‘EU-president voortaan kiezen via verkiezingen’

Kom op, Europeanen, naar de stembus!

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vindt dat de opvolger van EU-president Herman van Rompuy voortaan moet worden gekozen door alle inwoners van Europa.

“We hebben politieke figuren nodig waarmee mensen in heel Europa zich kunnen vereenzelvigen”, zei hij in de krant. “Daarom ben ik voor een rechtstreekse verkiezing van een president, die tevoren campagne moet voeren in heel Europa. Dat kan Europa weer wat glans geven.”

Zouden we dan ook een eurosceptische president van Europa mogen kiezen? Of is dat teveel democratie?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. Bas

  Allemaal begrijpelijk. Neem Rusland en hun verkiezingen. Het EU nieuws staat bol van bedenkingen over dat verloop. Een wanklank is het eigen ontstaan. Wat een knap staaltje van handjeklap politiek drijven is geweest. Om dan kritisch te staan tegenover een ander is lachwekkend tragisch als het woord democratie valt.

 2. cmsuijkerbuijk

  Westerwelle vindt, volgens Elseviers ook:”dat de Europese grondwet wordt voorgelegd aan de
  bevolking in een referendum. De minister is lid van de liberale partij
  FDP”.

  Zouden we dan eens niet éérst een referendum houden, of we sowieso wel de EU willen!….

  Pas als dié vraag positief is beantwoord (maar ik voel aan mijn theewater dat dat niét zo zal zijn), pas dán kun je een referendum over de grondwet, die overigens volgens Bakellende geen grondwet is, houden.

  Enkel als dat alles voor de EU positief is verlopen, komt de “verkiezing” van een president in zicht. Maar dat zal natuurlijk totale flauwekul zijn, want het wordt gewoon een persoon uit de grootste lidstaat, want meeste kiezers en chauvinistisch en dat zal dus een Duitser zijn!

 3. Karl Kraut

  ‘Eurosceptisch’ is een door de Fellow Travellers van de EU gemunt begrip. Impliciet schuilt daar de betekenis in dat je het in principe dus wel eens zou zijn met die z.g. ‘Europese eenwording’, die onmogelijke volksverlakkerij, maar het echter alleen maar oneens zou zijn met de methode waarop we de Europese goelag ingedreven worden.

   

  Ik wil dus helemaal niet demokratisch wat dan ook kiezen qua Europeesche Unie, laat staan een Quisling. Het is hetzelfde als verkiezingen organiseren voor wie de leiding van het Vierde Rijk op zich zou willen nemen.

 4. drnomad

  Benoem die functie maar. Het kan me niets schelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.