Kustaw Bessems politicus van het jaar

Kustaw Bessems is uitgeroepen tot politicus van het jaar. De journalist van De Pers heeft zijn onderscheiding te danken aan een serie hilarische columns, zo meldt de vakjury.

„Vooral die ene column over dingetje-kom-hoe-heet-hij-nou vonden we om te gillen zo grappig”, aldus het volstrekt onafhankelijke jurylid Marcia Nieuwenhuis (De Pers), die tevens stelde dat ze voor al haar collega’s van De Pers sprak toen ze zei dat ze de prijs voor Bessems geheel terecht vond. Bessems is verguld. „Zo krijg ik eens iets terug van het land waarvoor ik zoveel betekend heb. Het werd tijd ook. Nu de Koningin nog, maar die schijnt te vinden dat ze momenteel belangrijker zaken aan haar hoofd heeft.”

Dit soort toestanden kom je wel eens tegen in Noord-Korea. In Nederland doen we dat niet, dacht ik. Nou, wel dus. PvdA-activist Kustaw Bessems, door sommige Pauw & Witteman-kijkers abusievelijk voor journalist aangezien, is genomineerd voor een journalistieke onderscheiding. De reden: een opinie-artikel. Echt waar. En Marcia Nieuwenhuis zit in de jury. Yep, deze Marcia Nieuwenhuis.

Op de journalistieke relevantie van het artikel van Bessems valt een hoop af te dingen. Is het een scoop? Mwoah. Het is vooral een egodocument. “De vrijheid om weerzin te wekken” had net zo goed “Bedreigde mensen krijgen ome Kustaw op bezoek” kunnen heten. Het stuk telt liefst 54 keer het woord ‘ik’. Ik en Ayaan. Ik en Gregorius Nekschot. Ik en Geert Wilders. Ik, ik, ik. Als De Pers aan eindredactie zou doen, dan hadden ze Bessems een schop onder zijn kont gegeven en zijn huiswerk nog een keer laten doen.

Het treurigste van de situatie is: je moet jezelf nomineren of genomineerd worden door je eigen redactie. Mensen met enige gêne doen dat niet, zo wel Kustaw Bessems. Om vervolgens zichzelf uitvoerig te gaan lopen feliciteren via Twitter.

De redactie van De Pers heeft zich in ruim vijf jaar tijd weten om te vormen tot een parallel universum waarin iedereen zichzelf geweldig vindt en daarin bevestiging krijgt van zijn collega’s. Volgens mij hoeven we er niet al te rouwig om te zijn dat de krant verdwijnt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

14 reacties

 1. carmo da rosa

  @ vederso: “Na het drama in De Balie moet Bessems….”

   

  Bessems moet hellemaal niets, het drama in de Balie werd m.i. nog door Bessems (bijna) gered…

 2. carmo da rosa

  Sorry Rob Goossems, maar ik vind de commentaar van Raaf, hier boven, een stuk beter dan ‘the real thing’.

 3. Hoewellebek

  Bovenstaand stukje rubriceren onder kinnesinne van een (ex?-)verslaggever van een concurrerend gratis krantje. 

 4. chp

  Was getekend: Rob Goossens, onafhankelijk journalist van de kwaliteitskrant Spits.   Helaas niet genomineerd voor een Tegel.

   

 5. John van Gogh

  Probeert een totaal onbekende stukjes typer en twitteraar even bekendheid te verwerven over de rug van een journalist die als een van de weinige onafhankelijk is. Leuk geprobeerd Rob maar je twitter volgers kennen je beperkingen en trappen dus niet in dit gekleuter

 6. John van Gogh

  Probeert een totaal onbekende stukjes typer en twitteraar even bekendheid te verwerven over de rug van een journalist die als een van de weinige onafhankelijk is. Leuk geprobeerd Rob maar je twitter volgers kennen je beperkingen en trappen dus niet in dit gekleuter

 7. vederso

  Na het drama in De Balie moet Bessems naar de Goelag in Siberië gestuurd worden en daar na een verblijf van minimaal 10 jaar een egodocument over schrijven. Misschien wil ik daarna nog wel es een keer over Kustaw nadenken. (ik denk ook te weten dat de Goelag niet meer bestaat, maar wie weet dat zeker?)

 8. H.Bijl

  Lekker, de afgunst spat er vanaf. Helaas Rob, je hebt te weinig talent om serieus ggenomen te worden. Misschien eens proberen een schoffel in beweging te krijgen?

 9. Nittickson

  Normaal gesproken laat ik de D66’ers graag zelf hun boontjes doppen maar laten we eerlijk zijn: Rob Goossens heeft gewoon gelijk. De Pers was een geldverbrandende club ZEER zelfingenomen linkse journalisten en PVV-bashers. En het is al eijk genant voor een journalist HOE DAN OOK een prijs te aanvaarden voor zijn werk maar het is nog treuriger als je er voor gaat lobbyen en er je collega’s en ondergeschikten voor in zet.

   

  En hoewel de immer slordige Nittickon menige tikfout op zijn naam heeft staan moet hem toch van het hart dat hij niet overtuigd is van de aanbeveling van iemand, die de namen van maar liefst TWEE aanbevolen journalisten niet goed weet te spellen.

   

 10. Jessica

  is buitengewoon goed en daarom wordt hij hier afgebrand door Rob Goossens. Wat een zuur stukje.

 11. Raaf

  Nou, nou, nou. Ik persoonlijk vindt Gustaw Bessems een van de zeer, zeer weinige journalisten in NL die nog enigszins neutraal, onafhankelijk en objectief tracht te zijn. Ik zie in hem helemaal geen PvdA ambassadeur. Ook ben ik gecharmeerd van Marcia Nieuwenhuis. Voeg daarbij nog Martin Sommer van de Volkskrant en een paar Elsevier journalisten toe (bijvoorbeeld Syp Wynnia) en een blogger of twee (waarom niet onze Joost en Paul Lieben) en je zou zomaar een evenwichtig journalistiek actualiteiten programma op de buis kunnen brengen. De eerste in Nederland sinds decennia. 

  Geen onderbroekenlol van Powned of linkse propaganda van Nieuwsuur, P&W of NOS Journaal. 

  De diepte in en iedereen , ongeacht hun partij op het rad leggen. Hard maar eerlijk, met open vizier (dus ook de gast de kans gunnen om zijn punt te maken en pas onderbreken wanneer ie liegt of onzin cq. lucht zit te verkopen).  Eindelijk eens de vragen stellen die gesteld moeten worden en doordrukken wanneer nodig.

  Als buitenland reporter zou ik dan graag Arnold Karskens, de enige buitenland reporter die beide kanten van het verhaal laat zien en geen groupie cq. doorgeefluik cq. oorlogshitser is zoals de rest van het gepeupel.

 12. Nog1

  Eh..ik heb nog nooit  van Gustaw Bessems gehoord. Ook de foto zegt mij helemaal niets.

   

  Politicus van het jaar? Van welke partij is hij eigenlijk lid? En welke politieke of bestuurlijke functie bekleed hij?

 13. Rob Goossens

  Lieve Hoewellebek en CHP, één detail wordt me niet helemaal duidelijk. Ik heb, in tegenstelling tot Kustaw Bessems, niet de moeite genomen mezelf te nomineren. Waarom zou het dan kinnesinne zijn?

 14. de zoon van

  Zou inderdaad mooie televee opleveren.

   

  Overigens er trieste reactie van DDS. Waar komt die zuurheid toch vandaan?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.