Botsing met de EU? Laat maar komen!

Foto:

Nederland stevent af op een botsing met de EU! Mensenkinderen, écht waar? Ik bibber in m’n schoenen, maar niet heus… Toch bracht RTL deze melding vanochtend alsof we de oorlog hadden verklaard aan de voltallige NAVO of iets dergelijks.

Het is geen nieuws. Iedereen wéét dat Nederland z’n mening ten opzichten van de immer meer bemoeizuchtige Unie aan het bijstellen is. De meerderheid van de burgers is het al lang beu, en dat besef dringt nu langzaam ook door tot de politiek – hoewel onze vertegenwoordigers nog te angstig zijn om écht verzet tegen de bazen in Brussel te leveren.

Maar toch, langzaam neemt de kritiek toe. De PVV had al snel door dat het volk de buik vol had van – of eigenlijk niet, want het bord leeggegeten zag dóór – de EU, en speelt daar sindsdien gretig op in. De steun van de PVV aan het kabinet maakt dat onze regering voorzichtigjes aan toch wat fermer opstelt tegen de EU. Het zou eens tijd worden, verzucht de overgrote meerderheid der Nederlanders.

Bij RTL zien ze het anders, zo blijkt. Want Nederland wil niet meer zo (absurd) veel contributie betalen aan de EU. Want Nederland wil eindelijk harde afspraken over immigratie. Want Nederland heeft mensen die stemmen op die akelige PVV met hun meldpunt voor Oost-Europeanen. En niet te vergeten: Nederland stemde jaren geleden tegen de Europese Grondwet.

Nederland, kortom, is niet meer het braafste jongetje van de klas. Jan-Peter Balkenende wilde dat nog wel zijn, want oh-zo-graag had hij nu op de plek van Herman van Rompuy gezeten. Maar het mocht niet baten, want Nederland had tegen die Grondwet gestemd. Dus dan krijg je straf. Dan gaat de positie naar een Belg, want die zijn altijd braaf geweest.

Mark Rutte doet ook nog z’n best om als degelijk Europees meelopertje over te komen in Brussel, maar in z’n hart staat hij er al niet meer achter. Dat kan je gewoon zien. Hij mist dat zweterigehandjesfanatisme dat Jan-Peter wel had als hij over Europa begon. Bovendien zit Rutte in een spagaat, want zijn kiezers zijn heel wat Eurokritischer dan hijzelf. Dus is hij een klein beetje kritisch, en laat hij vooral Geert Wilders z’n gang gaan met de échte aanvallen op de EU.

Volgens RTL is dit een doodszonde. RTL-verslaggever Jos Heijmans: “We stonden als een van de grondleggers van de Europese Unie bekend als betrouwbaar en loyaal. Maar nu vinden ze ons vooral lastig. We keurden de grondwet af, we zeuren dat Europa te veel kost en we beledigen, via Wilders, Oost-Europeanen, vinden veel lidstaten.”

Ja, en? We zijn betrouwbaar en loyaal geweest in de veronderstelling dat de EU dat óók zou zijn. Dat de praatjes over democratisering, inspraak en harde controle op de begrotingen van de landen in Zuid- en Oost-Europa méér waren dan holle frasen. We kwamen bedrogen uit, en we zijn het zat. Als de EU ons daarom geen brave jongentjes meer vindt, dan is dat maar zo. De wereldvreemde opvattingen van een Eurocraat als Herman van Rompuy kunnen de gemiddelde Nederlander aan de rug roesten – en terecht!

Maar in Brussel is dergelijke minachting voor een (ongekozen!) bureaucraat simpelweg een faux pas. Nederland heeft zich maar te gedragen, en die nare Wilders had al lang een cordon sanitaire om z’n nek moeten krijgen – neem een voorbeeld aan die brave Belgen, die Flip de Winter consequent met de nek aankijken. Dat het al zijn kiezers in feite tot tweederangsburgers reduceert is blijkbaar geen probleem…

En nu “moet” Rutte zich in het Europese Parlement komen verantwoorden voor het Nederlandse wangedrag. Nee, dat is geen grap, de Europese Volkspartij, een fractie waar nota bene coalitiepartij CDA deel van uitmaakt, vindt dat Rutte op het matje geroepen moet worden. Hij zou dan maar eens moeten komen uitleggen wat het standpunt van de regering is en waarom hij zich niet uitspreekt over het “Polenmeldpunt” van de PVV. Rutte is niet verplicht te komen, maar het zou “uitzonderlijk” zijn als hij de uitnodiging afslaat, laat men weten.

Als Rutte iets moet doen, dan is het eindelijk z’n rug rechten en openlijk kritiek uiten op de falende en corrupte bende die de EU heet. Laat het maar tot een botsing komen. Er is lang genoeg om de zaken heen gedraaid, nu is het tijd voor concrete afspraken. Ofwel de EU komt eindelijk eens een paar beloften na, ofwel Nederland staakt alle contributie (inclusief alle steun aan Zuid-Europa, natuurlijk). Wat gaan ze doen? Onze subsidies afpakken? Nederland is een van de grootste nettobetalers, dus zelfs als we onze boeren zélf financieren houden we nog miljarden over.

De absurde dreiging dat ze ons “er uit zouden zetten” is geen moment geloofwaardig: ze kunnen het op alle fronten falende Griekenland er niet eens uitwerken, bang dat hun fragiele bouwsel de schok niet overleeft. Dus een van de voornaamste betalers uit de Unie gooien? Forget it. De waarheid is simpel: wij zijn de betalers, dus wij hebben alle troeven in handen.

We moeten niet wéér het brave jongetje spelen, we moeten juist de resterende braafheid eindelijk afwerpen, en die arrogante snoethanen in Brussel tonen dat wij wél beschikken over een ruggengraat. Dat zijn ze namelijk niet gewend, dus dan heb je snel gewonnen. Laat die botsing met de EU maar komen: wij kunnen de knal aan. Zij niet. Mag je drie keer raden wie er als eerste zal toegeven.

 

Afbeelding: ANP


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!