Einddoel Witte Huis

Een goed Nederlands boek over Amerikaanse politiek. Het bestaat, sinds gister. Geen ongegeneerde pro-Obamalectuur. Geen ongeïnformeerd epistel over die ‘gevaarlijke Christelijke cultuur’, dat ten onder gaat aan een schrijnend gebrek aan context. Geen Maarten van Rossem onzin vol met zure en bijkans haatzaaiende grappigheden over die nare , domme, gemene Amerikanen (of wat voor negatieve eigenschappen Van Rossem nog meer aan de Amerikaan toedicht). Nee, een goed, leesbaar en bovenal buitengewoon interessant boek.

Auteur? Koen Petersen. U sinds gister misschien beter bekend, omdat hij in de Volkskrant – of all places – een vurig betoog hield tegen de gekleurdheid van de Nederlandse journalistieke beschrijving van Amerikaanse politiek. Een prachtig eufemisme voor de bizar eenzijdige pro-Obama informatiestroom waar wij nog steeds geen excuses voor hebben ontvangen van het Nederlandse journaille. “Einddoel Witte Huis: hoe de Amerikanen hun president kiezen” is de titel van Petersens werk. Gister presenteerde hij het boek wellicht symbolisch in het hol van de Nederlandse politieke leeuw, Nieuwspoort.

Onderliggend aan het werk is precies die gedachte die Petersen gister verwoorde in de Volkskrant: de Nederlandse journalistiek is te gekleurd, dus met de juiste informatie op zak bepalen we liever zelf hoe we naar de verkiezingen kijken. Het grote probleem was uiteraard dat deze informatie nergens in gebundelde vorm nergens te vinden was. Daar maakt Einddoel nu dus een eind aan.

Zonder zich uit te spreken voor of tegen personen, behandelt Petersen de elementaire zaken van de presidentiële race. Wat is het verschil tussen een caucus en een primary en wat is het belang van die befaamde eerste staten, Iowa en New Hampshire? Hoe wordt een running mate gekozen? Wie of wat zijn toch die kiesmannen, en hoe gaan zij te werk? Hoe zit het nou precies met die enorme bedragen, is de nieuwe president een politieke schuldenaar aan donateurs? Aan de hand van veel boeiende anekdotes uit meer dan 200 jaar Amerikaanse electorale geschiedenis neemt Petersen ons mee door het hele proces. Wat soms droge en ingewikkelde politieke materie kan lijken wordt zo door het gebruik van concrete voorbeelden niet alleen interessant gemaakt, maar ook begrijpelijk.

In 270 pagina’s – een zeer nuttige verklarende woordenlijst inbegrepen – wordt de lezer door Petersen onafhankelijk gemaakt van al die ongenuanceerde Nederlandse berichtgeving. Iedealiter zou iedere journalist die ook maar een woord aan de Amerikaanse verkiezingen wijdt verplicht moeten zijn om Einddoel te lezen. Voor de normale lieden onder ons is het een buitengewoon aanbevelingswaardig werk dat zonder politieke vooringenomenheid alle informatie biedt die nodig is om zelf uw oordeel te vellen. Lezen dus!

U kunt “Einddoel Witte Huis” hier bestellen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. Bot

  Nee niet echt.

  Veels te veel criminalitiet

  Veels te veel armoede (zelfs als je een baan heb, LoonSlaven)

  Grote consumptie Economie

  En leeft op de POF

  En gaat bergafwaartst (steeds minder invloed en macht)

   

   

 2. trias politica

  Ik  sluit mij bij de eerste commenter aan: een goed geschreven boek dat vlot leest. Erg dapper van Petersen om tegen de stroom in te durven roeien. Nu maar hopen dat een goed voorbeeld goed doet volgen.

 3. CMdJ

  waarom Nederlanders en m.n. media zich zo mengen in een binnenlandse aangelegenheid (Amerikaanse politiek) alsof ze deel uitmaken van die cultuur en samenleving en ook mogen stemmen…

   

  ik hoor ze ook niet als het gaat om binnenlandse aangelegenheden van pakweg Japan, China, Brazilie, Australie, India of Zoeloeland.

 4. Zakk

  Een soort veredelde wikipedia pagina dus?

   

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat auteur een of ander belang heeft bij dit ongeneerd stukje pluggen.

 5. Wim

  verwoorde → verwoordde

  “nergens in gebundelde vorm nergens te vinden was”

  “iedealiter” → “idealiter”

 6. Frank

  Ik moest erg lachen om de uitstekende manier waarop de auteur van Rossem afserveerde.

 7. Nittickson

  Ik heb het boek gelezen en BL heeft helemaal gelijk: voor de niet-ingewijde is dit boek een perfecte start. En inderdaad zonder de platte, vooringenomen leut die Van Rossem na enige tijd zo volstrekt ondraaglijk maakt.

   

 8. CMdJ

  dat was niet mijn vraag.

   

  Waarom zo nadrukkelijk mengen in een binnenlandse aangelegenheid (Amerikanse politiek) alsof ze daar deel van uit maken?

   

  dat ze machtig zijn, dat ze een democratie hebben, dat doet er helemaal niet toe (je kunt ook gewoon informatie en nieuws verschaffen over alles en nog wat aangaande Amerika)

   

  Helder?

 9. Nittickson

  Tamelijk simpel: de VS zijn het machtigste land ter wereld en de meest geslaagde, meest complete democratie. Zowel een voorbeeld als een belangrijke invloed voor iedere andere democratie. Helder?

 10. Nittickson

  Tamelijk simpel: de VS zijn het machtigste land ter wereld en de meest geslaagde, meest complete democratie. Zowel een voorbeeld als een belangrijke invloed voor iedere andere democratie. Helder?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.