Kindermishandeling propagerende dominee praat nonsens

Van kinderen heb je af te blijven.

Grote ophef vandaag. Een Katwijkse dominee zou ouders hebben geadviseerd hun ‘zondige’ kinderen te ‘kastijden’. Verschillende jeugdinstellingen compleet over de zeik en voor de PvdA was het zelfs reden om Kamervragen te stellen.  De dominee in kwestie – A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk – laat in een reactie aan het Reformatorisch Dagblad weten dat hij slechts heeft geciteerd uit een 17e eeuws werk van ene dominee Koelman en dat van enige vorm van advies geen sprake is.

Tja, wie moeten we nou geloven? Gelukkig is het brondocument – de nieuwsbrief van Vlietstra’s kerk – online terug te vinden, en kunnen we dat dus goed onderbouwd zelf beslissen.

Allereerst een paar zinssneden uit de door dominee Vlietstra geciteerde tekst: ‘Als uw kinderen kastijding verdiend hebben, kastijdt hen dan zonder u te laten afhouden door het geroep of gesmeek van uw kinderen hoewel u wat verzachting mag geven.’, ‘Zoals u bij God overwint door bidden, zo zult u bij uwe kinderen overmogen door kastijden.’ en ‘Kastijdt meer wegens zonden tegen God dan wegens fouten omtrent uwe wereldse zaken.’ Daar zit geen woord Spaans bij. Bovendien moet de kastijding worden gezien als Gods wil: ‘Laat uw kastijdingen godsdienstig geschieden. Gebruik ze als Gods instelling. Bidt om een zegen daarover want alles wordt geheiligd door het Woord en door het gebed.’ Ook dat is een geheel voor zichzelf sprekend citaat.

Tussenconclusie: Vlietstra kan lullen tot ‘ie een ons weegt – tegenover het Reformatorisch Dagblad zegt hij ‘[W]ie de woorden van Koelman in het verband leest, ziet dat hij spreekt in liefde.’ – maar het slaan van ‘zondige’ kinderen is voor de door hem geciteerde Koelman geen probleem. God wil het, vooral wanneer zij tegen Hem zondigen. Punt.

Is het dan zo dat Vlietstra slechts heeft geciteerd, en niet heeft geadviseerd? Zo van kijk maar wat je ermee doet, ik weet het ook niet? Het lijkt me sterk. De dominee haalt de tekst namelijk aan in het kader van een gelukwens aan de ouders van een pasgeborene. Leest u even mee wat Vlietstra vooraf aan het door hem geciteerde schrijft:

In verband met de opvoeding waartoe de ouders geroepen zijn geef ik graag enkele zinsneden door uit De Pligten der ouders in Kinderen voor God op te voeden, geschreven door Jacobus Koelman (1631 – 1695). Het door hem geschreven boekje is beslist nog niet uit de tijd, het is zelfs zeer lezenswaardig.

U moet natuurlijk helemaal zelf oordelen, maar zoals ik het zie is Vlietstra gewoon een lul met vingers die zich op sprookjesboekjes beroept om kindermishandeling te propageren en goed te praten. Zum Kotzen!

foto: chymothy27 – flickr


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. eenkaa

  er zullen genoeg orthodoxe christenen zijn die een pedagogische tik, ondanks het recente verbond, nog als zeer normaal beschouwen… maar dat lijkt me niet iets specifieks voor de orthodoxe christenen, volgens mij zijn er nog wel meer mensen die dat vinden…  

   

  Slaan is wat mij betreft een teken van onmacht, maar als ik vroeger niet luisterde kreeg ik ook een draai om mijn oren, dit was niet liefdeloos en zeker geen mishandeling…  

   

  Deze kwestie (waarbij een tekst uit de 17e eeuw wordt aangehaald) zo hoog opspelen getuigd van onvermogen en/of bewuste polarisatie…  de strekking van de 17e eeuwse tekst was niet kastijden zonder liefde…  doe het in het bewust zijn  dat God meekijkt..  dat is geen oproep tot kindermishandeling..  en dat is ook niet waar deze 21ste eeuwse ds. toe oproept..  wel tot nadenken over hoe je je kinderen opvoedt, zou fijn zijn als meer mensen dat deden.

 2. Nittickson

  Toegegeven: Nittickson is niet een van de gemakkelijksten – maar als zijn vader hem van tijd tot tijd eens een lel verkocht dan knapte hij daar meestal behoorlijk van op. En natuurlijk natuurlijk koos de vader van Nittickson niet altijd de beste gelegenheid maar als Nittickson hem daar op wees dan zei hij: die heb je dan voor al die keren dat je hem wel verdiend had en hem niet kreeg. Daar kon Nittickson zelf toen wel om lachen.

   

  Opvoeden is soms ook “kastijden”, soms verbaal (ook daar wist vader Nittickson van wanten) en soms fysiek. De meeste ouders voelen zich trouwens behoorlijk lullig als zij hun kind slaan – normaal gesproken komt het dus niet vaak voor. Maar van een goede tik op het juiste moment is geen kind ooit slechter geworden.

   

  Wie zijn kinderen echter nodeloos en zonder maat afranselt die valt in een heel andere categorie maar sadisme of andere vormen van gestoordheid hebben niets met opvoeden te maken. Maar een klap is geen mishandeling – het is niet dominee Vlietstra maar het zijn zijn critici die hier geen maat kunnen houden.

   

   

   

 3. Richard de II2

  Spare the rod and spoil the child.
  Een millenia-oude wijsheid die maar al te waar is. Mits het pedagogisch gebeurt en niet als uitlaatklep van gefrustreerde opvoeders.

  Over mishandeling gesproken: ik zit naar de EO(!) te kijken waar een kleine kariboe na een achtervolging van 5 kilometer levend vanuit de bil door een wolf wordt opgevreten. Tijdens kinder-tv-tijd. Het leven is hard kinderkens.

 4. P.S.

  “was het zelfs reden om kamervragen te stellen”  Tegenwoordig wordt er in de kamer alleen nog maar gedebatteerd over zaken die de prive nog niet eens waardig zijn. Jammer dat DDS zich ook gaat bezighouden met dit soort kul.

 5. Hans_VS

  Punt een, in mijn tijd was a veeg voor je oren toch wel een anvaardbare manier van een kind straffen… Werkte vooral goed voor de zenuwen van de ouders en was ook redelijk effectif bij het kind…

   

  Piunt twee, ik heb het woord “kastijding” nagekeken en het HOEFT niet per se als een lichaamlijke straf te worden gelezen (of begrepen) worden…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.