Va banque? III – Pensioenfondsen

Evenals in de eerdere stukken over Klaas Knot in Nieuwsuur donderdagavond, heb ik ook nogal wat bezwaren tegen het perspectief waarin hij de noodzakelijkheid van de verlaging van de pensioenen plaatste. 

Wat zei de goede man ook alweer? Hij kondigde nu al aan, dat de pensioenen van ongeveer 40% van de Nederlanders in 2013 tot maximaal 7% lager zouden kunnen uitvallen. Of dat in koopkracht is, of in baar geld liet hij wijselijk buiten de discussie, maar gezien het debat tot nog toe lijkt het laatste het geval te zullen zijn.

Dat betekent een uiteindelijke aanpassing van de koopkracht met circa 10%, een kleine nuance zullen we maar zeggen. Klaas Knot zegt het voorzichtiger dan het uiteindelijk worden zal, en wie weet valt het voor de overgrote meerderheid nog iets mee. Niet ieder pensioenfonds is er even slecht aan toe, uiteindelijk. Maar meer nog dan de staat van de pensioenfondsen is deze aankondiging een signaal van de staat van onze economie, zoals gezien door de ogen van de Nederlandsche Bank.

Bernard Wientjes, voorzitter van de belangrijkste Nederlandse werkgeversvereniging, liet vrijdag weten Klaas Knot een voorbarige onruststoker te vinden. Domme man. Waaruit zou de grote visionair Wientjes de conclusie menen te mogen trekken dat de economie komend jaar zodanig zal groeien dat de verliezen van de pensioenfondsen voldoende worden gecompenseerd?

Pensioenfondsen beleggen vooral in aandelen, staatsleningen en onroerend goed. Begrijp ik Wientjes goed, dat hij denkt dat het beleggen in Griekse of andere PIIGS-staatsleningen met hun hoge rentes de winst van de waarde van de beleggingen voldoende zouden kunnen opkrikken om onze pensioenen op het oude niveau in stand te kunnen houden? Want van een herstel van de beurswaarde tot een voldoende hoog niveau hoeven we echt iets te verwachten het komende jaar.

Klaas Knot liet nog iets anders ongenoemd in zijn betoog bij Nieuwsuur, en dat is de relatie tussen de Nederlandse hypotheekmarkt en de pensioenen. Een gevaarlijk onderwerp, waar u Nederlandse economen van overheidswege de komende tijd heel veel om heen zult zien draaien.

Nu de hypotheekaftrek onder druk staat, zullen ook de rentes voor hypotheken op bedrijfsmatig gebruikt onroerend goed stijgen, omdat de hypotheekverstrekkers hun winst toch ergens zullen moeten maken. En alsof dat niet genoeg is, zal ook de waarde van bedrijfsmatig onroerend goed onder druk komen, met alle gevolgen van dien voor de zekerheden waarop de hypotheekbanken hun leningen hebben verstrekt.

En wie zijn ook alweer de belangrijkste beleggers in hypotheekbanken? De pensioenfondsen. Het lijkt me niet onmogelijk dat we er de komende jaren achter zullen komen dat we onze pensioenen voor een belangrijk deel hebben opgesoupeerd in een orgie van consumptief gedrag in de laatste twintig jaar. Alleen hebben we op een crisis als de huidige moeten wachten eer we daar achter kwamen, omdat de cijfers de harde werkelijkheid zo fraai wisten te maskeren.

De waarschuwingen van Klaas Knot zullen, als we er over vijf jaar op terug kijken, eerder aan de voorzichtige kant blijken. Dat de economen van de Nederlandsche Bank daarmee ernstig rekening houden is een uitstekende verklaring voor het optreden van Klaas Knot afgelopen donderdag bij Nieuwsuur. Presidenten van centrale banken die hun charmeoffensief in de openbaarheid beginnen met een pakket onplezierige waarschuwingen hebben daar gemeenlijk uitstekende redenen voor. Maar juist omdat ze zich bijzonder goed realiseren dat een pessimistische boodschap de economie alleen kan schaden, mag dit signaal niet worden gezien als een poging ons negatief te stemmen.

Persoonlijk beschouw ik het als een poging om ons voor te bereiden op de veel onplezieriger berichten die ons ongetwijfeld deelachtig zullen worden. We hebben decennia boven onze stand geleefd, en de rekening komt er nu aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Bas

  Het verhaal en uitleg, is vrij vertaald, uitleggen hoe de kapitein van de Titanic het zag gebeuren. Op veilige afstand in zijn privé reddingsboot. En later de schuldvraag legt aan de voeten van zijn bemanning, die, wat is duidelijk, niets terug kunnen doen. Wat normaal is als je op de bodem van de oceaan ligt. Pensioen gerechtigden zitten in precies die zelfde omstandigheden en zijn daardoor ideaal geschikt als schuldigen. Zij hebben boven hun stand geleefd = eigen schuld dikke bult. De kapitalen die uitgekeerd worden, via bijstand, aan gelukzoekers, ook met pensioen, hebben dat niet gedaan. Wat  een knap staaltje van woestijn nivelleren is. En de hoofddoek van het opperhoofd verklaard.

 2. Hannibal

  Het is best mogelijk dat uw pensioenfonds het verstandiger heeft gedaan dan de middenmoot van elkaar navolgende apparatchicks. De beursgorilla heeft afgelopen jaar voor het eerst in tijden verloren van de experts. Ik wil maar zeggen, het is nogal betrekkelijk, de resultaten. Maar gemiddeld is de trend onmiskenbaar.

   

  Overigens, ik wil u niet ongerust maken, maar de grote klap van het herwaarderen van de uitstaande staatsleningen moet ook bij uw pensioenfonds nog komen. Pas als uw fonds eind 2013 nog boven de 100% staat heeft u een kans er ongeschonden doorheen te komen. Tot die tijd zou ik me niet te rijk rekenen, de één na laatste zin van mijn stuk zal uiteindelijk het meest relevant blijken naar ik vrees.

 3. Dirk

  . Qte -We hebben decennia boven onze stand geleefd, en de rekening komt er nu aan. Unq.

   

  Wie is we ?, mijn pensioenfonds heeft reserve 112% FTK en ik kan 10 jaar zonder verhoging gewoon mijn kosten blijven betalen.

  Minder etetjes buiten de deur, dus een beetje lol is er wel vanaf.

  Ik heb dus al rekening gehouden met onverantwoord risicovol gedrag van Banken en Politici, en de rekening voor de komende 10 jaar al betaald.

   


 4. Hugo

  Het lijkt me logisch dat pensioenfondsen worden gekort. Sinds de beurscrash van 2000 is het immers onmogelijk om nog een behoorlijk rendement te behalen….. of toch niet?

   

  rendement 2000-2011 Goud                        = 442%

   

  rendement 2000-2011 Zilver                        = 415%

   

  rendement Dow Jones index 2000-2011     = 6%

   

  Here Comes Executive Order 6102 For The QE Generation: Dutch Central Bank Orders Pension Fund To Sell Its Gold

   

  http://www.zerohedge.com/article/here-comes-executive-order-6102-qe-generation-dutch-central-bank-orders-pension-fund-sell-it

   

  Wakker worden mensen uw pensioenen worden verkwanseld om dit systeem van papieren beloftes te ondersteunen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.