Terecht dat leraren staken

Geen categoriejan 09 2012, 20:29
Ik ben het niet eens met Esther.
Docenten staken en sommige scholen betalen docenten door. En daar is niet iedereen het mee eens:

Natuurlijk mag een school het eens zijn met overheidsbeleid of het juist niet eens zijn met overheidsbeleid. Dat mogen ze ook best laten weten aan hun leraren. Het is echter volkomen absurd dat geld dat de belastingbetaler ophoest om de jeugd van goed onderwijs te helpen voorzien gebruikt wordt voor een politiek protest, of je het nu eens bent met de redenen voor dat protest of niet.

Dit veronderstelt dat burgers die betaald worden door de overheid nooit mogen staken. Vooropgesteld, ik heb een hekel aan stakers (hoewel ik voor docenten graag een uitzondering maak), maar het is nogal bizar om werknemers hun stakingsrecht te ontzeggen vanwege het simpele feit dat ze voor de overheid werken.
Maar goed, een nogal principiële liberaal kan daar vrij legitiem een punt van maken. Echter, het is bijzonder lastig om hard te maken dat overheidswerknemers onder geen beding - in geen enkele context - mogen staken, enkel en alleen omdat u en ik ze betalen. We zouden immers ook niet moeilijk doen als ze zouden staken omdat ze de opdracht hebben gekregen hun archieven te verbranden. Om maar een voorbeeld te geven dat niet direct een reductio ad WOII suggereert.
Ik ben van mening dat de huidige context, namelijk de afbraak van het onderwijs in Nederland, deze stakingen rechtvaardigt. Het kabinet wil het aantal lesuren uitbreiden. Dat is, in deze situatie, niets anders dan het nog verder verdunnen van de onderwijskwaliteit. Er zijn namelijk echt geen docenten om op die uren les te geven en de docenten die wel vrij zijn, hoeven er niet op te rekenen exra betaald te worden voor hun verdiensten. Scholen hebben gewoonweg geen geld om het hongerloontje van de leerkracht te verhogen. Leerlingen worden dus gewoon opgehokt, zoals ze zelf terecht opmerken.
Het zou heel onverstandig zijn om, met de staat van het onderwijs in Nederland, de gronden van docenten om te staken onder te laten sneeuwen door stoplappen over ons belastinggeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten