Terecht dat leraren staken

Ik ben het niet eens met Esther.

Docenten staken en sommige scholen betalen docenten door. En daar is niet iedereen het mee eens:

Natuurlijk mag een school het eens zijn met overheidsbeleid of het juist niet eens zijn met overheidsbeleid. Dat mogen ze ook best laten weten aan hun leraren. Het is echter volkomen absurd dat geld dat de belastingbetaler ophoest om de jeugd van goed onderwijs te helpen voorzien gebruikt wordt voor een politiek protest, of je het nu eens bent met de redenen voor dat protest of niet.

Dit veronderstelt dat burgers die betaald worden door de overheid nooit mogen staken. Vooropgesteld, ik heb een hekel aan stakers (hoewel ik voor docenten graag een uitzondering maak), maar het is nogal bizar om werknemers hun stakingsrecht te ontzeggen vanwege het simpele feit dat ze voor de overheid werken. 

Maar goed, een nogal principiële liberaal kan daar vrij legitiem een punt van maken. Echter, het is bijzonder lastig om hard te maken dat overheidswerknemers onder geen beding – in geen enkele context – mogen staken, enkel en alleen omdat u en ik ze betalen. We zouden immers ook niet moeilijk doen als ze zouden staken omdat ze de opdracht hebben gekregen hun archieven te verbranden. Om maar een voorbeeld te geven dat niet direct een reductio ad WOII suggereert. 

Ik ben van mening dat de huidige context, namelijk de afbraak van het onderwijs in Nederland, deze stakingen rechtvaardigt. Het kabinet wil het aantal lesuren uitbreiden. Dat is, in deze situatie, niets anders dan het nog verder verdunnen van de onderwijskwaliteit. Er zijn namelijk echt geen docenten om op die uren les te geven en de docenten die wel vrij zijn, hoeven er niet op te rekenen exra betaald te worden voor hun verdiensten. Scholen hebben gewoonweg geen geld om het hongerloontje van de leerkracht te verhogen. Leerlingen worden dus gewoon opgehokt, zoals ze zelf terecht opmerken. 

Het zou heel onverstandig zijn om, met de staat van het onderwijs in Nederland, de gronden van docenten om te staken onder te laten sneeuwen door stoplappen over ons belastinggeld. 

Foto


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Floepert

  Het aantal uren dat een leraar op jaarbasis werkt is min of meer gelijk aan het aantal uren van een gemiddeld persoon met een full time baan.

   

  Ja, ze hebben veel vakantie, maar daarentegen zitten ze ook thuis (als jullie lekker onderuit gezakt op de bak aan het zappen zijn) proefwerken te maken en na te kijken. Vergeet niet dat een leraar ook in de schoolvakanties gewoon aan het werk is.

 2. Frits B

  mogen staken maar dat het ongewenst is dat ze daarbij volledig door hun werkgever doorbetaald worden. “Normale” stakers worden doorbetaald uit de stakingskassen van de tot de staking oproepende vakorganisaties. Dat zou evenzeer voor deze ambtenaren moeten gelden. Of de staking terecht is doet daarbij niet ter zake. 

 3. Ann

  Vind ik helemaal niet terecht , ze hebben fokkin bijna 3 maanden vakantie , in  andere beroepen moet je het doen met 3 weken ,  nou ja ,  behalve de bankhangers die te lui zijn om op te staan en de zwoegers die zgn. een zwakke rug hebben opgelopen door maar liefst  2 jaar te werken en andere beroeps werklozen …………..

 4. Julius

  Dat er dan zo’n groeiend tekort is aan docenten. Een beroep waarbij je je geld zo’n beetje vakantie vierend automatisch gestort krijgt.
  En met al die werklozen zou het een makkie moeten zijn om ze omgeschoold te krijgen voor dit fantastische luilekkerberoep. Toch?

  Niks voor jou Ann?

 5. willie

  Nog even en leraren werken helemaal niet. Een vriendin van mij werkt op een school waar de kinderen inderdaad 6 weken vakantie hebben, de eerste week van die vakantie is zij gewoon aanwezig om het jaar af te ronden, de laatste week is zij aanwezig voor de voorbereiding, maar de school vond dat eigenlijk te weinig en wilde daar nog een paar dagen bij pakken, tot zo ver de 6 weken vakantie voor de docent.

   

  Makkelijk roepen vanaf de zijlijn. Maar als het nu zo’n makkelijke luizenbaan is met 3 maanden vakantie, hoe komen we dan in hemelsnaam aan een lerarentekort?

 6. willie

  Ah, wat Julius zegt…

 7. Rechtse Rakker

  Laat het voorop staan, dat leraren hard werken. Ze moeten nakijken in hun eigen tijd, lessen voorbereiden etc. Maar dat neemt niet weg, dat stakingsrecht voor overheidspersoneel inderdaad geen goed idee is. Belastingbetalers worden door de staat gedwongen om de salarissen in de publieke sector te betalen. Overheidspersoneel kan dus tot in het oneindige eisen stellen… In het bedrijfsleven kan dat niet, omdat op een gegeven moment geen hond meer je product koopt…. Het gevolg is dan ook, dat er wel heel vaak gestaakt wordt door overheidspersoneel. Het zijn altijd door de overheid betaalde en gereguleerde sectoren, zoals het OV en het onderwijs, waar gestaakt wordt. En nee, dat komt niet door “dunne kwaliteit” in Nederland. In andere landen kan het overheidspersoneel er ook wat van….. In Griekenland hebben we gezien, wat de ultieme consequentie is, als je mensen binnen het overheidsapparaat stakingsrecht geeft: een grote financiele puinhoop! Tijd dus voor een compleet stakingsverbod voor alle mensen, die betaalt worden uit belastinggeld! Of ze direct in dienst zijn bij de staat of bij een gesubsidieerde organisatie zitten, hoort er dan niet toe te doen.

 8. Jeroen

  De leraren hebben misschien wel veel vakantie, maar dat was “part of the deal”. Nu wordt eenzijdig een werkverzwaring ingevoerd (extra lesuren en minder vakantie) en daar staat dan niets tegenover. Geen extra salaris, geen promotiekansen, niets. Dan kun je wel lopen roepen dat leraren een luizenbaan hebben (@H Bijl, @Ann, @Ton @Rechtse Rakker), maar er is niemand in de particulier sector die dat zomaar accepteert. Waarom zou iemand inde publieke sector dat dan wel moeten accepteren? 

 9. Julius

  “In het bedrijfsleven kan dat niet, omdat op een gegeven moment geen hond meer je product koopt”

   

  In het bedrijfsleven heb je uiteraard de marktwerking. Een tekort drijft de salarissen voor een bepaalde beroepsgroep waar een schrijnend tekort aan is op. Bij de overheid heb je wat dat betreft pech. Niet voor niets dat potentiele docenten voor een ander beroep dan leerkracht kiezen, Het wordt steeds meer het bijbaantje voor de tweeverdiener. Hoe leuk ze het ooit leek om voor de klas te staan, het lijkt alsof er ontmoedigingsbeleid op losgelaten is. En dan wordt diegene die er toch voor gekozen heeft ook nog lekker afgezeken door de Annetjes en Tonnekes. Klep houden en lesgeven. En wee als je mijn zoon- of dochterlief aanspreekt op verwilderd gedrag. Dan kan zo’n leraar of lerares nog een klap voor de kop verwachten van het leerlingetje of paps en mams. 

   

  Kennis is macht. En op dat terein verliezen we steeds meer omdat het vak van docent geen enkele waardering meer krijgt. 

 10. P.S.

  Als de leraren nou gewoon eens eerlijk zouden zijn en zeggen dat ze meer geld willen en niet alleen maar drogredenen opvoeren over kwaliteit, want per slot van rekening zijn ze zelf mede verantwoordelijk voor de teloorgang van het onderwijs, en niet ook nog eens leerlingen voor hun karretje proberen te spannen, die niet eens weten hoeveel uren ze jaarlijks in de klas zitten, zou ik nog wel begrip kunnen hebben voor hun actie.

   

 11. philippine

  Leraren hebben beslist géén luizenbaan. Proefwerken nakijken is nachtwerk. Proefwerken voorbereiden ook. Om maar wat te noemen. Alles wat maar met opvoeding en verzorging te maken heeft is arbeidsintensief, maar ‘mag vooral niet teveel kosten’. d8NPL

 12. H.Bijl

  Onderwijzers zijn vrijwel permanent op vakantie, dit kun je dus eigenlijk geen staken noemen. Ze krijgen altijd al betaald voor een paar uurtjes werk en vooral weer: vakantie. Het zijn dweilen.

 13. Ton

  Volstrekt oneens met WJH

  Leraren horen het goede voorbeeld te geven en niet te staken.

  Iedereen moet inleveren maar daar hebben deze verwende typetjes weer eens geen zin in.

  Dus Dames & heren leerkrachten, de schouders eronder en een paar uurtjes extra voor de goede zaak (onze jeugd)

  Vandaag nog komt mijn zoon thuis uit 3 havo met een relaas dat de leerkracht vindt dat “gevaarlijke krachten” proberen het uitmuntende werk van ene Henk Bovekerk belachelijk te maken. Ik denk dat de bezem er eens hard doorheen moet.

 14. H.Bijl

  @ Willie moest dat natuurlijk zijn.

 15. H.Bijl

  Julius

   

  Leerkrachten hebben al 60 gewone vakantiedagen, als jouw vriendin dan moest werken, kreeg ze waarschijnlijk van eerste tot en met 58 ste kerstdag vrij.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.