Sarkozy kan nog winnen

De Franse president heeft de moed nog niet opgegeven en volgens de laatste peilingen is daar geen noodzaak toe. Nicolas Sarkozy is niet echt populair maar zijn socialistische uitdager François Hollande heeft de afgelopen weken flink aan steun moeten inleveren.

Volgens de laatste peilingen zouden Hollande en Sarkozy respectievelijk 28 en 26 procent van de stemmen behalen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april. Zij zouden vervolgens tegen elkaar moeten strijden in een tweede ronde waar Hollande met een meerderheid van de stemmen uit tevoren komt. Het verschil met Sarkozy is echter nog nooit zo klein geweest. De voorsprong die Hollande enkele maanden geleden nog genoot is ondertussen gehalveerd.

De Franse socialisten nomineerden Hollande in oktober voor het presidentschap. De voormalige partijbaas leek kalm en betrouwbaar in tegenstelling tot zijn voornaamste opponent, Martine Aubry, die meer van het kaliber Agnes Kant was. In de aanloop naar de voorverkiezingen wist Aubry haar reputatie wat bij te stellen. Zij oogde plots presidentieel en niet zozeer de straatvechter die tegen het kapitalisme ageerde. Toch won Hollande een ruime meerderheid van de linkse stemmen. Volgens de peilingen was hij ook de favoriet onder niet-socialisten.

Links is aan een opmars bezig in Frankrijk en de conservatieve partij van Nicolas Sarkozy is ondertussen in vrijwel alle departementen van het land in de minderheid. De socialisten wisten afgelopen september zelfs een meerderheid in de senaat te behalen, een unicum.

De presidentsverkiezingen zijn echter nog niet verloren. Waar Sarkozy in 2007 won door zich als een law and order kandidaat te profileren die de criminaliteit en immigratie zou aanpakken gaat het nu om de economie. Frankrijk is de tweede economie van de eurozone maar verkeert feitelijk in een recessie. De werkeloosheid is flink opgelopen. Zo ook het begrotingstekort. De conservatieven hebben vooral de belastingen verhoogd in plaats van te bezuinigen. Toch moet er niet op gerekend worden dat het tekort dit jaar onder de 3 procent uitkomt.

Sarkozy heeft wel de pensioengerechtigde leeftijd opgehoogd van 60 naar 62 ondanks hevige protesten vanuit de vakbonden. Toch zal de Franse AOW al in 2018 weer in de financiële problemen komen.

Hollande zal waarschijnlijk niet meer bezuinigen dan Sarkozy maar ook als de laatste wint is het nog maar de vraag of er stevig hervormd wordt. Het is namelijk vrijwel zeker dat de socialisten een meerderheid in het parlement winnen die de sociale zekerheid tegen afbraak zullen willen beschermen. Reken dus maar op nog hogere belastingen!

Foto: Elysée / C. Alix


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

6 reacties

 1. Nittickson

  Sarkozy heeft allemaal vrome praatjes gehouden over een kleinere rol van de overheid en economische hervormingen maar net als Belusconi heeft hij niets bereikt. Hij is een clown en een boef.

 2. CMdJ

  Dat gesprek heb ik maanden geleden ook gezien en ze komt heel wat eerlijker en verstandiger over dan engerds als Sarkozy en Hollande. Dat ze voor uittreding uit die fascistenmunt is pleit ook voor haar.

 3. Raaf

  @ Jan

   

  Marine Le Pen is een intelligente vrouw die een uitstekend verhaal had bij een interview met die narcistische malloot van Sven Kockelman. De broedmachine Palin is een hansworstin die graag op wolven schiet vanuit helicopters en de geografie nog niet echt helemaal onder de knie heeft.. 

 4. Jan

  Nog niet zolang geleden was LePen hier op DDS de favoriet, net zoals Palin in de VS hoge ogen zou gooien. Zo zie je maar weer dat de wens hier meestal de vader van de gedachten is.

 5. Raaf

  Jammer dat Marine le Pen geen kansen maakt. Dan was het over en uit geweest met de EISSR.

 6. Bout de Poutre

  Sarkozy gaat winnen, zo liggen de kaarten in het land waar ik woon.

  En dat weet iedereen hier. Dus de eerste ronde geeft een schok en de tweede ronde is dus gewoon voor Sarkozy.

   

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.