De huursoldaten van Brussel

Foto:

Dat de Europese Unie volstrekt onhoudbaar is geworden, was voor de meeste mensen al lang duidelijk. Enkel door een radicale herverdeling van geld dat van Noord-Europa naar Zuid-Europa wordt gepompt, kunnen de zuidelijke staten overeind blijven. Zodra die geldstroom stopt, vallen die landen om. De Noordelijke landen kunnen dit alleen volhouden door zelf extra geld bij te drukken en bij te lenen – waarmee ze voor zichzelf het soort put graven waar de zuidelijke lidstaten al ingestort zijn.

Het is wachten tot de eerste partij het niet meer volhoudt. Een zuidelijke staat die instort, of een Noordelijke staat die weigert nog méér te betalen – het is allebei mogelijk. En het lijkt er nu op dat het die eerste optie wordt. Griekenland kan na de verkiezingen onmogelijk nog een eurofiele regering vormen. Er wordt al geroepen om nieuwe verkiezingen, maar volgens bijna alle peilingen zou dat betekenen dat de anti-EU-partijen nog meer zetels winnen dan ze nu al hebben.

De meerderheid van het Griekse volk heeft geen enkele behoefte om zich nog te houden aan de bezuinigingsregels van Brussel, noch heeft men zin om het aan Griekenland uitgeleende geld ooit nog terug te betalen. Volgens de gemaakte afspraken kan dat enkel betekenen dat Griekenland uit de euro moet treden – maar daar heeft Brussel heel andere ideeën over.

Hoewel Manuel Barroso nu luidkeels laat weten dat een land zich aan de regels moet houden of moet uittreden, horen we van de Duitse minister Wolfgang Schäuble exact het tegenovergestelde: er wellicht zou nog méér geld naar Griekenland moeten.

Daar kan de oplettende lezer meteen uit opmaken wat er aan de hand is: Barroso en Schäuble spelen een simpel één-tweetje, waarbij Barroso met de stok zwaait en Schäuble met de wortel. Wie niet braaf meedoet gaan ze hard aanpakken, maar wie zoet is (lees: een Eurofiele regering vormt) die wordt beloont met extra cadeautjes.

Dit is letterlijk de enige manier om Griekenland nog in het gareel te houden, en dat men van zulke opzichtige tactieken gebruik maakt, toont aan dat het water de Eurocraten al tot de lippen staat. Schäuble is bereid om opnieuw miljarden uit Noord-Europa en Griekenland te pompen, enkel en alleen om de huidige EU in stand te houden. Een project dat onhoudbaar is – en dat moet hij ook weten! – maar waar hij toch voor vecht, simpelweg omdat hij weet dat er in Brussel een dikbelegde boterham voor hem klaarligt. Naast die van mevrouw Merkel.

Meneer Schäuble en mevrouw Merkel zijn niets anders meer dan huursoldaten in dienst van Brussel, die hun eigen volk de rekening laten betalen. En op soortgelijke wijze zijn de meeste regeringshoofden in Noord-Europa al in dienst van de EU. Ook in Nederland, waar de VVD mooie beloftes deed, maar toch slaafs vóór het antidemocratische ESM stemde. Hun eigen burgers dienen deze regeringen al lang niet meer. Ze zijn de loyalisten van een onhoudbare Unie, de huursoldaten van Brussel – want het is niet hun eigen geld dat op het spel staat.

Het enige waar we op kunnen hopen is dat de Grieken deze omkooppoging niet accepteren, en de gekozen anti-EU-koers voortzetten. En natuurlijk dat in alle komende verkiezingen in Europa het volk zo wijs is om tegen de Eurocratie te stemmen, en vóór nationale soevereiniteit. Te beginnen in Nederland, aanstaande september.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!