Mooi Fortuyn-boekwerk voor een habbekrats

Ter ere van de tiende verjaardag van de catapultlancering van Fortuyn in de Nederlandse politiek schreef Elsevier een boek over de Rotterdammer. Ik las het en recenseer.

Van kinds af aan ben ik gefascineerd geweest door het fenomeen-Fortuyn. Wat wist die man toch in zo’n aanmerkelijk korte tijd zo’n massaal volksgevoel los te kragen. In een tijdsbestek dat korter is dan menig zwangerschap wist de ‘goddelijke kale’ een wervelwind te baren waar de Haagse kaasstolp nog jaren last van heeft gehad.

Met veel plezier kocht ik dan ook het Elsevier-boek dat de Fortuyngekte in iets meer dan 100 bladzijden probeert te bevatten. Voor de oude werkgever van Pim die iets mooi voor z’n beroemdste columnist had gemaakt, had ik graag anderhalf tientje over.

Het boek zit heel mooi in elkaar. Het vertelt met reusachtige foto’s veel verhalen over de vermoorde politicus, die veelal bij de bron gehaald zijn (het boek is samengesteld op basis van interviews met onder andere politieke verwanten, familie, vrienden en zelfs een ex-vriend). Het verhaal wordt veelal chronologisch verteld, met ook veel aandacht voor de jonge Pim (gezinssituatie, studentenleven) en zijn debacles als hoogleraar en directeur van OV-studentenkaart BV. Alles wordt heel overzichtelijk beschreven en zowel de briljante als minder briljante kanten van de LPF-oprichter komen aan bod.

Bij het boek zit ook een DVD, waarop u op groot formaat nog één keer alle media-hoogtepunten van Professor Pim kunt zien. Het begint met betogen over privatisering in de overheid, een verhaal wat steeds meer op de achtergrond raakt ten faveure van kritiek op de multiculturele samenleving. Ten slotte veel beelden uit 2002, waarop we die demonisering die mede uit Hilversum kwam beter kunnen aanschouwen. We zien een jonge Charles Groenhuijsen die moeite heeft z’n gezicht in de plooi te houden bij een man die hij zo belachelijk vindt als Fortuyn, wie zien hoe de NOS de opkomst van het fenomeen ongestraft laat kenmerken als een ‘verspreidend virus.’

Al met al een prima verzameling. Wat ik alleen een beetje mis is het prikkelbare. Het boek dendert voor een beetje Fortuynkenner, nogal voorspelbaar door. Hier wordt een beeld geschetst van de Pim Fortuyn zoals we hem kenden. Een man van uitersten. Hij kon gigantisch polariseren om vervolgens weer de goedheiligman zelve te spelen. En alhoewel die dubbelzinnigheid uitgebreid aan bod komt, zien we die hang naar controverse jammer genoeg niet terug in het boek. Ter herinnering praat op een analytische toon over iemand die zelf het ene na het andere heilige huisje omverblies. Het boek bevat dan ook geen schokkende nieuwe feiten over de politicus, nog opzienbarende bekendmakingen. Het is in wezen een beetje gezapig, wat een beetje jammer is bij het bespreken van iemand die zo flamboyant was als Pim Fortuyn.

Toch mag dat de pret niet drukken: al met al een boekwerk dat de Pim beschrijft zoals we die zijn gaan liefhebben. Een mooi eerbetoon aan de man die voorlopig nog wel even voortleeft in de harten van veel Nederlanders en de hoofden van politici.

‘Ter herinnering 1948-2002 Pim Fortuyn’ kost € 14,95 en is te koop op de website van Elsevier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. exter

  Sinds zijn dood wappert hier alleen nog de vlag van en voor Pim op 6 mei,zal hem nooit vergeten.

  en leg een bloemmetje in Provesano.

 2. Jessica

  Wij proosten op 6 mei altijd op het leven van Pim en om de pret en de hoop die hij ons gaf.

 3. baksteen

  4 mei gedenken wij

  5 mei vieren wij 

  6 mei 18.10 …..herinneren wij ons de democratie

 4. Jan Van

  Ik koop niets, masar dan ook niets meer van, of via Else4, Tim……

  Schandalig zoals hun “heerschappij” uitoefenen.

   

  Er zijn meerdere mensen gebanned daar en ik ben denk ik de enige die, na maanden mails sturen, EINDELIJK een verklaring kreeg. (Heb zelfs tot 2x toe, 999 abootjes besteld en weer af gezegd!)

  Wel, je begrijpt wel, daar was ik het niet mee eens. Maar beloofd is beloofd…,en ik zou daar niet over discussieren!!

  Dus, zo af en toe, plaatst ik een opmerking zoals ik die ook op de site zou plaatsen, en doe ze de vriendelijke groeten. Maar van de eerste leugen zijn ze nog niet gebarsten, hoor…..

   

  Verder is erg veel op Internet te vinden, gelukkig, over PIMMETJE….

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.