Asiel is een gunst en géén recht

Italië heeft de “rechten” van illegale immigranten uit Eritrea en Somalië geschonden, door ze niet met open armen te onthalen. Dat stelt althans het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM). De illegalen zijn namelijk teruggestuurd naar waar ze vandaan zijn overgestoken – en dat was Libië. Dat was volgens het EHRM te gevaarlijk, en daarom moet Italië voor straf aan elke migrant 15.000 euro schadevergoeding betalen.

We spreken 2009. Ongeveer 200 mensen, afkomstig uit Eritrea en Somalië, steekt met een aantal bootjes de Middellandse Zee over, van Libië naar Italië. Dat laatste land krijgt – als Zuid-Europees land – jaarlijks talloze van zulke illegale oversteekpogingen te verwerken. Door deze overbelasting van het opvangstelsel besloot Italië om de boten terug te sturen.

Vanuit een logistiek standpunt volledig begrijpelijk, en vanuit een moreel standpunt ook zeer verdedigbaar: we hebben het hier over mensen die binnenkomen zonder kloppen, en vervolgens hun “rechten” opeisen. Als een zwerver je huis binnendringt, zich pontificaal op je bank smijt, en tegen jou zegt: “Lul, ga eens bier halen,” dan bonjour je die vent met z’n grote bek van je eigendom af. En terecht!

Wat Italië jaar na jaar overkomt, is hetzelfde verhaal – maar dan keer duizend(en). Dat ze die boten vriendelijk doch dringend (geheel geweldloos) vragen rechtsomkeert te maken, is vanuit dat oogpunt gezien de normaalste zaak van de wereld. Dat de illegale immigranten denken het beter voor elkaar te hebben in Europa dan in hun land, is begrijpelijk. Dat Italië simpelweg niet opgezadeld wil worden met andermans sores, is dat echter óók.

Het EHRM heeft echter geen enkel begrip voor de Italianen. Volgens het Hof handelt dat land in strijd met het derde en vierde artikel van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat is nogal een beschuldiging! Wie het EVRM een beetje kent, weet dat het hier gaat om de verboden op foltering en op slavernij of dwangarbeid. Ik wist niet dat de Italianen zo wreed met illegale immigranten omgingen…

Oh. Wacht. Niet de Italianen worden beschuldigd, maar de landen waar deze mensen vandaan komen. Door ze niet te accepteren, redt Italië ze daar niet van. En daarom is Italië medeschuldig. Nogal een rare redenering voor iedereen die gelooft in volledige maar ook in exclusieve verantwoordelijkheid voor je eigen daden. Je mag niemand actief schaden, maar je mag toch niet verplicht worden om een ander te redden? Al helemaal niet als dat jou zelf zou schaden – en de voortdurende vloedgolf illegalen schaadt Italië wel degelijk.

Wat het EHRM hier klaarspeelt, is Italië (en daarmee, door precedentwerking, ieder ander EU-land) verantwoordelijk maken voor de daden van alle andere regeringen ter wereld. Asiel, bedoeld als gunst, vanuit de goedheid van onze harten, is tot een recht geworden. Wij mogen niet meer weigeren, wij moeten u toelaten als u zielig bent.

Het is de omgedraaide wereld, en het gaat uit van een wereldbeeld dat niet stoelt op rechten (de vrijheid om onbeperkt door anderen je eigen geluk na te jagen) maar op plichten (de dwang om het geluk van anderen te realiseren). Het is een pervers oordeel, dat wederom aantoont hoe totaal wereldvreemd het EHRM is. We zitten er helaas wel aan vast: zelfs als Nederland er uit zou stappen, de EU heeft er óók voor getekend, dus alle lidstaten zijn indirect gebonden. Er is geen ontsnappen meer aan – we hebben van het EHRM zojuist de last van al het leed in de wereld op onze schouders gekregen. Of u die even wilt torsen. En zo niet, dan moet u het toch.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Mar

  @Pierre Lebon 23 februari 21.18 uur

   

  “Opmerkelijk dat bijv.  @Mar en @Floepert nooit op dit soort toppics reageren.”

   

  Wat wil je van me weten, knullie?

 2. drs. Nee

  De strop van de EU gaat steeds een tandje strakker.

  Voorstanders van die EU zijn dezelfde naïevelingen die stonden te jubelen over de Arabische Lente.

   

  Het eiland Lampedusa is overspoeld met gelukszoekers terwijl daar amper 4.500 Italianen wonen.

   

  De oproerpolitie sloeg er op los nadat asielzoekers uit Tunesië brand stichtten. 

  Italië stuurde ze versneld terug en betaalde al 250 miljoen ‘als genoegdoening’.

   

  http://nos.nl/artikel/274525-brand-asielzoekerscentrum-lampedusa.html

   

   

 3. Henk

  Ik mag toch aannemen dat Italië een dikke vinger opsteekt naar het EHRM. Wat gaat het EHRM doen als Italië de uitspraak negeert. Een leger erop af sturen?

 4. toetssteen

  Wellicht verstandig om dit even mee te nemen:

   

  http://www.europa-nu.nl/id/vh8ml7j9owx2/raad_van_ministers_raad_van_de_europese

   

  en deze van Thierry Baudet:

   

  http://vorige.nrc.nl/article2641416.ece

   

  Het gaat hier om een orgaan van de Raad van Europa, daar zijn dus landen lid van die niet eens in de EU zitten. Die hele tent zou dus opgedoekt moeten worden.

 5. Pierre Lebon

  Opmerkelijk dat bijv.  @Mar en @Floepert nooit op dit soort toppics reageren.

 6. Esther

  Als je verdragen sluit waarin je overeenkomt mensen niet naar een land terug te sturen waar de kans groot is dat ze gefolterd worden, dan is het terecht wanneer je ervoor op je vingers getikt wordt wanneer je dat toch doet. Wil je mensen toch de foltering insturen, dan had je dat verdrag maar niet moeten sluiten. Alle Interenationale verdragen met betrekking tot vluchtelingen spreken van een refoulementverbod

  Overigens is het ook niet meer dan logisch wanneer je mensen willens en wetens de foltering instuurt dat je daaraan dan zelf ook moreel schuldig bent.

 7. Burkeaan

  Nederland moet gewoon een verdrag sluiten met Zuid-Afrika: wij ruilen alle medelanders met een niet-westerse achtergrond voor de Afrikaners: http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaners

 8. Burkeaan

  Hebben we direct een blijvende rechtse meerderheid.

 9. hertje

  Ik dagdroomde dat wij,de gehele Nederlandse bevolking ieder een of twee euro inlegden,Bram Moscowitz inhuurden,en Balkenende,Zalm,en al die Euro-bonzen aanklagen zouden.zij zijn nl.de enigen die van die hele Eu-ramp beter zijn geworden,niet de burgers,die ook nog eens massaal NEE hadden gestemd.Criminelen zijn het en ik?Ik zou ze graag zien hangen.

 10. Frank

  Reden te meer om een paar substantiële wijzigingen in het verdrag aan te brengen. De verdragsluitende staten hebben daartoe de mogelijkheid en het zou mooi zijn als Nederland hierin het voortouw nam.

 11. Padbuffel

  Uit onderstaande maak ik op dat het wel degelijk een recht is. En als je geen recht hebt krtijg je alsnog hulp op onze kosten.

   

  Repatriation of aliens

  Migrants who do not have or no longer have the right of residence in the
  Netherlands must leave the country, preferably voluntarily.

  The authorities encourage them to return to their country of origin by
  providing support, for example, in the form of assistance in setting up a
  business. Those who do not leave voluntarily may be forcibly returned.
  Immigrants who have a residence permit and nonetheless wish to return to their
  home country are eligible for government assistance.

   

  http://www.government.nl/issues/asylum-policy-and-immigration/asylum-policy/repatriation-of-aliens

 12. Dave

  Er is zoals altijd een simpele oplossing voor deze idioterie.

   

  Uit de euro en uit de EU!

   

  Per direct.

   

  Maar dat wil de gevestigde orde, waar een groot deel van DDS reageerders op stemmen, natuurlijk niet.

   

  Dus eigen schuld dikke bult.

 13. Frank

  Dave, het EVRM heeft niets met de EU of de Euro te maken.

 14. Happel

  Die €. 15.000.- is naast een straf voor de Italianen een aanmoedigingspremie voor de goudzoekers resp. asielzoekers.

   

  Zijn ze bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens  ( EHRM ) gek geworden. Denk het wel.

   

  Als zij al terug gaan is dat voor een vacantie – naar je land waar je vervolgd wordt ? – en hebben zij het recht om weer terug te komen.

   

  Gekker kan het haast niet worden.

 15. Willem Doorsnee

  Dit soort luchtfietsers leven in een geheel eigen, door ons allen betaalde, dimensie. Daarom de ouwe grijze LP maar weer opzetten, trossen kappen met die EUSSR. Anders gaan we mee ten onder.

 16. Theefeest

  Ergens heeft u wel gelijk hoor Esther, er zit wel wat in.

  Maar weet u hoe ik die vluchtelingen zag ?
  De meeste als een stelletje gore lafbekken die profiteren en tovertruukjes uithalen.
  Waarom?
  Hun landgenoten staken hun nek uit om de dictator te verjagen, met gevaar voor eigen leven.
  Wat deden hun ?
  Zij vluchtte. Het waren allemaal jonge knapen. Die dachten dat het hier goud regende ofzo, dat wij welvaart voor niks krijgen.
  En dat wij op hun zitten te wachten en dan nog boos worden als de opvang niet naar hun believen is.
  (kerken in de fik steken op dat Eiland, bedden en vechtpartijen)
  Het zijn tovenaars,omdat ze met vrouwen waren vertrokken, maar bij aankomst waren vrouwen en kinderen ergens midden op zee verdwenen. Knap kunstje, weet niet hoe ze het gedaan hebben.

  Het wordt tijd dat we die van pro Brussel, naar socialistische shaira paradijsjses gaan sturen.
  Ben langzamerhand strontzat van die kapsoneslijers.

 17. sprx

  Wie heeft het EHRM benoemd en wie controleert haar ???

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.