘Do It Yourself’ geweest zonder overheidssteun en al dan niet met nog een ‘gewone baan’ erbij. Met internet is het alleen maar makkelijker geworden en gaat je muziek nog sneller de wereld over, de popwereld redt zich echt wel. Er is juist een overschot aan festivals lijkt het soms. 

   

  Ik snap het geklaag niet zo, kunst en cultuur zullen altijd wel blijven bestaan, bezuinigingen en BTW-verhoging of niet. De zorg, de PGB’s, de sociale werkvoorzieningen, dat zijn wat mij betreft de dingen om over te klagen en je zorgen over te maken, de kunst en cultuurwereld is verwend, de popwereld voorop. Het is een luxegoed, geen bittere noodzaak.

 7. janos73

  ==

  Iedereen heeft recht op zijn mening, ook de Lowlands organisatie, maar moet je anderen daar dan ook mee lastigvallen?

  ==

   

  Dat idee heb ik altijd van de PVV.  Moeten die mij lastig vallen met hun mening?

   

  Waarom mag Lowlands zich als winst gevende culturele organisatie niet inzetten voor de achterlijke verhoging van BTW op kunst en cultuur samen met een verlaging van de subsidies op hetzelfde moment?

   

  Ik ben niet pertinent tegen bezuinigingen op cultuur, maar waarom is de BTW verhoging niet ook voor voetbal en de bioscoop?

   

  Waarom moet er 200 miljoen bezuinigd worden op cultuur terwijl we wel doorgaan met het kopen van een JSF van 100 Miljard? Waarom mag er absoluut niet gemorreld worden aan de grootste subsidie de HRA en andere woningmarkt subsidies?

 8. Julius

  “Waarom moet er 200 miljoen bezuinigd worden op cultuur terwijl we wel doorgaan met het kopen van een JSF van 100 Miljard? Waarom mag er absoluut niet gemorreld worden aan de grootste subsidie de HRA en andere woningmarkt subsidies?”

   

  Ehm… omdat dat de dure hobby’s zijn van rechts Nederland. Afblijven dus. Het mag wat kosten 😉

 9. Willie

  Natuurlijk Mischa, als 3FM op het festivalterrein matjes uitdeelt om op te zitten (en dit al jaren doen) en ze mogen de andere dag niet meer het festivalterrein op dan is dat pesten. Als de security zelfs bellenblazen als gevaar zien dan is dat pesten, als je tassen op een locatie gaat doorzoeken zodat er niemand anders meer langs kan i.p.v. aparte tafels neer te zetten dan is dat pesten, als je de pil aan ziet voor drugs dan is dat pesten, als je na de controle op het terrein zelf even wacht op je medereisgenoten en je dan weggestuurd wordt is dat pesten, dat je op het pad opzij geduwd wordt omdat de security er langs wil (niet moet) dan is dat pesten, daarom zei ik ook dat ze zelf regels er bij hebben verzonnen, want dit alles valt niet onder de huisregels. Zelfde dat wanneer je de persuitgang gebruikt richting parkeerplaats, dan wordt je op de logische route gewoon teruggestuurd, omdat iemand tegen zo’n ventje heeft gezegd dat het geen voetgangersgebied is (zet dan ook een bord neer om het duidelijk te maken), dat is pest beste Mischa

   

  En als u een mening lastig vindt dan blijft u fijn thuis, dat is een keuze, van Eerdenburg is het niet eens met de btw verhoging en stelt een e-mail bom voor, Dagelijkse standaard doet exact hetzelfde als de VVD over een paarsplus coalitie praat en toch laat u uw stukje hier verschijnen.

   

  Maar u neemt wel gratis kaarten van een gesubsidieerde organisatie aan.

 10. Jeroen W.

  Nu was ik ook op Lowlands, voor het eerst dit jaar en van
  tentpissers en ghettoblasters heb ik weinig gemerkt. Sterker nog, ik heb een
  gipsen poot en zowel organisatie als publiek hebben me meelevend behandeld.
  Zo’n poot geeft zelfs extra interactie en lokt mooie humor uit. Kudo’s voor de
  Llowlifers! En Lowlands staat toch bekend als festival waar je kennis leert
  maken met bands die je niet kent en wat top-acts on the side? Wat dat betreft
  vraag ik me af of de auteur en ik wel op het zelfde festival zijn geweest. Maar
  dit terzijde.

   

  De Lowlands directie kan natuurlijk ook een andere boodschap
  afgeven. Jarenlang met succes een festival organiseren zonder subsidie waar
  bezoekers hoogst waarschijnlijk die €15 extra btw voor betalen is natuurlijk
  een voorbeeld voor ondernemerschap in de cultuursector. Maar nee, mauwen over het
  terugdraaien van een onterechte btw heffing. De btw-laag heffing is namelijk
  voor primaire levensbehoefte. Nu leef ik al tientallen jaren prima zonder
  Lowlands dus die past niet in die heffing. Nog simpeler gezegd, in conjunctureel
  moeilijke tijden heeft Halbe meer dan gelijk. En Eric, (mag ik Eric zeggen, ja
  dat mag ik zeggen) hoeveel verdien je niet aan pacht etc. op de ondernemers die
  terecht btw-laag rekenen? Is het nu zo moeilijk om andere cultuuraanbieders te
  vertellen: neem een voorbeeld aan ons. Wees naast kunstenaar ook ondernemer!
  Nee dus, want dat is niet zielig genoeg.

  Tweede puntje: Dat zijn er eigenlijk twee. De PVV
  vergelijken met de landverraders van de NSB is zo mogelijk nog veel
  onbeschofter dan dat de PVV cultuur een linkse hobby noemt. Blijkbaar raakt dat
  zo’n gevoelige snaar dat er naar zulke woorden gegrepen wordt in plaats dat te
  kunnen incasseren. Zwaar zwaktebod. En dan nog de inleiding op de NRC.Next
  special van de dappere maar o zo anonieme @rapid_razor_bob. Dit kabinet zou trekpop
  van Wilders zijn. Leer eerst eens lezen alvorens hoog van de toren te blazen:
  in het gedoogakkoord komt geen cultuurparagraaf voor. Oeps Bob, een leugen.

   

  Dus wat dit betreft ben ik het geheel met de auteur eens:
  Cultuur is dan wellicht geen linkse hobby, onterecht klagen en beschuldigen
  wel. En dat Rob Riemen wordt aangehaald is begrijpelijk. Hij verwoord namelijk
  wat Lowlands niet durft te zeggen: PVV’ers zijn dom en dommekrachten (zijn woorden).

   

  Ik heb betaald voor een kaartje. Ik heb dan geen zin in dit
  soort propaganda of spam. En al helemaal niet als deze onterecht, gebaseerd is
  op leugens en een bevolkingsgroep beledigd. En ik kan me de repliek op dit
  statement al inbeelden: Dan blijf je de volgende keer toch lekker weg! Wij
  verkopen onze kaartjes toch wel. Spreek mij effe lekker tegen!

 11. fanof43

  Nooit begrepen wat leuk is aan zo’n festival. Vooral al die armpjes omhoog moet toch irritant zijn. Je ziet niets en het oogt enorm bête,

 12. Willie

  Lowlands heeft recht op zijn mening, dan ga je inderdaad niet meer, uw keuze, maar bent u 3 keer achtereen geweest? Dan is het publiek echt niet veranderd, en we kunnen alles vinden van het publiek, mijn verwachting was ook zeer karig, maar het viel 100% mee (10 jaar geleden was het echt een stuk gekker) en de rest van de ervaring was ook omgekeerd, muzikaal een zeer matig jaar (waarom niet gewoon wel Pulp, the joy formidable, Blonde redhead, Explosions in the sky neerzetten in plaats van al die 3FM meuk, zeker ook omdat je als muziekliefhebber ook veel meer doet dan enkel Lowlands (en je de meeste interessante bands al een keer of 3 had kunnen zien dit jaar), hoogtepunten kon je van te voren al vertellen (Suuns, Cloud control, White denim, Karnivool), maar het publiek was gewoon lief, ook veel minder geduw bij de drank- en eettenten, zoals het hoort. En de beveiliging was ruk dit jaar, maar vooral omdat ze zich zo strak aan de door u zo gerespecteerde regels houden en er zelfs van alles bij kunnen verzinnen om maar zo veel mogelijk mensen te pesten.

   

  U hoeft het niet eens te zijn met van Eerdenburg, maar Lowlands heeft de heer Wilders zelf een keer uitgenodigd evenals Bolkensteijn, hij krijgt zelfs op het stinkende linkse hippiefestival (dat anarchistisch links uit de eerste jaren is er wel af en een als links bekend staand festival verwijten links te zijn is een beetje vreemd) een podium om zijn mening te ventileren.

 13. Julius

  Sorry 😉

 14. Julius

  Ten tijde van tegenstellingen zoals Wilders en Zijlstra deze bevorderen is het juist de culturele wereld (ja, ook de popwereld) die zich meer en meer zullen laten horen. Politiek en cultuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

   

  Jammer dat je er in grote lijnen geen zak aan vond. Het gros heeft het gelukkig wel goed naar de zin gehad en tja, op Lowlands is Coolpolitics nu eenmaal aanwezig. Ik neem aan dat je ook niet naar Rob Riemen bent wezen luisteren. Het was namelijk geen verplichte kost doch een zeer interessante visie die door velen wordt gedeeld. Uiteraard niet door de kleine minderheid PVV-ers die ons land telt maar dat zal logisch zijn.

   

  (en 24 is inderdaad niet te oud, lang niet. Maar ik schatte je echt een flink stuk ouder in door je stukje)

 15. Misha Oosterhuis

  @ Mar: De bedankmail is zowel naar iedereen verstuurd in een nieuwsbericht als op de website geplaatst.

   

  De lezing van Rob Riemen heb ik niet bijgewoond en ook nog niet gelezen, de termen zijn afkomstig van de Lowlands-organisatie zelf en verschenen op de website, in nieuwsbrieven en in kranten. Zie bijvoorbeeld ook:

  http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/45056259

   

  En:

  http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/44176846

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.