Asiel is een gunst en géén recht

Foto:

Italië heeft de “rechten” van illegale immigranten uit Eritrea en Somalië geschonden, door ze niet met open armen te onthalen. Dat stelt althans het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De illegalen zijn namelijk teruggestuurd naar waar ze vandaan zijn overgestoken – en dat was Libië. Dat was volgens het EHRM te gevaarlijk, en daarom moet Italië voor straf aan elke migrant 15.000 euro schadevergoeding betalen.

We spreken 2009. Ongeveer 200 mensen, afkomstig uit Eritrea en Somalië, steekt met een aantal bootjes de Middellandse Zee over, van Libië naar Italië. Dat laatste land krijgt – als Zuid-Europees land – jaarlijks talloze van zulke illegale oversteekpogingen te verwerken. Door deze overbelasting van het opvangstelsel besloot Italië om de boten terug te sturen.

Vanuit een logistiek standpunt volledig begrijpelijk, en vanuit een moreel standpunt ook zeer verdedigbaar: we hebben het hier over mensen die binnenkomen zonder kloppen, en vervolgens hun “rechten” opeisen. Als een zwerver je huis binnendringt, zich pontificaal op je bank smijt, en tegen jou zegt: “Lul, ga eens bier halen,” dan bonjour je die vent met z’n grote bek van je eigendom af. En terecht!

Wat Italië jaar na jaar overkomt, is hetzelfde verhaal – maar dan keer duizend(en). Dat ze die boten vriendelijk doch dringend (geheel geweldloos) vragen rechtsomkeert te maken, is vanuit dat oogpunt gezien de normaalste zaak van de wereld. Dat de illegale immigranten denken het beter voor elkaar te hebben in Europa dan in hun land, is begrijpelijk. Dat Italië simpelweg niet opgezadeld wil worden met andermans sores, is dat echter óók.

Het EHRM heeft echter geen enkel begrip voor de Italianen. Volgens het Hof handelt dat land in strijd met het derde en vierde artikel van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat is nogal een beschuldiging! Wie het EVRM een beetje kent, weet dat het hier gaat om de verboden op foltering en op slavernij of dwangarbeid. Ik wist niet dat de Italianen zo wreed met illegale immigranten omgingen…

Oh. Wacht. Niet de Italianen worden beschuldigd, maar de landen waar deze mensen vandaan komen. Door ze niet te accepteren, redt Italië ze daar niet van. En daarom is Italië medeschuldig. Nogal een rare redenering voor iedereen die gelooft in volledige maar ook in exclusieve verantwoordelijkheid voor je eigen daden. Je mag niemand actief schaden, maar je mag toch niet verplicht worden om een ander te redden? Al helemaal niet als dat jou zelf zou schaden – en de voortdurende vloedgolf illegalen schaadt Italië wel degelijk.

Wat het EHRM hier klaarspeelt, is Italië (en daarmee, door precedentwerking, ieder ander EU-land) verantwoordelijk maken voor de daden van alle andere regeringen ter wereld. Asiel, bedoeld als gunst, vanuit de goedheid van onze harten, is tot een recht geworden. Wij mogen niet meer weigeren, wij moeten u toelaten als u zielig bent.

Het is de omgedraaide wereld, en het gaat uit van een wereldbeeld dat niet stoelt op rechten (de vrijheid om onbeperkt door anderen je eigen geluk na te jagen) maar op plichten (de dwang om het geluk van anderen te realiseren). Het is een pervers oordeel, dat wederom aantoont hoe totaal wereldvreemd het EHRM is. We zitten er helaas wel aan vast: zelfs als Nederland er uit zou stappen, de EU heeft er óók voor getekend, dus alle lidstaten zijn indirect gebonden. Er is geen ontsnappen meer aan – we hebben van het EHRM zojuist de last van al het leed in de wereld op onze schouders gekregen. Of u die even wilt torsen. En zo niet, dan moet u het toch.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!